Otvoren Centar mladih u Slavonskom Brodu

Dogodilo se na današnji dan 22. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 22.03.2020
Otvoren Centar mladih u Slavonskom Brodu


 1312. Papa Klement V  ukinuo  moćni Templarski viteški red i to na poticaj francuskog kralja Filipa IV Lijepog, koji je templarima dugovao velike svote novca.

1832. Na današnji dan umro je slavni Johann Wolfgang von Goethe,  najveći i  najsvestraniji njemački književnik i mislilac. Studirao je pravo u Leipzigu i Strasbouru.

1885. U Zagrebu rođen poznati slikar Josip Račić. Ubraja se među utemeljitelje hrvatske moderne. Posebna  značajka njegova slikarstva je posvjetljivanje tamnih prostranstava  ljudske duševnosti.

1907. Glazbeni pedagog, pjevač i zborovođa Zvonimir Stopić rođen je u Slavonskom Brodu, Bio je član Splitske opere i solist opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U Brodu je po završetku pjevačke karijere radio kao nastavnik glazbe na gimnaziji i zborovođa Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“. Umro je u Zagrebu 1969. godine. 

1931. u Novoj Gradiški održana je godišnja skupština Udruženja trgovaca, obrtnika i industrijalaca novogradiškog kotara. Za predsjednika je izabran Đuro Petrić, za potpredsjednika Jakob Kohn, za tajnika Zlatko Mažuran, a za rizničara Albin Mandlović. 

1955. umro je Ivan Šubašić, posljednji čovjek koji je vršio funkciju bana na hrvatskom području. Banovina Hrvatska nastala je Sporazumom Cvetković-Maček iz 1939. godine. Ivan Šubašić bio je njen prvi i posljednji ban. Kad je 1941. godine Jugoslavija poražena u Drugom svjetskom ratu, Šubašić je napustio zemlju. U izbjegličkoj kraljevskoj vladi imao značajnu ulogu. Premda je bio Hrvat, a ne Srbin, postao je čak i premijer izbjegličke vlade. Umro je na današnji dan 1955. godine u Zagrebu, kao posljednji Hrvat koji je nekada nosio titulu bana.

1982.   Akademski slikar rođen u Slavonskom Brodu Franjo Koren, umro je u Karlovcu. Bio je suradnik Hegedušićeve majstorske radionice, a stilski je pripadao apstraktnom ekspresionizmu i enformelu. 

1997.  Najmlađa svjetska  prvakinja u klizanju postala je Amerikanka Tara Lipinski, sa samo 14 godina. Nakon osvojenog svjetskog prvenstva 1997. godine  nastupila je 1998. na Zimskim Olimpijskim igrama u Naganu. Tamo je osvojila zlato i time postala najmlađa dobitnica zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama u povijesti.  

2005. Poduzeće  za ceste iz Slavonskog Broda na najvećem jadranskom otoku Cresu i gradu Cresu obnovilo središnji trg po uzoru na brodsko Korzo koje je ovo poduzeće također obavilo.

2013. U povodu 6. memorijala Krešimira Blaževića nakon više godina lutanja konačno je 22. ožujka otvoren Centar mladih u Slavonskom Brodu, u poznatoj zgradi kina „Brod“  u Starčevićevoj ulici.  Centrom upravlja KKD Ivana Brlić Mažuranić.

2016. U terorističkom  napadu u Bruxellu  poginulo je najmanje 34 ljudi, a povrijeđeno je 230 osoba .Radilo se o koordiniranom terorističkom  napadu koji se dogodio na dvije lokacije, u Zračnoj luci Bruxelles koja se nalazi 11 kilometara od centra grada i u podzemnoj željeznici.

Rođeni: Karl Malden, (Mladen Sekulović), američki glumac (1912), Josip Manolić hrvatski političar (1920), Veljko Bulajić,  filmski redatelj i scenarista (1928),bosanskohercegovački glazbenik Goran Bregović (1950.), švedski tenisač Mats Wilander (1964.), Vlatka Pokos, pjevačica (1970.), kanadski alpski skijaš Michael Janyk (1982.).  

Umrli: Johann Wolfgang von Goethe, njemački književnik i mislilac (1832), ban Ivan Šubašić (1955.), Rudolf Matz, hrvatski skladatelj i glazbeni pedagog (1988.), Kenzo Tange, japanski arhitekta (2005.), Stjepan Radić, hrvatski političar i pijanist (2010.), Aleksandar Crnobrnja, šahist ( 2012)..

Zadnje vijesti

Napreduje izgradnja stanova za mlade obitelji

Poraz od Danske i oproštaj od Svjetskog prvenstva

Laži o Slavonskom Brodu u tiskovinama JNA

VIJESTI

FOTO GALERIJA

Napreduje izgradnja stanova za mlade obitelji

FOTO GALERIJA

Završni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj

Presjek radova na Interpretacijskom centru Ivana Brlić-Mažuranić

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina