Otvorena gostionica Sremac, kasnije mijenja ime u gostionicu Dingač

Dogodilo se na današnji dan 14. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 14.10.2019
Otvorena gostionica Sremac, kasnije mijenja ime u gostionicu Dingač
 1775. prvi put su zazvonila zvona na novom tornju sagrađenom na sjevernom kavaliru brodske Tvrđave. Na tornju je ugrađen i sat, pa se dnevnom zapoviješću posadi Tvrđave dalo do znanja kako se zakašnjenja u smjenama straže više neće tolerirati. 

1808. Francuska anektirala Dubrovnik.

1895. Cara Franju Josipa I. u Zagrebu je svečano dočekao ban Dragutin Károly Khuen-Héderváry koji je ispod carevih nogu prosipao vreća šljunka dovezenog iz mađarske i onda mu je rekao: „Sada hodate po mađarskoj zemlji“. Prilikom otvaranja nove zgrade HNK 1895. godine priređena je pompa kakvu Zagreb do tada još nije vidio. Svečani zastor za novo kazalište izradio je Vlaho Bukovac. Arhitekti zgrade bili su Ferdinand Fellner i Hermann Helmer. Zagrebačko je kazalište sagrađeno za samo 16 mjeseci. 

1908. Brodska Udruga vinogradara kao podrume koristila je kazamate brodske Tvrđave. Udruga je osnovana 1900. i 1921. godine započela je izgradnju armiranog betonskog podruma nad kojim je stajala visoka prizemnica – na sjevernom uglu današnje Mažuranićeve i Gupčeve ulice. 

1919. Sava je poplavila Vijuš, Mucvanj i dio grada uz Vrazovu ulicu. 

1922. konstituirana je u Brodu skupština paromlina Zvijezda, a imao je kapacitet četiri vagona žita dnevno. 

1939. U Ulici Matije Mesića na kbr. 21 ( na tom mjestu bila je prije kuća u kojoj se rodio dr. Josip Stadler, nadbiskup vrhbosanski) otvorena je gostionica Sremac koja 1953. godine mijenja ime u gostionicu Dingač. Gostionica je bila uvučena od ulice i imala je svoju ljetnu bašču s 25 stolova. Od 1955. Dingač vode Pero Lerotić i Mirko Mamić, a u ponudi su se nalazili ražnjići i pržene srdele a uz njih su servirali crno pelješko vino. Danas je na tom mjestu stambena zgrada koja je sagrađena sedamdesetih godina 20. stoljeća, nakon čega Pero Lerotić odlazi raditi u poznatu gostionicu Vis, a Marko Mamić u Šaran.

1944. Ferdmaršal Rommel izvršio samoubojstvo po Hitlerovom nalogu.

1949. U Beogradu pušten prvi tramvaj kojeg su vukli konji.

1954. rodio se u Bosanskom Dubočcu slikar i likovni pedagog Hamo Fejzić. Umro je u Den Haagu 13. lipnja 1995. godine.

1962. Početak Kubanske raketne krize, kada je američki špijunski zrakoplov U2 snimio fotografije sovjetskih nuklearnih raketa u letu iznad Kube. Radilo se o najozbiljnijoj krizi hladnoratovskog perioda između SDA- a i SSSR-a, ali i prekretnicu Hladnome ratu. Kriza je trajala 38 dana, ipak razum je prevladao i nije došlo do sukoba. 

1964. Mihail Suslov, siva eminencija SSSR-a, srušio je s vlasti Hruščova i postavio Brežnjeva.

1964. Nobelovu nagradu za mir dobio američki borac za ljudska prava crnaca Martin Luter King.

1991. Kod kontrolom Europskih promatrača, vlasti Iloka, Šarengrada i Bapske s JNA u Šidu potpisali su sporazum prema kojem je stanovništvo moglo napustiti svoje domove ali pod uvjetom da predaju naoružanje, te se odriču svoje imovine u korist Republike Srpske Krajine. U Skladu s tim sporazumom 17. listopada stanovništvo je počelo napuštati svoje domove. Ukupno je na ovaj način JNA protjerala 8.000 ljudi.  

1994. Nobelovu nagradu za mir podijelili premijer Izraela Jichak Rabin, šef izraelske diplomacije Šimon Peres i vođa Palestinske organizacije Jaser Arafat.

2000. Alija Izetbegović, posljednji ratni lider na prostotu Jugoslavije povukao se iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Zamijenio ga Halid Genjac.

2018. Jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslavenskih glumica, Milena Dravić preminula je u 79. godini u Beogradu. U bogatoj karijeri koja je trajala gotovo 60 godina, snimila je stotinjak filmova i osvojila mnogobrojne filmske nagrade.

Rođeni: Tito Strozzi, hrvatski glumac (1892.), Dwight D. Eisenhower, američki političar i predsjednik (1890.), Ivo Kozarčanin, hrvatski književnik (1911.), Sir Roger Moore, engleski glumac najpoznatiji po ulogama James Bonda (1927.), Cliff Richard, engleski pop pjevač (1940.), ruski gimnastičar, osvajač 15 olimpijskih medalja Nikolaj Andrianov (1952.). 

Umrli: Leonard Bernstein, američki skladatelj, pijanist i dirigent (1990.), Isidor Papo, liječnik (1996.), Harold Robins, američki književnik (1997.), Bing Crosby, američki pjevač i glumac (1977.),  Benoît Mandelbrot, francuski matematičar (2010.).

Zadnje vijesti

Policija pronašla trojicu 18-godišnjaka koji su pretukli 29-godišnjaka i ukrali mi bicikl

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

Svađali se zbog nesuglasica u prometu pa se i potukli

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji