Otvaranje Bate

Dogodilo se na današnji dan 10. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 10.08.2017
Otvaranje Bate


 1470. godine potpisana je najstarija povelja, koja potpuno ispravno, prvi put u povijesti, spominje ime mjesta Brod. U povelji se navode imanja plemića Grabarskih, koja su trajno posjedovali, pa se nabrajaju: Tomica, Dubočac, Kobaš, Brod…

1536. godine bosanski namjesnik Husarev beg navalio je na posjede Stjepana Berislavića. U to vrijeme tvrđava Vukovac nije bila u turskim rukama, no oni su je ubrzo zauzeli, a od Broda, slično Beogradu. napravili su stratešku točku od kuda će kretati na osvajanje i uništavanje Ugarske. Datum pada brodske tvrđave Vukovac u turske ruke je 24. kolovoza 1536. godine.  

1829. godine u Brodu na Savi boravi o. Marijan Jaić, koji je odsjeo u franjevačkom samostanu te braću franjevce počastio svojim prijateljskim posjetom. 

Na današnji dan 1861. godine održao je podmaršal grof Đuro Jelačić nastupni govor u Hrvatskom saboru kao potkapetan Kraljevstva. Đuro je bio mlađi brat bana Josipa Jelačića koji je u to vrijeme već bio pokojan. Upravo kao i Josip, Đuro je također imao uspješnu vojničku karijeru i unaprjeđivan je u činove generala, a napokon i podmaršala (Feldmarschall-Leutnant). Nakon smrti Josipa Jelačića novim je hrvatskim banom postao Josip Šokčević. On je imenovao Đuru Jelaćićapotkapetanom Kraljevstva. Imenovanje te osobe bilo je bansko pravo, jer je ban ujedno bio kapetan Kraljevstva (u tom smislu riječ „kapetan“ nije čin nego označava vrhovnog zapovjednika vojske). Đuro Jelačić održao je nastupni govor u naglašeno domoljubnom tonu. Zbog toga je ubrzo umirovljen. Dakle, taj je govor doveo do kraja njegove vojne karijere. Grof Đuro poživio je još čak 40 godina. Posjedovao je dvorac Novi dvori pokraj Zaprešića, koji je naslijedio od brata Josipa. Pokopan je, kao i brat, u grobnici obitelji Jelačić pokraj tog dvorca.

Zoolog Živko Vukasović, rođen u Beravcima 24. listopada 1829., umro je u Zagrebu 10. kolovoza 1874. godine. Studirao je u Beču i Gracu. Po završetku studija vježbenik je pri Krajiškoj upravi u Zagrebu. Potom radi kao profesor u VInkovcima, Osijeku, Križevcima i Rijeci, kao perovođa hrvatske dvorske kancelarije u Beču, školski nadzornik za krajiške škole, povjerenik Narodnog muzeja u Zagrebu, utemeljivač Znanstvene akademije i njen član. Napisao je sedam školskih udžbenika te brojne zoološke članke o biologiji kornjaša. 

1930. godine u Brod je stigao izaslanik vlasnika najpoznatije tvornice cipela u Europi Thomasa Bate radi pregovora o kompleksu od 500 jutara zemlje, na kojem je sagradila Tvornicu obuće „Bata“. Gradsko poglavarstvo na čelu s gradonačlenikomVendelinomDjanješićemnepopustivo je nudilo močvarni i podvodni Jelas, što Batini predstavnici, Brođanin Ivan Vujić i ZlinjaninKarelKavec, nisu mogli prihvatiti. rezultat tvrdoglavosti brodskih otaca poznat je: Bata je sagradio tvornicu u Borovu. 

1939. godine rođen je u Slavonskom Kobašu nastavnik i glazbeni pedagog Mihael Ferić. Radio je kao nastavnik glazbenog odgoja i bio profesionalni umjetnički voditelj i dirigent Tamburaškog sastava RKUD-a „Đuro Salaj“ u Slavonskom Brodu. Stručni je suradnik Smotre folklora „Brodsko kolo“ od 1976.-2006. godine, melograf i promicatelj tamburaštva. Objavio je knjige koje predstavljaju školu za tambure kvartnog G i A sustava i dvije zbirka zapisa. 

1952. godine rođen je u Erdeviku konceptualni umjetnik Ivan Šeremet. U Brodu živi i radi od 1960. godine. U brodskoj Galeriji umjetnina bio je voditelj Art radionice Barutana. od 1999. do 2008. godine radio je na relaciji dvadeset i pet projekata. Imao je desetak samostalnih izložbi. Također je izlagao na dvadesetak skupnih izložbi. Godine 2006. bio je izbornik 20. slavonskog biennala u Osijeku, a 2007. godine nagrađen  je na istom biennalu u Vinkovcima. Sa svojim radovima je zastupljen u galerijama Rijeke, Dubrovnika, Osijeka i Slavonskog Broda. 

Na današnji dan 1991. godine ustrijeljen je snajperskim metkom filmski umjetnik i snimatelj HTV-a Gordan Lederer, jedan od najpoznatijih civila ubijenih u Domovinskom ratu. Taj zločin dogodio se na brdu Čukuru iznad Hrvatske Kostajnice, gdje je Lederer snimao hrvatske borce u akciji tijekom neprijateljskih napada na Pounje. Gordan Lederer ubijen je sa samo 33 godine života (kao i Isus Krist prema tradiciji). U svojoj dotadašnjoj karijeri istaknuo se kao originalni filmski radnik i snimatelj. Diplomirao je na studiju filmskog i tv-snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bio je autor više nagrađivanih uradaka. Kao ratni snimatelj odabirao je opasna područja, izložena riziku od pogibije. Njegovo ubojstvo snajperom na današnji dan nije bilo slučajno. Informativni program RTS-a objavio je sljedećeg dana intervju sa snajperistom koji je pucao. Taj je ubojica prepoznat kao Milan Zorić iz Siska. Protiv njega su podignute dvije optužnice, no do današnjeg dana nije kažnjen za počinjeno djelo. Zanimljivo je da zapovjednik zagrebačkog zbornog područja JNA general Andrija Rašeta nije dozvolio helikopterski let do bolnice u Zagrebu kojim bi se možda bio mogao spasiti Gordanov život.

Morska pijavica kod Rovinja 1992. godine, kod otoka Svetog Andrije, rezultirala je potonućem broda i pogibijom izletnika.

Ostali događaji:

 • Uz pomoć Medejaca, Elamaca i Skita, Babilonci su 612. godine pr.n.e. razorili glavni grad Asirskog carstva, veličanstveni Nineveh (Ninua, Ninive) koji je kroz cijelu asirsku povijest, uz Ašur, Kalah i Arbelu, bio jedan od najznačajnijih gradova Asirije.
 • Vladar i utemeljitelj Svetog Rimskog Carstva Oton I. Veliki 955. godine u bitci na Leškom polju (Lechfeld) kod Ausburga pobijedio je Mađare čime su zaustavljeni njihovi devedesetogodišnji upadi i pljačke u zapadnoj Europi.
 • 1793. godine otvoren je slavni pariški muzej Louvre.
 • 1814. rođen je Henri Nestlé – čovjek po kojem se danas zove najveća svjetska prehrambena korporacija - Nestlé S.A. – sa sjedištem u Švicarskoj.
 • Osmansko Carstvo u velikom protunapadu, predvođeni pukovnikom Mustafom Kemalom osvajaju 1915. godine hrbat Sari Bair, u bitci za Sari Bair u Prvom svjetskom ratu.
 • Na današnji je dan 1934. godine Josip Broz u zapisniku sjednice Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije po prvi put predstavljen pod nadimkom Tito.
 • 1944. Amerikanci osvojili strateški važan otok Guam od Japanaca u Drugom svjetskom ratu.
 • 1949. osnovano američko Ministarstvo obrane odlukom predsjednika Trumana.
 • 1961. prva upotreba zloglasnog herbicida “Agent Orange” za ogoljivanje prašumskog lišća u Vijetnamu (upotrijebila američka vojska kako se vijetnamski vojnici ne bi mogli sakrivati u prašumama).
 • 1969. sljedbenici Charlesa Mansona ubili bračni par LaBianca u Los Angelesu u Kaliforniji.
 • 2003. godine prvi put se jedan astronaut oženio u svemiru. Bio je do JurijMalenčenko, ruski astronaut (točnije: kozmonaut, jer tako Rusi nazivaju astronaute) ukrajinskog porijekla. On se na današnji dan vjenčao s Ekaterinom Dmitrijevom.
Rođeni na današnji dan su: kralj Jakov II. Aragonski (1267.), Ivan I., grof Luksemburški (1296.), talijanski pravnik, FrancescoZabarella (1360.), JacobSturm von Sturmeck, njemački državnik i reformator (1489.), njemački skladatelj, HieronymusPraetorius (1560.), Gilles de Roberval, francuski matematičar (1602.), talijanski katolički misionar, Eusebio Kino (1645.), Anton Losenko, ruski slikar (1737.), hrvatski pravnik i političar, Matko Laginja (1852.), Charles Darrow, izumitelj Monopola (1889.), novozelandski skladatelj i pijanist, EdwinCarr (1926.), Antonio Banderas, španjolski glumac i pjevač (1960.).
 
Umrli na današnji dan su:  Sinsharishkun, asirski kralj (612. pr. Kr.), Sveti Lovro, mučenik (258.), Ippolito de' Medici,vladar Firence (otrovan) (1535.), Anthony Munday, engleski pisac (1633.), Johann Gerhard, njemački vođa Luterana (1637.), Maarten Tromp, nizozemski admiral (1653.), Guillaume Dubois, francuski kardinal i državnik (1723.), Allan Ramsay, škotski slikar (1784.), Franz Aepinus, njemački znanstvenik (1802.), Michael Haydn, austrijski skladatelj (1806.), John St. Aubyn, britanski sakljupač fosila (1839.), Frank Lloyd, američki redatelj, scenarist i producent (1960.), Isaac Hayes, američki glazbenik soula, producent, dobitnik Oscara (2008.).
 
Citat dana: „Sve je moguće tamo gdje vlada ludost, a razum čuči u predsoblju kao slabo upotrebljiv sluga.“ ~ Derviš Sušić
 
Blagdani i spomendani:
Dan grada Petrinje, Dan grada Varaždinskih Toplica, Dan grada Vodnjana
Zadnje vijesti

U Selni rođen novinar i publicist Ilija Maoduš

U pucnjavi u Slavonskoj ulici ozlijeđena jedna osoba

Prijavi se i postani nogometni sudac

FOTO GALERIJA

Osmomjesečni Leon jedini u Hrvatskoj boluje od TAR sindroma; spasonosna skupa operacija čeka ga u Americi!

Postavljen transparent zahvale Mariju Mandžukiću na vrhu najviše zgrade u Slavonskom Brodu!

Nagrađeni naj restoran, terasa, bar, balkon, pretkućnica, stiže CMC Festival rocka

Uspješan sportski vikend za kajakaše i kanuiste Marsonije

Svečano blagoslovljeno novo sjedište i pastoralni centar Župe blaženog Alojzja Stepinca