Otvoren Dom crvenog križa u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 15. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 15.10.2019
Otvoren Dom crvenog križa u Brodu


 1772. franjevci brodskog samostana upoznati su s oporučnom voljom preminulog brodskog trgovca Martina Gužvića. Poslije smrti ostavio dio svoje imovine franjevcima, pa je u znak poštovanja i zahvalnosti sahranjen u crkvenoj kripti. Gužvić je bio donator i opreme za kapelicu sv. Ane u brodskoj Tvrđavi.

1783. Prvi let balonom.

1815. Nakon vladavine od 100 dana i poraza u bitci kod Waterlooa, Napoleon I. Bonaparte stigao je na otočić Svetu Helenu na kojemu je šest godina kasnije i umro.

1817. je u Oriovcu svećenik Luka Ilić Oriovčanin. Bio je vrlo aktivan kao ilirac i objavio je nekoliko vrijednih knjiga. Umro je 5. veljače 1878. u Novskoj. 

1874. Na današnji dan u Zagrebu je osnovano Hrvatsko planinarsko društvo. Zanimljivo je da se to dogodilo samo sedamnaest godina nakon osnutka prvog planinarskog društva na čitavom svijetu (u Londonu). Hrvatsko planinarsko društvo osnovao je Đuro Pilar, znameniti hrvatski znanstvenik, svojedobno i rektor Sveučilišta u Zagrebu. 

1908. obavljena je berba u brodskim vinogradima. Devedeset posto brodske loze bila je tada kadarka ili kako su je stari Brođani zvali skadarka, a oko 10% loza koju su Brođani zvali Marburger jer je prve trsove donio, oko 1870. godine iz Marburga, otac tadašnjeg brodskog urara Antuna Bauera. Brod je tada imao oko 450 jutara pod vinogradima. 

1917. Pogubljena je Mata Hari.

1931. rođen je u Pisarovini slikar Predrag Goll. Godine 1995. imenovan je ravnateljem Galerije umjetnina grada Broda. Osniva kabinet akvarela i ustanovljuje 1. Hrvatski bienale akvarela. Uvršten je u Enciklopediju hrvatske umjetnosti, Likovni leksikon Jugoslavije, Hrvatski leksikon i Hrvatski biografski leksikon. 

1934. u 17.41 sati kovčeg s tijelom u Marseillesu ubijenog kralja Aleksandra Karađorđevića stigao je vlakom u Brod. Vlak se zadržao osam minuta i nastavio putovanje prema Beogradu. 

1941. Prvak HSS-a Vladko Maček bio je pred početak Drugog svjetskog rata potpredsjednik vlade Kraljevine Jugoslavije. Nijemci su mu ponudili da dođe na čelo nezavisne hrvatske države koja bi bila pod njemačkom zaštitom, no Maček je to odbio. Kad je proglašena NDH, 10. travnja 1941., Maček je pozvao sav hrvatski narod da se pokorava novoj vlasti, a pristaše HSS-a da iskreno surađuju s novom vladom. Sam se Maček, međutim, povukao na svoj posjed u Kupincu južno od Zagreba. Na današnji dan ustaške su ga vlasti uhitile i sprovele u logor u Jasenovcu, gdje je proveo pet mjeseci, a zatim je bio interniran na svom imanju u Kupincu. 

1950. brodske hazenašice postale su prvakinje Hrvatske u hazeni. Na turniru u Zagrebu prvo su mjesto osvojile: Devčić, Perković, Gregurić, Gojković, Psutka, Matej i Kovač. Golgeter prvenstva i najbolja igračica bila je Brođanka Zdenka Kovač. 

1961. u Starčevićevoj ulici otvoren je Dom Crvenog križa. 

1991. Velikosrpski agresori su u sklopu operacije Labrador pokušali podvaliti Hrvatskoj miniranjem zagrebačke sinagoge, no hrvatske su h službe otkrile pa su akteri morali pobjeći u Srbiju.

1991. okupacija Cavtata.

1991. Tuđman i Milošević u Moskvi su potpisali sporazum o prekidu vatre.

1995. Završila je Operacija Južni potez, posljednja operacija HV-a i HVO-a

1995. Općina Podcrkavlje samostalno bez ičije pomoći započela gradnju ceste Matković Mala – Dubovik u dužini 5,5 kilometara. U prvoj fazi završite će radove kroz Dubovik u dužini 900 metara, a ostalo iduće godine. Vrijednost radova je prve dionice 450.000 kuna.

2003. u nazočnosti tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, ministar zdravstva Andro Vlahušić otvorio je u brodskoj Općoj bolnici prvi invazivni kardiološki laboratorij u Slavoniji. 

2003. NR Kina postala je treća zemlja u povijesti koja je uspjela poslati čovjeka u svemir.

2013. Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi se put u povijesti plasirala na Svjetsko nogometno prvenstvo.

2014. Tvrtka MIG iz Slavonskog Broda radi hidrografsku izmjeru na rijeci Savi i to prostora od Malog gradskog kupališta do početka Splavarske ulice. Cijelo to područje treba biti snimljeno jer je Lučka uprava Brod u obvezi na rijeci Savi napraviti putničko pristanište, gdje će putnički brodovi nesmetano pristajati i gdje će se obavljati policijska i carinska kontrola putnika buduće Schengenske granice. 

Rođeni: Mihail Jurjevič Ljermontov, ruski pjesnik (1814.), Fridrich Nietzsche, njemački filozof (1844.),  hrvatski arhitekt Juraj Neidhardt (1901.), Petar Brečić, tetrolog (1935.), hrvatski nogometaš, Niko Kovač (1971.), Boško Balaban, hrvatski nogometaš (1978.), Anthony Joshua, engleski profesionalni boksač (1989.).

Umrli: Sai Baba od Shirdija (1918.), Herbert Henry Dow (1930.), Danilo Kiš, srpski književnik (1989.), Adalbert Marković, hrvatski dirigent (2010.), Norodom Sihanouk, kralj Kambodže (2012.), Alen Pamić, hrvatski nogometaš (2013.). 

Zadnje vijesti

Bošnjaković: Izvršili smo novu nabavu sredstava i zaštitne opreme za sve zdravstvene ustanove

36 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

U Slobodnici zadovoljni s polusezonom u Prvoj ŽNL – zapad

VIJESTI

U 24 sata "samo" 36 novooboljela od Covida-19 ali ukupno stanje nije bitno bolje

Bošnjaković: Izvršili smo novu nabavu sredstava i zaštitne opreme za sve zdravstvene ustanove

FOTO GALERIJA

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije predstavlja običaje slavonskog sela

Katarina Marjanović samostalno objavila prvu knjigu "Na putu prema sebi", skup istinitih priča iz života Slavonke u Zagrebu

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu

Koracima i stopama Andrije Štampara