Otvoren Dom HVIDR-e Plavo polje u Slavonskom Brodu

Danas je 338 dan u godini. Do kraja godine je još 27 dana.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 04.12.2017
Otvoren Dom HVIDR-e Plavo polje u Slavonskom Brodu


 1875. u Brodskom Varošu rodio se sakupljač etnološke građe i etnomuzikolog Luka Lukić. Njegov istraživački, zapisivački i spisateljski interes odnosio se na narodni život i običaje svog kraja“. Umro je 28. svibnja 1956. godine.  U povodu 120 obljetnice rođenja ,učitelja, etnografa i etnomuzikologa  1995. na kući u kojoj je živio i umro, postavljena je Luki Lukiću spomen ploča koju je na prigodnoj svečanosti otkrio slavonskobrodski gradonačelnik dr. Mato Vukelić.

1879. rođen je u Bukovlju marljivi publicist, pisac crtica, novela i gospodarskih članaka Marijan Alković. Višu pučku školu trgovačkog smjera završio je u Brodu na Savi, a Kraljevsku zemaljsku školu u Zagrebu. Uglavnom je živio i radio u Bukovlju. U lokalnim brodskim novinama objavljivao je brojne članke, a jedno je vrijeme uređivao listove „Hrvatska zajednica“ i „Hrvatska riječ. Nakon smrti 23. travnja 1952. njegovi su rukopisi predani na čuvanje u knjižnicu franjevačkog samostana u Brodu. 

1927. u Brodu je rođen hrvatski književnik Vladimir Rem. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U dvadesetak knjiga njegovih književnih radova on je lirski kroničar, baštinik i promicatelj slavonskog kulturnog i povijesnog miljea. Godine 1997. tiskana su mu izabrana djela u tri toma s bibliografijom i tekstovima recepcije života i stvaralaštva. Urednik je najznačajnijeg projekta u povijesti brodskog izdavaštva, biblioteke „Brodski pisci“ koja obuhvaća autore u vremenskom rasponu od 18. stoljeća do pisaca rođenih u prvoj polovici 20. stoljeća. 

1934. rođen je u Slavonskom Brodu dipl. ing. Mirko Čavar. Diplomirao je Visoku tehničku školu Sveučilišta u Zagrebu. Veći dio radnog vijeka proveo je u Tvornici „Đuro Đaković“. Bio je pomoćnih generalnog direktora, direktor razvoja i direktor proizvodnje teške opreme. Kao direktor predstavništva Poslovne zajednice „Ingra“ za Veliku Britaniju i Republiku Irsku bio je u Londonu od 1972. – 1976. godine, a od 1984. – 1988. je pomoćnik generalnog direktora Ingre u Zagrebu.  Potom je do 2001. bio direktor predstavništva Privredne komisije Jugoslavije za Benelux i  EU u Amsterdamu i Bruxellesu. Od 1976. – 1980. godine predaje na Strojarskom fakultetu, a 1991. Utemeljio je tvrtku Euro-Brod d.o.o. Nakon odlaska u mirovnu aktivni je voditelj i koordinator projekta  vježbeničkih tvrtki u Slavonskom Brdu gdje se posebno bavi edukacijom u menadžmentu, istraživanju, razvoju i izdavaštvu. Objavio je brojne članke iz područja ekonomije, obrazovanja mladih za gospodarstvo, priručnik za organiziranje i vođenje vježbeničkih tvrtki te knjige „Nasukani brod“ i „Plovi brod“. Za svoj rad dobio je brojna priznanja i nagrade. 

1971. košarkaši brodskog „Oriolika“  pobijedili su aktualnog prvaka Jugoslavije i prvu momčad na tablici Prve savezne košarkaške lige Crvenu zvezdu iz Beograda sa 74:71. Pobjeda je postignuta u redovnom kolu natjecanja u Prvoj saveznoj ligi u kojoj se KK „Oriolik“ tada natjecao. 

1991. između Vrpolja i Kopanice tijekom noći eksplozivom je oštećen željeznički most na kanalu Biđ. Toga je dana Krizni štab slavonskobrodske općine donio odluku o zatvaranju mostova na Savi u Slavonskom Brodu i Slavonskom Šamcu za sav promet i prijevoz putnika.

1994.  Tvornica kompenzatora Đure Đakovića prvo je bilo poduzeće  holdinga u kojem sudjeluje kapital stranog partnera – Tvornice  Teddington Bellows iz Swaensa Engleska. Ova tvornica  kao druga u Hrvatskoj dobila je ISO 9001 certifikat- međunarodni standard koji jamči vrhunsku kvalitetu poslovanja, dakle zeleno svjetlo za ulazak na svjetsko tržište.

1998. na dvadesetom međunarodnom natječaju karikature u Japanu slavonskobrodski karikaturist Joško Majić, osvojio je Medalju i novčanu nagradu  od 1000 US dolara. Na ovom dvadesetom natječaju sudjelovali su karikaturisti iz 68 zemalja s 8.623 rada, od kojih je pola bilo iz Japana. 

1998.  Marinko Liović, predsjednik HVIDR-e RH  predao na upotrebu novouređeni Dom HVIDR-e Plavo polje u Slavonskom Brodu. Na 500 kvadratnih metara, za čije uređenje je trebalo dva milijuna kuna, invalidi Broda moći će organizirati sve svoje aktivnosti, okupljati se, rehabilitirati i provoditi slobodno vrijeme u svom klupskom prostoru. 

2005. Hrvatska teniska reprezentacija osvojila je Davis Cup. U dramatičnom finalu u Bratislavi, Hrvatska je pobijedila Slovačku sa 3:2 i po prvi puta u povijesti osvojila Davis Cup.

2009. Ivan Stipić, diplomirani knjižničar (dragovoljac i invalid Domovinskog rata) imenovan ravnateljem Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu.

2011. Parlamentarni izbori u Hrvatskoj bili su na današnji dan. U V izbornoj jedinici HDZ dobio 69.929 glasova ili 32,93 posto (šest sabornika), Kukuriku koalicija SDP-HNS-IDS HSU dobila je 68.447 glasova ili 32,23 posto( šest sabornika), HDSSB dobio 24.308 glasova ili 11,45 posto glasova ( dva sabornika).

Ostali događaji:

1829. u Indiji je stoljećima postojao običaj spaljivanja udovica na pogrebnoj lomači priređenoj za njihovog supruga. Britanci su zabranili običaj na današnji dan.

1875. rođen je René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke, austrijski pjesnik. 

1878. rođen je veliki knez Mihail Romanov - po nekima pravi posljednji car Ruskog Carstva.

1881.  Jedan od najutjecajnijih dnevnih listova u SAD, Los Angeles Times prvi puta je izašao na ulice.

1980. službeni kraj grupe Led Zeppelin.

1991. godine bankrotirala je poznata američka zrakoplovna kompanija Pan Am.

Rođeni na današnji dan su: Francisci Franco, španjolski političar (1892.), hrvatski književnik August Cesarec (1893.),Vladimir Rem, hrvatski pjesnik, esejist, književni kritičar i povjesničar (1927.),  Robert Roklicer, hrvatski književnik (1970.), hrvatski vaterpolist Igor Hinić (1975.).

Umrli na današnji dan su: sv. Ivan Damaščanski (749.), sv. Anno II., nadbiskup (1075.), škotski kralj Vilim Lav (1214.), papa Ivan XXII. (1334.), francuski državnik kardinal Richelieu (1642.), Ivo Para, hrvatski skladatelj i zborovođa  (1954.), Vjekoslav Majer, pjesnik, pripovjedač i prevodilac ( 1975.), Pero Budak, dramatičar ( 2008.).

Zadnje vijesti

Mlado vino u Sl. Brodu krstili vinski biskupi Davor Dretar Drele i Vid Balog, a kumovao mu glumac Goran Navojec

Održan 1. koncert učenica i učenika triju glazbenih škola - slavonskobrodske, zadarske i zagrebačke

VIDEO Goran Milić mladima poručio: 'Putujte i istražujte svijet'

VIJESTI

MARTINJSKA FEŠTA VISOKE VINSKE AKADEMIJE

Mlado vino u Sl. Brodu krstili vinski biskupi Davor Dretar Drele i Vid Balog, a kumovao mu glumac Goran Navojec

NAJČITANIJE DANAS

Gostovanje poznatog novinara u Slavonskom Brodu

VIDEO Goran Milić mladima poručio: 'Putujte i istražujte svijet'

FOTO GALERIJA

Krešimir Šimić predstavio dokumentarac "Smije li ratnik plakati" na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Otvoren Lovački muzej u Slavonskom Brodu, prvi u Slavoniji!

Lovci darivali garčinskog župnika

Brođani uspješni u Banja Luci

Astra osvojila 5 medalja u Zagrebu