Osnovano Kolo jahača "Ljudevit Posavski“

Dogodilo se na današnji dan 17. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 17.10.2020
Osnovano Kolo jahača "Ljudevit Posavski“


 1691. Carska i hrvatska vojska potpuno su oslobodili Slavoniju od Turaka Osmanlija.

1771. granične vojne vlasti počele su u novogradiškom okrugu saditi dudovnjake. Najviše dudovih stabala imali su Oriovac i Kobaš, pa je u Oriovcu u potonjim godinama otvorena svilana. 

1888. Thomas Alva Edison patentirao optički fonograf (prvi film).

1926. na inicijativu dr. Zvonimira Benčevića u Brodu je osnovano Kolo jahača „Ljudevit Posavski“ radi „podizanja konjogojstva i buđenja nacionalne viteške svijesti“ između dva rata. Društvo je imalo 26 članova i uz pomoć biskupa Antuna Akšamovića na Vijušu je napravljen atraktivni hipodrom s natkrivenom tribinom. 

1931. Zloglasni gangster Al Capone uhićen je i osuđen zbog neplaćanja poreza.

1933. Albert Einstein napustio nacističku Njemačku. Postao je američki državljanin 1940. godine. Njemačkog državljanstva se odrekao. Einsteinova prva supruga , također fizičarka, pohađala je školu u Zagrebu.

1989. Turneja Prljavog Kazališta je svoj najveći vrhunac doživjela 17. listopada na Trgu bana Jelačića (tadašnji Trg Republike), gdje se okupilo više od 250.000 posjetilaca. Koncert je trebao biti zabranjen, međutim ono što su članovi sastava Prljavo kazalište priredili to veće, nadmašilo je sva očekivanja.

1990. hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je prvu službenu utakmicu protiv reprezentacije SAD.  Hrvatska je pobijedila 2:1, a kapetan reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar.

 1991. Krizni štab općine Slavonski Brod dobio je pisani nalog od potpredsjednika Vlade RH, Mate Granića da organizira prihvat oko 10 tisuća Iločana koje su okupatori protjerali iz njihovih domova s područja Iloka. Bio je to naš prvi susret s izbjeglicama i izbjegličkom problematikom koja je uspješno riješena. Od najavljenog broja prognanika iz Iloka na području općine Slavonski Brod prihvaćeno je 2.538 osoba od kojih se tijekom noći njih 1917 uputilo u pravcu Zagreba, tako da je na području općine Slavonski Brod  i područjima 26 Mjesnih zajednica, smješteno 621 prognanik iz Iloka.

1993. UN 17. Listopada proglasili Svjetskim Danom protiv siromaštva.

1995.  Dovršenje prvog dijela gradske plinske mreže u Slavonskom Brodu svečano je obilježeno paljenjem plinske baklje u Naselju dr. Ante Starčevića. Izgrađenom dionicom mreže u dužini 13 kilometara osigurano je priključenje oko 800 domaćinstava i nekoliko većih potrošača.

1997. Na Kubi  u mauzolej u Santa Klari sahranjen  Ernesto Che Guevara, trideset godina nakon ubistva u Boliviji.

1998. U Londonu, gdje se oporavljao od operacije, uhićen bivši čileanski diktator Augusto Pinochet.

2011. U odvoračka sela - Krajačići, Grižići, Jakačina Mala, Čelikovići i Grgurevići konačno su riješili višegodišnji problem opskrbom pitkom vodom. Stalne nestašice prisilile su odgovorne da taj problem riješe. Tako je i bilo pa  su od  17. listopada 2011. godine navedena mjesta priključena  na pitku vodu.

Rođeni na današnji dan su: Cata Dujšin-Ribar, hrvatska slikarica (1897.), papa Ivan Pavao I. (1912.), Arthur Miller, američki književnik (1915.), Mak Dizdar, bosanskohercegovački pjesnik (1917), Montgomery Clift, američki glumac (1920),  hrvatski glumac Galiano Pahor (1955.), Eminem, američki rap glazbenik (1972.). 

Umrli na današnji dan su: graditelj violina Giuseppe Antonio Guarneri (1744), Frederic Chopin, poljski skladatelj (1849), Vladimir Gortan, hrvatski političar (1929), Jay Livingston, američki skladatelj (2001),Zekerijah Đezić, tv voditelj i pjevač sevdalinki (2002).

Zadnje vijesti

59 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji, jedna osoba preminula

Započeli radovi na izgradnji parkirališta u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

Prvi domaći poraz rukometašica Brod

FOTO GALERIJA

Započeli radovi na izgradnji parkirališta u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

Nakon dvjesto dana izolacije - pjesma i molitva u dvorištu Doma za starije

Konstituiran Senat Sveučilišta u Slavonskom Brodu

U Slavonskom Brodu kampanja “Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“

Dani Erasmusa obilježeni u Ekonomsko-birotehničkoj školi