Otkriven je spomenik poginulim braniteljima Hrvatske

Dogodilo se na današnji dan 16. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 16.05.2017
Otkriven je spomenik poginulim braniteljima Hrvatske


 1694. godine na prvoj kapitularnoj skupštini, za provincijata oca Pavla Kačića, brodska crkvena župa postala je franjevačka rezidencija s predstojnikom velečasnim Augustinom Jarićem.

1779. godine gvardijan franjevačkog samostana u Brodu, Marko-Gužvić, dao je iznad krova sjevernog samostanskog hodnika podići drveni toranj, da bi na njega postavio uru, koju će tek 29. ožujka 1781. godine završiti i postaviti Aleksa Schötz, franjevac samostana koji je po profesiji bio krojač. Danas tog sata više nema, ali su ostali brojčanik i sunčana ura pokraj njega. 
 
Franjo Klaić, učitelji i pedagoški pisac umro je u Zagrebu na današnji dan 1887. godine. Bio je predavač vojnog učilišta, ravnatelj svih pučkih škola u Zagrebu i ravnatelj svih zagrebačke preparandije. Pokrenuo je pedagoški časopis „Školski prijatelj“. Car Franjo Josip odlikovao ga je „Zlatnim križem“.
 
1894. godine umrla je Flora Merkadić rođena Papo, udova Rafaela Merkadića i majka Salomona, poznatog bogatog brodskog trgovca i vlasnika paromlina. Sahranjena je na židovskom groblju u Bosanskom Brodu, a rabin SaoulStern, po izričitoj želji pokojnice, služio je pogrebni ritual na hrvatskom jeziku.
 
Gradsko poglavarstvo Broda, 1895. godine prihvatilo je prijedlog, da se sagradi nova bolnica. Za lokaciju su predložene župnička livada i prostor bivše tkalačke škole u tzv. Srpskom sokaku danas Štamparevoj ulici. Bolnica je sagrađena na zgarištu bivše tkalačke škole i svečano otvorena 1. travnja 1898. godine. 
 
1896. godine dan uoči ustrojenja općinskog Kluba stranke prava za općinu Oriovac, potvrđeni su predloženi članovi općinskog odbora. Sutradan se u Oriovcu u kući Petra Horvatha okupilo 70 delegata na čelu s Vatroslavom Brlićem, nositeljem pravaštva iz Broda, te je ustrojen predloženi pravaški Klub. 
 
1897. godine prestalo je višetjedno kišno i hladno razdoblje. Stanovnici brodsko-posavskpg kraja strahovali su da će usjevi skupa s vinogradima pretrpjeti štetu. 
 
1909. godine u Bosanskom Brodu održane su prve velike utrke konja na koje su svoja grla doveli uglavnom turski begovi iz šire okolice. Utrci je bilo nazočno i podosta gospode iz susjednog Broda, na čelu s njihovim gradonačelnikom. Neiskustvo organizatora i gotovo nikakva zaštita promatrača prouzročili su da se jedno dijete zateklo na stazi upravo kada su se zahuktali konji približavali. Riskirajući život spasio ga je u posljednji čas gradonačelnik Broda na Savi Stjepan Benčević, zadobivši pritom teške ozljede. 
 
1953. godine u brodskoj Tehničkoj školi otvorena je izložba likovnih umjetnika Hrvatske. Izloženo je 65 radova između kojih Motike, Mišea, Filakovca, Kovačevića, Šulentića, Vajića, Šimunovića, Gecena, Glihe, Lovrenčića i drugih. 
 
2004. godine otkriven je spomenik poginulim braniteljima Hrvatske na kojem je izliveno 399 imena. Spomen je podignut u parku Klasije. 
 
2006. godine Dubravko Jelčić, književni povjesničar, kritičar i esejist proglašen je za počasnog građanina grada Broda. 
 
Ostali događaji: 
 • 1770. godine vjenčali su se u kraljevskom dvorcu u Versaillesu mlada Marija Antoaneta i dofenLuj kao budući francuski kralj (dofen je titula francuskog prijestolonasljednika, kao što je princ od Walesa titula britanskog). Mariji Antoanetti bilo je samo 14 godina, a ni Luj nije bio mnogo stariji s 15.
 • Američki književnik Edgar AllanPoe vjenčao se 1836. godine s trinaestogodišnjom rođakinjom VirginijomClemm, koja će kasnije od posljedica tuberkuloze postati invalidom, te naposljetku i preminuti, što se smatra uzrokom Poeovog neobuzdanog alkoholizma i uzimanja opijuma. Slavna pjesma „Annabel Lee“ (1849.) posvećena je Virginiji.
 • Naseljavanje američkog Zapada najviše je ostalo u sjećanju po karavanama naseljenika, koji su putovali u stotinama kola koja su vukli konji. Slike kola poslaganih u krug oko kojih jašu Indijanci nisu samo filmska mašta, a prvi tzv. wagontrain krenuo je na današnji dan 1843. godine iz ElmGrova u Missouriju prema Oregonu.
 • 1916. godine zaključen je znameniti Sporazum Sykes-Picot o podjeli Osmanskog Carstva nakon što ono bude pobijeđeno u Prvom svjetskom ratu.
 • Ivana Orleanska, francuska nacionalna heroina proglašena je svetom na današnji dan 1920. godine od strane pape Benedikta XV.
 • 1926. godine umro je posljednji sultan Osmanskog Carstva. Ime mu je bilo Mehmed VI. i bio je 36. po redu vladar iz osmanske dinastije.
 • 1929. godine održana je prva ceremonija dodjele Oscara u povijesti. Dogodilo se to u hotelu Hollywood Roosevelt u Los Angelesu. Nagrade je dodijelila Akademija filmskih umjetnosti i znanosti, osnovana dvije godine ranije na poticaj poznatog filmaša Louisa Mayera.
 • 1960. godine službeno je pušten u pogon prvi upotrebljivi laser na svijetu. Dogodilo se to u gradu Malibuu u Kaliforniji, i to u instituciji pod nazivom „Hughesovi istraživački laboratoriji“. Osnovu lasera činio je kristal rubina. Laser je davao svjetlost crvene boje, s valnom duljinom od 694 nanometara. Mogao je raditi samo u pulsnom načinu rada. 
 • Nikita Hruščov traži 1960. godine ispriku od američkog predsjednika Dwight D. Eisenhowera zbog špijunskih zrakoplova iznad SSSR-a.
 • 1966. godine službeno počinje Kineska kulturna revolucija. Komunistička partija Kine smijenila je gotovo 20 milijuna ljudi sa njihovih položaja.
 • Na planet Veneru 16. svibnja 1969. meko se spustila sovjetska svemirska automatska stanica Venera-5, kojoj je zadaća bila slanje podataka o sastavu Venerine atmosfere. Prvi je put neposrednim mjerenjem ustanovljeno da se atmosfera na Veneri sastoji od 97 posto ugljikovog dioksida, koncentracija vodenih para je samo 1 posto, a dušika 2 posto. 
 • 1975. godine uspela se na vrh najviše planine na svijetu prva žena - JunkoTabei iz Japana. Bilo joj je 35 godina i imala je već znatno iskustvo u penjanju. 
 • Indija je 1975. godine anektira malu planinsku državu Sikkim nakon što je referendumom odlučeno da se spoje s Indijom.
 • Svemirski shuttleEndeavour sletio je 1992. godine uspješno nakon prvog leta u svemir.
 • 2003. teroristički napad u Casablanci.
Rođeni na današnji dan: Henry Fonda, američki glumac (1905.), kuglačica i političarka, Biserka Perman (1955.), MehmetMuratIldan, turski pisac (1965.), američka pjevačica i glumica, Janet Jackson (1966.).
 
Umrli na današnji dan su: sv. Brendan (583.), kralj Balduin IV. od Jeruzalema (1185.), sv. Simon Stock (1265.), sv. Andrija Bobola (1657.), Pietro da Cortona (1669.), Charles Perrault (1703.), Robert Darcy, lord Holderness (1778.), Joseph Fourier (1830.), Ion Brătianu (1891.), sultan Mehmed VI. (1926.), Eliot Ness (1957.), Chuck Brown (2012.).
 
Citat dana: „Prošlost bi trebala biti odskočna daska, a ne ležaljka.“ ~ Edmund Burke
 
Blagdani i spomendani:
Dan grada Slavonskog Broda
Zadnje vijesti

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

Potpisan ugovor za energetsku obnovu Osnovne škole “Mato Lovrak” Nova Gradiška

Otkriven kradljivac

VIJESTI

BLOKADA PROMETA I U SLAVONSKOM BRODU

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

SPORT

Osvojili titulu najbolje ekipe na državnom prvenstvu

Boksačice i boksači BK Brod kod župana Marušića

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“