Osnovano Vatrogasno društvo u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 17. travnja

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 17.04.2015


 U Đakovu je rođen 1813. godine ilirski pjesnik Juraj Tordinac. Bio je tajnik biskupa Josipa Juraja Strossmayera, kanonik i rektor đakovčkog sjemeništa. Prve pjesme objavljuje u Danici1831. godine. Pisao je pod  utjecajem njemačke klasične poezije i naših renesansnih pjesnika. Svoja najbolja ostvarenja kreira za vrijeme rada i života u Podcrkavlju. Njegovu pjesmu „Moja domovina“ uglazbio je Antun Stoor. Todorinac je umro 15. svibnja 1892. godine u Đakovu.

U prostorijama Kasine održana je 1872. godine osnivačka skupština brodskog Vatrogasnog društva. Brođani su shvatili važnost postojanja organiziranog vatrogastva, no tek 28 godina kasnije na Trgu sv. Trosjtva sagrađen je Vatrogasni dom u koji je uselilo Dobrovoljno vatrogasno društvo. Godine 1904. sagrađen je, istočnije uz Savu, penjački toranj scrpkom, uz koji je vezana priča koja je dospijela i u lokalne novine. Žene vatrogasaca su zahtijevale da se premijesti obližnja gostionica Balkan. Nalazila se na Ribarskom trgu, a imala je ulaz i sa Sajmišta i iz Filipovićeve ulice. Vatrogasci su bili više u toj gostionici nego na tornju. Protest žena je uvažen i Verzakova birtija preseljena je u Pivarsku ulicu.

1922. godine u podvinjskoj Narodnoj čitaonici lokalni kazališni amateri prikazali su Molierov kazališni komad „Silom liječnik“.

Radio Sljeme je hrvatska nekomercijalna radio postaja koja je dio Hrvatskog radija i emitira svoj program na području Zagreba i šire okolice od 17. travnja 1953. prvo pod nazivom Radio na valu 202,1, a od 15. svibnja 1953. kao Radio Sljeme. Prve emisije bile su Kroz Zagreb, Muzika-želje slušalaca, Mali oglasnik. Četverosatni program proširio se 1986. godine na 12 sati. Posebice popularne bile su emisije Abeceda grada i Dnevni događaji te emisije emitirane tijekom i uoči Univerzijade 1987. godine. Tijekom Domovinskog rata posebice slušane bile su emisije S domovinskih bojišta Marine Mučalo (najčešće emitirane s prve crte obrane) i svakodnevno promišljanje o ratu i njegovim posljedicama u emisiji Glas misli Voje Šiljka. Uvođenjem noćnog programa u siječnju 1997., Radio Sljeme je prešlo na 24-satno emitiranje. Radio Sljeme je danas jedna od najslušanijih postaja u gradu Zagrebu. Najzagrebačkiji radio - što je poznati sinonim radija, ionako se radio čuje u cijeloj središnjoj Hrvatskoj i pokriva 7 županija popularan je zbog programskog usmjerenja, u kojem središnje mjesto zauzima grad Zagreb. Radijska postaja je također vrlo karakteristična i po glazbi koju emitira, jer politika kuće stoji na načelu da se ne emitira agresivna glazba. Puštaju se dosta često vječni evergreeni, no ne emitiraju se samo stari već i suvremeni glazbeni brojevi.

Ostali događaji:

Geoffrey Chaucer 1397. godine po prvi je put na dvoru engleskog kralja Richarda II. ispričao priče iz Canterburya. Pjesnik, filozof, dvorjanik i diplomat, Chaucer je najpoznatiji upravo po nedovršenom djelu priča iz Canterburya od kojih su dvije napisane u prozi, a ostale u stihovima, te mnogi smatraju da je na to djelo snažno utjecao Decameron Giovannija Boccaccia.

1524. godine prva europska pomorska ekspedicija otkrila mjesto na kojem će u budućnosti nastati New York. Vođa ekspedicije bio je slavni talijanski istraživač Giovanni de Verrazzano, inače porijeklom iz Toskane, koji je bio u službi francuskog kralja Franje I., poznatog patrona Leonarda da Vincija.

1907. godine primio je američki useljenički centar na otoku Ellis najviše imigranata u svojoj povijesti. Naime, u tom jednom danu pristiglo je u SAD čak 11,747 useljenika.

Medijska kompanija Metro-Goldwyn-Mayer ili MGM, osnovana je 1924. godine spajanjem Metro Picturesa, Goldwyn Picturesa i Louis B. Mayer Companya. Kompaniju je formirao Marcus Loew s Louis B. Mayerom kao glavnim producentom i to isključivo kako bi proizvodila kvalitetne filmove za kino-lanac Loew's Theatres.

Crtani lik Daffy Duck debitirao je u kratkom crtanom filmu Texa Averyja Porky's Duck Hunt u proizvodnji studija Warner Bros 1937. godine. Najbolji prijatelj, a ponekad i umišljeni suparnik Bugsa Bunnyja nastao je kao dio Looney Tunes i Merrie Melodies crtanog serijala i to kako bi popunio prazninu koja je nastajala padom popularnosti do tada popularnih likova.

1942. godine francuski general Henri Giraud uspio pobjeći iz strogo čuvanog nacističkog zatvora u tvrđavi Königstein. Tu tvrđavu pokraj Dresdena nazivaju i „Saskom Bastiljom“ i jedna je od najvećih brdskih utvrda u Europi.  

Na Kubi se 1961. godine uz potporu CIA-e odvio događaj koji Kubanci zovu La Batalla de Girón, u ostatku svijeta poznatiji kao iskrcavanje u Zaljevu svinja.

1970. godine Apollo 13 uspio se vratiti na Zemlju unatoč teškim problemima za vrijeme leta. Letjelica se spustila u područje u Tihom oceanu, stotinama kilometara daleko od najbližih otoka, otprilike između Cookovog Otočja i Tonge.

1986. godine završio je jedan od najdugotrajnijih ratova u povijesti, onaj između Kraljevine Nizozemske i otočja Scilly koje se nalazi kraj obale Cornwalla na britanskom jugozapadu.

Rođeni na današnji dan: Heinrich August Rudolf Grisebach, njemački botaničar (1814.), ruski car, Aleksandar II. (1818.), Oton Iveković, hrvatski slikar (1869.), sovjetski političar i predsjednik, Nikita Hruščov (1894.), Otokar Levaj, hrvatski glumac (1943.), francuski tenisač, Jo-Wilfried Tsonga (1985.).

Zadnje vijesti

Stranci ponovo divljaju po Hrvatskim cestama

Ukrali traktor, ali se nisu dugo vozali...

Snijeg se vratio na kolnike, oprez!

NAJČITANIJE DANAS

Aktivni građani sportom protiv najdepresivnijeg mjeseca

Više od 100 Novogradiščana vježbalo uz tim Aktivne Hrvatske

FOTO GALERIJA

Nakon prvog vikenda, Legija 2 na drugom mjestu!

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena