Otkrivene rendgenske zrake

Dogodilo se na današnji dan 8. studenog

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 08.11.2018
Otkrivene rendgenske zrake


 1736. u toranj crkve Sv. Trojstva postavljeno je zvono i na današnji dan počelo je zvoniti Zdravo Marijo ujutro, u podne i na večer. Ako je netko zaželio da se crkvena zvona oglašavaju za pokojnikom, trebao je platiti dva marijaša.

1840. prema zapisu iz „Kronike franjevačkog samostana u Brodu“ uz kuću Mutafelić, pokraj Save, postavljen je kip sv. Ivana Nepomuka, koji je svečano blagoslovio arhiđakon Tomo Porčić. 

1873. u Vinkovcima je održana prva Glavna skupština Brodske imovne općine, unutar još uvijek postojeće Vojne krajine koja se prostirala uz Posavinu sve do hrvatskog grada Zemuna. 

1895. Röntgen je upravo na današnji dan otkrio posebnu vrstu elektromagnetskog zračenja, X-zrake (poslije nazvane rendgenske).

1880. godine u Brodu na Savi i okolici osjetio se vrlo jak potres, koji je trajao samo dvije sekunde te nije imao pogubne posljedice.

1918. u Sarajevu je preminuo nadbiskup Josip Stadler, hrvatski teolog i filozof, rođen u Brodu na Savi 21. siječnja 1843. godine. Od 1870. nadstojnik je u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, a četiri godine potom profesor je na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Godine 1881. imenovan je prvim vrhbosanskim nadbiskupom.  

1960. John F. Kennedy pobijedio Richarda Nixona na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama i to sa samo 0,1% glasova prednosti.

1991. napadi na Paški most tijekom Domovinskog rata.

1991. Jugoslavenska ratna mornarica sprovela pomorsku blokadu Hrvatske.

2000. Jedan od najvećih trgovačkih lanaca Billa, otvorila je na današnji dan svoje novo prodajno mjesto u Slavonskom Brodu u blizini željezničkog i autobusnog kolodvora i zaposlila je 118 ljudi. 

2010. Savjet ministara Europske unije ukinuo vize Bosni i Hercegovini i Albaniji.

2011. U 60 godini života preminuo Anđelko Željko Gabrić, diplomirani inženjer agronomije iz Slavonskog Broda, jedan od utemeljitelja HSS-a u Hrvatskoj. Sahranjen je u rodnim Šušnjevcima. 

2011. U Zagrebu i dan kasnije u Slavonskom Brodu predstavljen je „Hrvatski tamburaški brevijar“ autora Mihaela Ferića iz Slavonskog Broda. Monografija sadrži više od 1300 fotografija i preslika dokumenata sa šest kontinenata na gotovo 500 stranica i riječ je o do sada najopsežnijem djelu koje opisuje povijest tamburice i tamburaške glazbe na našim prostorima.

2015. Održani parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ ( Domoljubna koalicija) osvaja 59 mandata, SDP (koalicija Hrvatska raste) 56 mandata, MOST 19 mandata, IDS 3 mandata.

2017. Nakon duge i teške bolesti u 53. godini života preminuo Josip Weber, jedan od najvećih nogometaša koji je ponikao u Slavonskom Brodu. Nakon komemoracije na kojoj su o Josipu Veberu govorili Dubravko Galović, predsjednik Županijskog nogometnog saveza, Jurica Gizdić pisac knjiga o sportu, Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS, te Filips Dhondt, član uprave i predsjednik belgijskog kluba Cercle Bruggea, uslijedio je i posljednji ispraćaj pokojnika na gradskom groblju u Slavonskom Brodu.

2017. Župani Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske županije potpisali su na današnji dan Društveni ugovor kojim započinje realizacija dugo iščekivanog projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje.

Rođeni na današnji dan su: Martin Davorin Krmoptić, hrvatski misionar u SAD-u (1867.), hrvatski književnik i nakladnik Ivan Dončević (1909.), hrvatski akademik Mirko Zelić (1936.), Dragoslav Šekularac, nogometaš (1937.), botaničar (1946.), Blanka Vlašić, hrvatska atletičarka, skakačica vis (1983.). 

Umrli na današnji dan su: John Milton, engleski književnik (1674.), Doc Holliday, američki kockar i revolveraš (1887.), ruski nobelovac Ivan Bunjin (1953.), Jacqus Tati, francuski redatelj i glumac (1982.), Mordecai Kaplan (1983.), Vjačeslav Molotov, šef sovjetske diplomacije (1986.), Stjepan Krpan, prof, rođen u Gornjim Andrijevcima (1995.), Radmila Savičević, glumica (2001.),  Josip Weber, hrvatski i belgijski nogometaš (2017.).

Zadnje vijesti

Ekipa Cedevite dočekuje F4 juniorske ABA lige u Slavonskom Brodu

KBK Omega na "Balkan Open 2019."

FOTOGALERIJA - I slavonskobrodski gimnazijalci pozdravili proljeće na Papuku

VIJESTI

37. Papučki jaglaci 2019.

FOTOGALERIJA - I slavonskobrodski gimnazijalci pozdravili proljeće na Papuku

SPORT

VJERUJEMO DA MOŽEMO DO FINALA!

Ekipa Cedevite dočekuje F4 juniorske ABA lige u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Održana 3. Smotra studijskih programa Brodsko-posavske županije

FOTO - Etno zbirka narodnog ruha župnika Mate Kneževića pod zaštitom Ministarstva kulture

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu