Osuđen Alojzije Stepinac

Dogodilo se na današnji dan 11. listopada

Autor: Brodportal | Datum objave: 11.10.2019
Osuđen Alojzije Stepinac
 1871. Ubijen je pri gušenju Rakovičke bune Eugen Kvaternik. Kvaternikov je plan bio osnovati nezavisnu hrvatsku vladu na čelu s Antom Starčevićem. Premda sam Starčević nije bio upleten u bunu, zanimljivo je da su sljedećih dana uhićeni svi stanovnici Zagreba koji su nosili prezime Starčević.

1938. Brođanin, Vladimir Becić, veliki slikar, 1938. godine vraća se nakon šest godina boravka u Beogradu, u Brod na gimnaziju gdje radi kao profesor crtanja. Umro je u Sarajevu 1974. godine. 

1946. zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu izrečena presuda na jugoslavenskom sudu. Dogodilo se to u sklopu montiranog procesa na kojem je zajednički suđeno njemu, ustaškom dužnosniku Erihu Lisaku i šesnaestorici franjevačkih svećenika. Erih Lisak osuđen je na smrt vješanjem, Stepinac je osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava. Pet je godina proveo u zatvoru u Lepoglavi, a zatim je do smrti bio u kućnom pritvoru u Krašiću. Umro je prije nego je isteklo 16 godina na koliko je osuđen. Dok je bio u pritvoru u Krašiću papa Pio XII. proglasio ga je kardinalom. Blaženikom je Stepinca proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine.

1976. U Kini je, pod optužbom za zavjeru uhapšena „četveročlana banda“ – udovica Mao Ce-tunga Jiang Qing, politički teoretičar Zhang Chunqiao, radnički tribun Wang Hongwen te književni kritičar Yao Wenyuan.

1987. obavljena sustavna potraga za čudovištem iz Loch Nessa. 

1991. Utemeljena 148. brigada HV, Zagreb – Trnje.

2000. ubijen je hrvatski sportaš Matija Ljubek.

2002. Jimmy Carter dobio Nobelovu nagradu za mir.

2003. Moto klub Brod na izletištu Poloj iznimno dobro organiziranom Pečenkijadom na današnji dan obilježio završetak sezone.

2013. rekonstrukcija čelične konstrukcije podvožnjaka Budainka u slavonskobrodskoj Zagrebačkoj ulici razlog je što je taj podvožnjak dvadesetak dana bio zatvoren za promet u vremenu od 6 do 20 sati. Vrijednost radova je bila 500 tisuća kuna.

2017. Sabor je osnovao istražno povjerenstvo za Agrokor kojemu je predsjednik Orsat Miljenić, nekadašnji SDP-ov ministar pravosuđa, a tajnica HDZ-ova Marija Je. Članovi su Nikola Grmoja (Most), Ivan Lovrinović (PH), iz saborske većine HDZ-ovi Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, te Stjepan Ćuraj (HNS). Povjerenstvo je radilo do 28. studenog 2017. kada je na sjednici Odbora za ustav, većinom glasova  ugašeno.

Rođeni: hrvatski operni dirigent i skladatelj Jakov Gotovac (1895.), Elmore Leonard, američki književnik i filmski scenarist (1925.), Bobby Charlton, engleski nogometaš (1937.), Vojislav Šešelj, srpski političar i ratni zločinac (1954.), paragvajski političar Nicanore Duarte (1956.), Milan Vincetič, slovenski pjesnik, pisac i prevoditelj (1957.).

Umrli: Jan Žižka, češki general i vođa husita (1424.), Mehmed –paša Sokolović, Veliki vezir (1579.), Ico Hitrec, hrvatski nogometaš (1946.), Edith Piaf, francuska pjevačica (1963.), Matija Ljubek, hrvatski kanuista (2000.), Jorg Haider, austrijski političar (2008.).

Zadnje vijesti

Srušena u bombardiranju oštećena zgrada Prve hrvatske štedionice

Pismo nadbiskupa Hranića o slavlju Velikoga tjedna i vazmenog trodnevlja

Virtualna akcija #GrančicaMira Mladeži HDZ-a Brodsko-posavske županije

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji