Otvoren prvi Muzej tambure u svijetu!

Prvi Muzej tambure u svijetu otvoren je u Slavonskom Brodu. Novi muzej smješten je u kazamatu barokne brodske Tvrđave.

Autor: Anita Benić | Datum objave: 23.01.2013
Otvaranjem prvog hrvatskog, ali i svjetskog Muzeja tambure krajem siječnja u kazamatu Tvrđave Brod, Slavonski Brod je postao broj jedan kada je riječ o tamburaškoj glazbi. Posjetitelji najmlađeg hrvatskog muzeja imaju priliku vidjeti tambure podijeljene u pet sustava, partiture i knjige posvećene tamburaškoj glazbi, brojne fotografije, poslušati tamburaške skladbe u slušaonici, te sam proces nastanka tambure, od drveta do instrumenta.

Jedan od inicijatora osnivanja Muzeja tambure, muzikolog i dugogodišnji dirigent najboljeg tamburaškog orkestra u bivšoj državi, Mihael Ferić, tom je prilikom podsjetio na dugu tradiciju tamburaške glazbe u Slavonskom Brodu, koji se može podičiti i najvećim brojem tamburaških sastava u Hrvatskoj.  

"Danas je u svijetu tendencija otvaranja specijaliziranih muzeja. Da nije slučajnost što je Muzej tambure upravo u Slavonskom Brodu potvrđuje dugogodišnja tradicija tamburaške glazbe u Slavonskom Brodu, od 1871. godine kada je u Davoru pri Hrvatskom pjevačkom društvu „Davor“ utemeljen prvi tamburaški orkestar", istaknuo je Ferić.

Zadovoljan otvaranjem Muzeja tambure, Ferić je istaknuo da je tambura hrvatsko nacionalno glazbalo, unatoč dilemama u hrvatskim stručnim krugovima. "S pretečom današnjem tambure, primitivnim glazbalom  kojeg su donijeli Turci u 15. stoljeću na ove prostore ima zajedničke samo žice i činjenicu da se po njima trza i udara.  Sve ovdje izložene tambure, podijeljene u pet sustava, djelo su hrvatskog uma, hrvatskih glazbenika, praktičara, teoretičara, svirača i hrvatskih majstora glazbalara", kaže maestro Ferić. Dodaje da je tambura važan dio hrvatskog nacionalnog identiteta, osobito u iseljeništvu, u prekomorskim zemljama. Tome u prilog idu brojni eksponati Muzeja ne samo iz Hrvatske već i iz iseljeništva.

Iznimno zadovoljan je i Krešimir Dokuzović, predsjednik Udruge tamburaša Brod, koja  je nositelj projekta. "Posao koji slijedi je digitalizacija. Želimo da svatko tko želi nešto raditi vezano uz tamburašku glazbu može doći ovdje i naći sve što ga zanima. Planiramo ovdje napraviti multimedijalni edukativni centar,ali i učestvovati u programu živuće povijesti", naglašava Dokuzović. Dodaje da će vrijeme rada Muzeja biti definirano u dogovoru s Turističkom zajednicom.

Potporu projektu daje i Hrvatska turistička zajednica, ispred koje je otvorenju prisustvovao pomoćnik direktorice Glavnog ureda HTZ za predstavništva i nastupe u inozemstvu te kulturni turizam Milo Sršen, kazavši da je  novootvoreni Muzej još jedan korak naprijed u razvoju kulturnog turizma u čemu je Slavonski Brod pionir Hrvatske.

Brodski gradonačelnik Mirko Duspara ovom je prilikom naglasio da je Grad Udruzi tamburaša za potrebe Muzeja spreman ustupiti još jedan prostor tvrđavskog kazamata, budući da dupkom pun Muzej, velik interes za izložene eksponate, kao i činjenica da neki od njih, zbog nedostataka prostora nisu ni izloženi, govore u prilog potrebi još većeg prostora.   

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku i Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Policija: mi smo uvijek uz vas, čuvamo vas, a tako vi čuvajte nas!

Brodski tamburaši u borbi protiv koronavirusa

Novooboljela osoba u Brodsko-posavskoj županiji, bliski kontakt već poznatog slučaja

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji