Otvoren novi natječaj za centre kompetentnosti, prvi projekt Tehničke škole vrijedan je 30 miljuna

Otvoren novi natječaj za Regionalne Centre kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Tehnička škola priprema dokumentaciju.

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.08.2019


 Ministarstvo znanosti i obrazovanje odlučilo je uspostavom regionalnih centara kompetentnosti riješiti jedan od ključnih problema u obrazovanju i gospodarstvu, a to je spojiti teorijsko i praktično učenje uz suradnju s gospodarstvom. U Hrvatskoj je na temelju vrednovanja projekata odabrano ukupno 25 škola koji će biti nositelji projekta regionalnih centara. U Slavonskom Brodu Tehnička škola imenovana je regionalnim centrom kompetentnosti, a ovih dana pripremaju projekt za drugi natječaj koji je otvoren 31. srpnja, a za koji će poslati svoju prijavu.

Brodska Tehnička škola bit će poligon za sve regionalne učenike koji će se usavršavati u segmentu strojarstva. Prvi projekt težak 30 miljiuna kuna obuhvaća građevinsku i prostornu opremljenost sadašnjeg objekta. 31. srpnja otvoren je novi natječaj namijenjen isključivo regionalnim centrima kompetentnosti. Iz Europskog socijalnog fonda ukupno 400 milijuna kuna bit će na raspolaganju za drugi segment osposobljavanja centara. Brodska Tehnička škola priprema i za to veliki projekt.

Dobra je to vijest i za lokalno gospodarstvo. Jer se konačno aktivno uključuje u proces obrazovanja stvarajući tako učenike koji će moći odgovoriti na sve poslovne izazove odmah po završetku školovanja. Centri kompetentnosti stvaraju se upravo kako bi povezali srednje, visoko školstvo i gospodarstvo. Primjenjiivat će se upravo tehnologije koje su sadašnjim srednjoškolcima teško ili nikako dostupne. Robotika, automatizacija, visoke tehnologije – sve će im biti dostupnije no ikada. Učenicima će proći i edukaciju o poduzetništvu, razvoju inovativnih proizvoda i usluga i kroz projekt virtualnog inkubatora Brodsko-posavske županije.

Prvi infrastrukturni natječaj Tehničke škole vrijedan je 30 miljuna, a u drugom natječaju zatražit će 50 milijuna kuna. Kao ogledni centar kompetentosti prepoznata je brodska Srednja škola Matije Antuna Reljkovića koja je u sektoru poljoprivrede postala primjer dobre prakse škole jer je samostalno ostvarila preduvjete za centar kompetentnosti uz pomoć predpristupnih fondova. Njima će se omogućiti da odrade mentorski posao za centre u Požegi, Marčanu i Vinkovcima koji se sada formiraju upravo za područje poljoprivrede.

Zadnje vijesti

Preokret Brođana i prva pobjeda u Superligi

Pucnjava u Slavonskom Brodu: Muškarac pucao u maloljetnika

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

FOTO GALERIJA

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...