Otvoren Strojarski fakultet

Dogodilo se na današnji dan 19. travnja

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 19.04.2017
Otvoren Strojarski fakultet


 U Zagrebu je na današnji dan 1273. održan prvi poznati sabor, sa sačuvanim zapisnikom i zaključcima. Tada je utvrđen i naziv sabora: Opći sabor čitave kraljevine Slavonije (Congregatio Regni tocius Sclavonie generalis), a njegove se odluke nazivaju statuta et constitutiones (odredbe sa zakonskom snagom). Odluke Sabora svojim pečatom potkrepljivao je ban.

1713. godine kralj Karlo donio je Pragmatičnu sankciju.
 
Ignjat Alojzije Brlić piše 1847. godine svom sinu Andriji Torkvatu o smrti Köhlera, najvjerovatnije prvog brodskog apotekara, čija Köhlerische Apotheke se ne mogu dalje držati jer nitko nije dovoljno stručan za to.
 
Na prvim izborima za Hrvatski sabor održanim 1883. godine u Brodu nakon ukinuća Vojne granice, za zastupnika je izabran dr. Gjuro Pilar, rođeni Brođanin i tada sveučilišni profesor u Zagrebu. Pilar je bio kandidat Neovisne sttranke, a protukandidat mu je bio tadašnji brodski gradonačlenik Vaso Bratelj, profesor povijesti i filozofije. 
 
1899. godine rodio se u Beču hrvatski akademski slikar Julije Tomić. Bio je 14 godina profesor crtanja na brodskoj gimnaziji. Umro je 4. svibnja 1947. godine. 
 
1941. godine Slavonskom Brodu vlasti Nezavisne Države Hrvatske ponovno su vratile naziv Brod na Savi, koji je grad imao do 1934. godine. 
 
U Buenos Airesu umro je 1959. godine Branimir Šimunić rođen u Brodskom Varošu 1904. godine. Bio je pravnik i predsjednik Kotarskog suda u Novoj Gradiški. Uspostavom NDH imoenovan je početkom lipnja 1941. godine velikim županom Velike župe Livac – Zapolje sa sjedištem u Novoj Gradiški. Na toj dužnosti je ostao do 20. travnja 1942. kad je imenovan velikim županom Velike župe Zagorje sa sjedištem u Varaždinu.  Krajem 1943. godine premješten je u Zagreb. U svibnju 1945. godine emigrirao je u Argentinu.
 
1969. godine otvoren je novi postav Muzeja Brodskog Posavlja u zgradi bivšeg gradskog Magistrata. Ocijenjen je jednim od najreprezantativnijih i najuspiješnijih u državi. Postavili su ga prof. Katarina Petrović, tadašnja ravnateljica Muzeja i Kustosi Prof. Milena Nedeljković i prof. Zvonimir Toldi.
 
Otvoren je u Brodu Strojarski fakultet 1980. godine.
 
Ostali događaji:
  • Albert Hofmann bio je švicarski kemičar. Najpoznatiji je po otkriću lisergične dietilamidne kiseline (tzv. LSD-25). 1943. godine, nakon što je Hofmann ponovno sintetizirao spojeve koje je otkrio a tad već skoro zaboravljene, slučajno je otkrio psihodelična svojstva LSD-a nakon što mu se vrlo mala količina upila kroz kožu prstiju. Tri dana kasnije, 1943. Albert je namjerno testirao na sebi količinu od 250 mikrograma i iskusio vrlo snažan utjecaj LSD-a, taj dan je poznat kao dan s biciklom, zbog toga što se Hofmann nakon testiranja zaputio kući na biciklu i tada poćeo osjećati čudne efekte LSD-a. Uslijedila su daljna testiranja u kojem su sudjelovali Hofmann i njegovi kolege, već 3 dana kasnije, nastali su prvi pisani dokumenti.
  • 1957. godine rođen je danas najbogatiji Indijac – Mukesh Ambani. Bogatstvo mu se procjenjuje na čak 22.3 milijardi dolara.
  • 1971. godine zloglasni Charles Manson i troje njegovih suradnika osuđeni su na smrt na sudu u Kaliforniji. Počinili su višestruka ubojstva, između ostalog ubivši poznatu glumicu Sharon Tate, suprugu redatelja Romana Polanskog, koja je bila u 9. mjesecu trudnoće. Manson i njegovi suradnici činili su tzv. Obitelj Manson, svojevrsni kult nastao kao mješavina hippie kulture i sektaškog ekstremizma.
  • 1975. godine lansiran je u svemir prvi indijski satelit. Ime mu je bilo Aryabhata, po slavnom indijskom astronomu koji je živio prije otprilike 1500 godina.
  • 1987. prvo prikazivanje likova iz animirane serije Simpsoni na televiziji.
  • 1993. poginuli su ekstremisti sekte Branch Davidian u Teksasu.
  • 1995. godine dogodio se najteži teroristički napad u SAD-u prije rušenja tornjeva blizanaca Svjetskog trgovačkog centra. U Oklahoma Cityju teroristi su gotovo potpuno uništili zgradu federalne vlade u kojoj su se nalazili uredi američke socijalne službe, tajne službe, agencije za drogu i biroa za alkohol, duhan i oružje. Glavni počinitelj - Timothy McVeigh – dovezao je pred zgradu na današnji dan ujutro kamion s približno 2,300 kilograma teškom eksplozivnom smjesom sastavljenom od dvokomponentnog eksploziva i velike količine umjetnog gnojiva. Zapalio je fitilje i udaljio se. Nosio je majicu s natpisom „Sic semper tyrannis“ („Tako uvijek tiranima“) i "The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants" (Drvo slobode treba povremeno zalijevati krvlju domoljuba i tirana).
  • 1999. godine prvi se put u Berlinu ponovno sastao parlament ujedinjene Njemačke nakon prekida od oko 56 godina (gotovo punih 57 godina).
  • Kardinalska je konklava Josepha Aloisa Ratzingera izabrala za papu (265. po redu) 2005. godine. S više od 78 godina starosti, Joseph Ratzinger je najstariji papa koji je izabran u zadnjih 275 godina, poslije pape Klementa XII. Benedikt XVI. je osmi Nijemac koji je izabran za papu, zadnji je bio nizozemsko-njemački Adrian VI. (1522.-1523.), dok je zadnji papa s imenom Benedikt bio je Benedikt XV., koji je služio od 1914. do 1922. godine.
  • 2011. Fidel Castro dao je ostavku na položaj vođe Komunističke partije Kube.
Rođeni na današnji dan su: Ferdinand I. Austrijski, austrijski car i ugarsko-hrvatski kralj (1793.), hrvatski književnik iz BiH, Bono Dobroslav Nedić (1841.), Ferdinand Fellner, austrijski arhitekt (1847.), njemački general i vojni zapovjednik, Louis Theodor Richard von Schubert (1850.), Janko Ibler, hrvatski publicist i književni krtičar (1862.), američki kemičar i nobelovac, Glenn Theodore Seaborg (1912.), Lelja Dobronić, hrvatska povjesničarka (1920.), japansko-američki animator, TV producent i filmski redatelj Iwao Takamoto (1925.), Anđela Potočnik, hrvatska folklorna umjetnica (1933.), ruska tenisačica, Marija Šarapova (1987.), Kate Hudson, američka glumica (1979.).
 
Umrli na današnji dan su: sv. Aelfheah od Canterburyja (1012.), papa sv. Leon IX. (1054.), Robert II. Stewart (1390.), Philipp Melanchthon (1560.), kraljica Kristina Švedska (1689.), Canaletto (1768.), Richard Price (1791.), Benjamin Rush (1813.), lord Byron (1824.), Benjamin Disraeli (1881.), Charles Darwin (1882.), Pierre Curie (1906.), Jim Corbett (1955.), Konrad Adenauer (1967.), Percy Lavon Julian (1975.), Daphne du Maurier (1989.), David Koresh (1993.), Mirza Tahir Ahmad (2003.), Helen Walton (2007.).
 
Citat dana: „U životu možete dobiti sve što poželite ako dovoljnom broju ljudi pomognete da dobiju ono što oni žele.“~ Zig Ziglar

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

V. Bokijev ples - Sjećanje na Borisa Stančića

Muškarci u Brodsko-posavskoj županiji najviše obolijevaju od raka

Padobranci uspješno prizemljili i u Slavonski Brod

SPORT

Nastupaju ekipe iz Sarajeva, Malog Lošinja, Siska, Zagreba, Osijeka i Sl. Broda

VK Marsonia organizira tradicionalni turnir "Tintilinić 2018."

FOTO GALERIJA

Planinarenje uz poeziju od Ivane do Tadije

Od kreativne radionice u Kući ciglica do glazbeno-poetske večeri i projekcije filmova

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

Mladi vaterpolisti u Korčuli

Slavonski Brod svečano zaplovio u svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić