Otvorena Gimnazija u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 21. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 21.02.2020
Otvorena Gimnazija u Brodu
 1848. Objavljen Komunistički manifest.

1895. rođen je u Sevastopolju Boris Valujev, građanski inženjer. U brodskoj Tvornici strojeva, vagona i mostova radio je od 1. listopada 1935. godine uglavnom na mostogradnji. Jedan je od pionira u izradi montažnih čeličnih konstrukcija za mostove. Njegov cestovni most preko Save u Zagrebu bio je prvi uspješni čelični most na svijetu i kao takav ušao je u literaturu. Osim za domaće potrebe konstruirao je mostove za Burmu, Indiju i Tursku. Umro je u svibnju 1974. u Slavonskom Brodu. 

1918. Odjel za bogoštovlje i nastavu Zemaljske vlade u Zagrebu, na molbu građana Broda, odlučio je svojom naredbom otvoriti gimnaziju u Brodu. Tako su, nakon gotovo pedeset godina od prve molbe, građani dobili tu srednjoškolsku ustanovu. Te je godine u gimnaziji bilo 210 učenika, a u rodni grad su se vratili i učenici koji su polazili gimnazije u Vinkovcima i Slavonskoj Požegi. Nastava se održava u zgradi na glavnom gradskom trgu sagrađenoj 1875. za višu pučku školu, kojoj je 1921. dograđen drugi kat. 

1970. osnovan je u Brodu Ronilački klub. Inicijatori osnivanja bili su Stojan Đurđević i Zvonko Čop. 

1979. nakon gotovo dva desetljeća ravnateljsko mjesto Muzičke škole u Slavonskom Brodu od prof. Franje Pokaza preuzela je prof. Ivanka Janč. Tijekom njezinog mandata škola  mijenja adresu i iz godine u godinu se povećavala brojem učenika i kvalitetom obrazovanja, nikada ne prekidajući kontinuitet započet iz Pokazova razdoblja od 1954. godine. 

1989. vodostaj Save u Brodu iznosi -11 cm što je najniža vrijednost zabilježena u ovo vrijeme u posljednjih 150 godina. 

1990. U Čajkovcima održana Osnivačka skupština ogranka HDZ-a, koji broji 85 članova. U izvršni odbor izabrani su: Mirko Šota, Franjo Kotarac, Krešo Kavačević, Rajko Vukoja, Stjepan Blažić, Božo Milas i Damir Horvat.

1992. godine osnovan je UNPROFOR (United Nations Protection Forces).

1993.  na današnji dan 0digrano je povijesno finale Kupa europskih prvaka u vaterpolu između zagrebačke Mladosti i splitskog Jadran Koteksa.  Nakon  dvije utakmice i produžetaka pobijedili su Splićani. Ovaj je susret povijesni po tome što su u povijesti dva hrvatska kluba najbolja u nekom sportu na kontinentu. Bili su to veliki dani ponosa  i slave za Hrvate i Hrvatsku u teškim trenucima Domovinskog rata. 

1995. izašao je prvi broj Športskog tjednika županije Brodsko-posavske „BP-Šport“.  Izdavač lista bio je Marsonia Press d.o.o. (direktor Pero Mišić). Glavni urednik lista bio je Frano Piplović. Nakon osamnaest brojeva 27. lipnja 1995. list prestaje izlaziti. 

1995. Svečano otvoren Centar obrane od poplave i upravna zgrada Javnog vodoprivrednog poduzeća Brodska Posavina u Slavonskom Brodu. To je nastavak opsežnog  posla Hrvatske vodoprivrede koja održava, sanira i rekonstruira prvenstveno objekte za obranu od poplava. Prostor je projektirao i osmislio slavonskobrodski Projektbiro.

2002.  Američki predsjednik George W. Bush doputovao u službeni posjet Kini. To je prva posjeta jednog američkog predsjednika Kini nakon 30 godina .

2018.  U 71. godini života, nakon duge i teške bolesti, u Poreču preminuo je Marko Kern, poznati akademski slikar i glazbenik iz Slavonskog Broda. Rođen je u Slavonskom Brodu 17. veljače 1948. godine.

2018. U novogradiškoj bolnici započeo projekt uređenja odjela  dijalize. Iz Nove Gradiške svaki drugi dan sada na dijalizu  u Slavonski Brod i Požegu putuje 39 pacijenata. 

2018. Gradska uprava Slavonskog Broda  i Hode Maria Bosmans, direktorica belgijske tvrtke Lndbergh Group, potpisali su  ugovor o realizaciji projekta izgradnje Doma za starije i nemoćne, na lokaciji Aleje Miroslava Krleže u gradskom naselju Livada. Vrijednost projekta je 4,5 milijuna eura, a planirani završetak radova je dvije godine. Zgrada bi imala prizemlje i tri kata u kojemu bi bilo smješteno 180 korisnika u 22 jednokrevetne, 73 dvokrevetne i 4 trokrevetne  sobe. U drugoj fazi u sklopu objekta bila bi zgrada apartmanskog tipa, a bilo bi zaposleno 40-tak osoba.  

Rođeni na današnji dan su: Petar III. ruski car (1728.), Vale Vouk, hrvatski botaničar slovenskog porijekla (1886.),, Ivo Vitić, hrvatski arhitekt (1917.), hrvatski slikar Ivo Kalina (1925.), hrvatski glumac Siniša Popović (1958.), Jennifer Love Hewitt, američka glumica i pjevačica (1979.).  

Umrli na današnji dan su: Baruch Spinoza, nizozemski filozof (1677),Mihail  Šolohov ruski književnik (1984.), Margot Fonteyn, engleska balerina (1991),Vladimir Ivir, hrvatski jezikoslovac i leksikograf(2011).

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja