Ostavke dr. Joze Metera i Zdravka Sočkovića

Dogodilo se na današnji dan 8. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 08.03.2018
Ostavke dr. Joze Metera i Zdravka Sočkovića


 1618. Johannes Kepler je otkrio treći zakon gibanja planeta. Treći Keplerov zakon glasi: Kvadrati ophodnih vremena razmjerni su kubovima srednjih udaljenosti (velikih polu osi elipse) planeta od sunca gdje je k jedan te isti broj za sve planete. Ako se za jedinicu udaljenosti uzme 1 a. j., a za jedinicu vremena jedna godina, matematski izraz trećega Keplerova zakona poprima oblik: a3 = T2.

1931. u Brodskom Stupniku održan je sajam i prodajna izložba vina koju je otvorio delegat banske uprave Stipetić. Svoje proizvode izložilo je 15 izlagača iz Brodskog Stupnika, Oriovca i Brodskog Drenovca. Nudilo se 1.000 hl vina, a prodano je približno 500 hl. 

1931. uslijed silnih kiša i naglog otapanja snijega Sava je nabujala od Jasenovca do Stare Gradiške te se do kraja dana izlila iz korita, pa je odmah proglašeno izvanredno stanje; nedostajalo je samo 15 cm da mjesto bude poplavljeno. 

1937. umro je u Montreauxu Milan Pribičević rođen 1877. u Brodu na Savi. Bio je brat poznatog političara Svetozora Pribičevića. Godine 1904. prešao je u vojnu službu Kraljevine Srbije. Kao poručnik srpske vojske član je prevratničke organizacije Slovenski jug. U Prvom svjetskom ratu postigao je čin pukovnika. U Kraljevini SHS bio je istaknuti član Samostalne demokratske stranke, a 1927. postaje idejni vođa zemljoradničke ljevice. 

1942. godine rodoljubno hrvatsko građanstvo Nove Gradiške nazočilo je u mjesnoj župnoj crkvi na misi zahvalnici službenoj povodom zahvale za ponovno sazivanje Hrvatskog sabora. 

1943. sahranjen je na bosanskobrodskom groblju stari i poznati hrvatski borac Pero Kljaić iz Kričanova, poznat kao Čiča Pejo. Nakon 1918. godine Pero je fanatični borac za hrvatsku nezavisnost i slobodu. Stajao je na čelu krvavih demonstracija protiv kraljevske diktature 20. lipnja 1932. godine u Bosanskom Brodu. U izravnom sudaru s policijom Pero Kljaić je toljagom oborio zapovjednika redarstva Ravlića. Suđen je prema Zakonu o zaštiti države i odležao je u zatvoru. Pod stare dane je oslijepio, ali interes za „hrvatsku stvar“ njegovao je do smrti. Bio je vrlo cijenjen i na pokop mu je došlo mnoštvo građana. 

1953. Predstavljena COCKTA, jugoslavenska verzija Coca Cole.

1957. umro je prvi brodski vrtlar i cvjećar Josip Biro. Rođen je u Staroj Kaniži u Mađarskoj od oca Mađara i majke Hrvatice, a vrtlarski je zanat izučio u Osijeku. Po završetku naukovanja zapošljava se u Vukovaru na imanju grofa Eltza. U Vukovaru se i oženio Štefanijom Peter, kćeri vukovarskog trgovca i pekara. Nakon Prvog svjetskog rata koji je 4 godine proveo u austrougarskoj vojsci, vraća se u Vukovar, a 1924. godine doseljava se u Brod na Savi i od Židova Vatroslava Fürsta iznajmljuje prostor i Strossmayerovoj ulici 35. Ondje otvara vrtlariju i cvjećarnu. Godine 1924. kupio je zemljište preko puta, na današnjem broju 34, i tamo otvorio vrtlariju, koju su nakon njegove smrti vodili sin Dragutin i snaha Elizabeta rođena Halas – sve do 1991. godine. Tada je prestala s radom Vrtlarija „BIro“, koja je gotovo 50 godina bila pojam i zaštitni znak starog Broda. 

1974. u Parizu otvoren aerodrom „Charles de Gaulle“.

1995. na sjednici Županijskog odbora HDZ-a Brodsko-posavske županije, na kojoj je razmotrena novonastala situacija na području županije nakon odluke Županijske skupštine o izglasavanju nepovjerenja Županijskom poglavarstvu. Nakon analize donesena je odluka po kojoj čelni ljudi HDZ-a Županije, predsjednik ŽO Zdravko Sočković i župan dr. Jozo Meter podnesu ostavku. Za privremenog predsjednika ŽO HDZ-a izabran je Šima Đurđević, dok je za župana predloženo dva kandidata. Tomo Janković i dr. Antun Pitlović koji je na jednoj od slijedećih Županijskih skupština i izbran za župana Brodsko-posavske županije.

2004. Međunarodni sud u Hagu otpečatio je optužnice protiv hrvatskih generala Mladena Markača i Ivana Čermaka, koje ih terete za zločine nad srpskim civilima u Kninskoj krajini tokom vojne akcije „Oluja“ u kolovozu 1995. i izmijenjenu optužnicu protiv haškog optuženika generala Ante Gotovine. Tri dana kasnije Markač i Čermak se predali sudu.

2010. Istočnu Tirsku pogodio potres jačine 6,1 stupnjeva. Poginula je 51 osoba, stotine ih je povrijeđeno, 287 građevina je uništeno, a oko 700 teško oštećeno. 

Ostali događaji:

  • Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine.
  • 1979. Kompanija Philips na današnji dan javnosti je po prvi put predstavila Compact Disc.
  • 1983. Ronald Reagan nazvao je SSSR “Zli imperij” prilikom jednog govora održanog na Floridi.

Rođeni na današnji dan su: Ivan III., britanski vojvoda (1286.), portugalska kraljica Beatrice od Kastilje (1293.), Isaac de Beausobre, francuski protestantski pastor (1659.), njemački skladatelj i čembalist Carl Philipp Emanuel Bach (1714.), Richard Howe, britanski admiral (1726.), talijanski skladatelj Ruggiero Leoncavallo (1818.), Ignacy Lukasiewicz, poljski izumitelj (1822.), hrvatski kipar Rudolf Valdec (1832.), Otto Hahn, njemački fizičar (1879.), hrvatski pisac Josip Cvrtila (1896.), Mato Lovrak, hrvatski književnik (1899.), narodni heroj Jugoslavije Ante Jonić (1918.), Aidan Quinn, američki glumac (1959.), hrvatska glumica Helena Minić (1979.). 

Umrli na današnji dan su: Josif Pančić botaničar i prirodnjak (Pančićeva Omorika)- (1888.), Ferdinand von Zeppelin, graditelj zračnih brodova (1917.), William Howard Taft, američki političar i predsjednik (1930.), José Raúl Capablanc, kubanski šahista i svjetski prvak u šahu od 1921.-1927. (1942.), Samuel David Aleksander, hrvatski industrijalac i političar (1943.), Mladen Stahuljak, hrvatski kompozitor i dirigent (1996.), Joe DiMaggio, američki bejzbolaš i suprug Marilin Monroe (1999.), Samuel Michael „Sam“ Simon, američki producent, jedan od glavnih 3 producenta serije Simpsonovi (2015.).

 

Zadnje vijesti

Šuma u slikama, riječima i mirisima proljeća

Raspored odvoza krupnog otpada u 2019. godini u akciji "Volim svoj grad"

Obilježava se Nacionalni dan invalida rada

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Ljeto je pred vratima, vaga pod krevetom – upište Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu

Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy

Ponovno buknuo požar na pilani u Trnjanima