Otkriven u Slavonskom Brodu spomenik poginulim braniteljima Hrvatske

Dogodilo se na današnji dan 16. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 16.05.2018


 1881. prvi tramvaj na struju pušten je u saobraćaj u gradiću Lichterfelder, u blizini Berlina.

1887. Franjo Klaić, učitelji i pedagoški pisac umro je u Zagrebu na današnji dan. Bio je predavač vojnog učilišta, ravnatelj svih pučkih škola u Zagrebu i ravnatelj svih zagrebačke preparandije. Pokrenuo je pedagoški časopis „Školski prijatelj“. Car Franjo Josip odlikovao ga je „Zlatnim križem“.
1895. Gradsko poglavarstvo Broda, prihvatilo je prijedlog, da se sagradi nova bolnica. Za lokaciju su predložene župnička livada i prostor bivše tkalačke škole u tzv. Srpskom sokaku danas Štamparevoj ulici. Bolnica je sagrađena na zgarištu bivše tkalačke škole i svečano otvorena 1. travnja 1898. godine. 
1897. prestalo je višetjedno kišno i hladno razdoblje. Stanovnici brodsko-posavskog kraja strahovali su da će usjevi skupa s vinogradima pretrpjeti štetu. 
1909. u Bosanskom Brodu održane su prve velike utrke konja na koje su svoja grla doveli uglavnom turski begovi iz šire okolice. Neiskustvo organizatora i gotovo nikakva zaštita promatrača prouzročili su da se jedno dijete zateklo na stazi upravo kada su se zahuktali konji približavali. Riskirajući život spasio ga je u posljednji čas gradonačelnik Broda na Savi Stjepan Benčević, zadobivši pritom teške ozljede. 
1953. u brodskoj Tehničkoj školi otvorena je izložba likovnih umjetnika Hrvatske. Izloženo je 65 radova između kojih Motike, Mišea, Filakovca, Kovačevića, Šulentića, Vajića, Šimunovića, Gecena, Glihe, Lovrenčića i drugih. 
1992. prilikom povlačenja JNA je digla u zrak i uništila biha
ki aerodrom Željavu, koji je bio najveći vojni podzemni aerodrom za avione u Europi i nekadašnja baza JNA. Aerodrom se nalazio ispod planine Plješivice kod Bihaća i bio u punoj funkciji od 1968. godine, a bio je vrijedan 6 milijardi američkih dolara
1995. u Novoj Gradiški otvorena je Uprava šuma Javnog poduzeća „Hrvatske šume“, kao potpora razvitku gospodarstva što je na ovom području opći ispit hrvatske politike i naroda. U sastavu Uprave šuma Nova Gradiška su i šumarije u Okučanima, Staroj Gradiški, Novskoj i Jasenovcu, a gospodarit će sa 70.000 hektara šumskih površina. 
2004. otkriven je spomenik poginulim braniteljima Hrvatske na kojem je izliveno 399 imena. Spomen je podignut u parku Klasije i predstavljat će trajni spomen na branitelje s područja bivše općine Slavonski Brod, poginule u Domovinskom ratu. Djelo je rad akademskog kipara Ante Brkića simbolizira majku s djetetom koje pruža stiliziranom grbu ispod kojeg su upisana imena poginulih Već po samom postavljanju spomenika bilo je jasno kako je Brod, kao rijetko koji grad u Hrvatskoj, dobio jedan od najdojmljivijih znakova sjećanja na svoje vitezove. Spomenik su otkrili majka dvojice poginulih branitelja Anđa Majetić, sin poginulog branitelja Ivan Sušak i brodski gradonačelnik dr. Jozo Meter. 
2006. Dubravko Jelčić, književni povjesničar, kritičar i esejist proglašen je za počasnog građanina grada Slavonskog Broda. 
2010. Održani veliki prosvjedi u Kataloniji protiv ograničavanja autonomije Katalonije koje je nametnula središnja španjolska Vlada
2013. HI Records objavio je novi glazbeni album Brođanina Franje Kneževića, narodnog pjesnika, skladatelja i pjevača. Na albumu „Siroma“ objavljeno je 11 novih skladbi koje će, kako se najavljuje doživjeti veliki uspjeh kao i prethodni album.
2016. umro je Butros Butros-Gali, egipatski političar i diplomata, nekadašnji generalni sekretar UN.
 
Ostali događaji: 
1920. Ivana Orleanska, francuska nacionalna heroina proglašena je svetom na današnji dan od strane pape Benedikta XV.
1926. umro je posljednji sultan Osmanskog Carstva. Ime mu je bilo Mehmed VI. i bio je 36. po redu vladar iz osmanske dinastije.
1975. uspela se na vrh najviše planine na svijetu prva žena – Junko Tabei iz Japana. Bilo joj je 35 godina i imala je već znatno iskustvo u penjanju. 
Rođeni na današnji dan: Nikola Tesla, hrvatski znanstvenik i izumitelj (1856.), Marcel Proust, francuski književnik (1856.), Desanka Maksimović, pjesnikinja (1898.), Henry Fonda, američki glumac (1905.), Pavle Vuisić, srpski glumac (1988.), Pierce Brosnan, irsko-američki glumac (1953.), Sanja Pilić, književnica, (1954.), kuglačica i političarka, Biserka Perman (1955.), Mehmet MuratIldan, turski pisac (1965.), američka pjevačica i glumica, Janet Jackson (1966.).
 
Umrli na današnji dan su: Eliot Ness, poznati američki agent (1957.), Gabrijela Sabatini, argentinska tenisačica (1970.), Božo Težak, hrvatski kemičar (1980.), Irwin Shaw, američki pisac (1984.), Sammy Davis Jr., američki zabavljač (1990.), Alija Sirotanović, heroj socijalističkog rada (1990.), Giuseppe De Santis, talijanski filmski redatelj (1997.), Božidar Orešković, hrvatski glumac (2010.). 

Zadnje vijesti

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Otvorena izložba povodom 50 godina od prvog održanog kongresa Roma u Londonu

Odjel pedijatrije dobio još jednu vrijednu donaciju

FOTO GALERIJA

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“

Marsonija predstavila dresove za novu sezonu

Župan Danijel Marušić i predsjednik skupštine Pero Ćosić na svečanom otvaranju Pelješkog mosta