Otvoren 11. Međunarodni festival harmonike „Bela pl. Panthy“

Sinoćnjim svečanim koncertom poljskog harmonikaša i skladatelja Pawela Janasa u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“, službeno je otvoren ovogodišnji, jedanaesti po redu, Međunarodni festival harmonike „Bela pl. Panthy“.

Autor: Brodportal | Datum objave: 23.10.2021


 U Slavonskom Brodu ovaj je vikend posvećen harmonici. Naime Brodski harmonikaški orkestar "Bela pl. Panthy" unatoč koronavirusu, mjerama i ograničenjima uspio je organizirati 11. izdanje Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy. 

Tako je poput većine događanja u pandemiji koronavirusa dio programa išao online. Ljubitelji glazbe mogli su se prisjetiti kako je to bilo na prošlogodišnjem koncertu "No one but you" the Best of Queen koji su prošle godine održali zajedno sa sarajevskim Institutom za muziku, teatar i multimediju.

Ove godine na pozornici kazališne dvorane svečani koncert otvorenja festivala uveličao je Pawel Janas iz Poljske. Riječ je o mladom glazbeniku i skladatelju koji je za brodsku publiku odsvirao skladbe svog autorskog projekta "Buttonhacker”. 

“Želio sam svirati vlastite skladbe no u isto vrijeme htio sąm naći nešto novo. Tango, jazz, suvremena glazba, Bach...želio sam to kombinirati i naći svoj zvuk. Solo harmonika je ok, ali trebam nešto više. Dodao sam elektroničke elemente, nove zvukove i ovaj program je kombinacija svega toga”, kaže Pawel Janas, glazbenik i skladatelj.

Pawel je kombinacijom loopera i klasičnog instrumenta uz dodavanje vookdera i elektroničkih zvukova pokazao kako zvuči suvremena harmonikaška glazba i koje mogućnosti otvaraju te kombinacije. 

Publika je uživala, kao i sam glazbenik. Festivali poput ovoga, kaže, prava su dragocjenost.

"Znam da je ovaj festival dobro organiziran i poznat jer nama harmonikašima svako nam je ovakvo događanje u svijetu poznato i važno. Ovo je vaše 11. izdanje. Ovo je divan festival i želim vam puno sreće u budućnosti”, istaknuo je Janas.

Zbog aktualnih epidemioloških mjera Brodski harmonikaški orkestar tako prvi puta nije zasvirao na otvorenju festivala. No za Brođane su zasvirali u subotu u podne na Korzu. Promenadni koncert podsjetio je još jednom s kolikom ljubavlju i žarom ovi glazbenici čuvaju tradiciju muziciranja već više od pola stoljeća postojanja orkestra. 

Do kraja festivala uz online programe izložbe i koncerta publika će uživo u kkd gledati još jedan koncert. Sutra navečer od 19,30 zasvirat će nam DUO Artina – Martina Jembrišak na harmonici i Andrea Jelavić na flauti i službeno zatvoriti ovogodišnje 11. izdanje međunarondog festivala. 

 

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“