Osnovana Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata

Dogodilo se na današnji dan 4. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 04.03.2020
Osnovana Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
 852. Knez Trpimir je izdao povelju u kojoj se naziva „vladarom Hrvata po Božjoj milosti“ što je prva hrvatska isprava u kojoj se spominje hrvatsko ime.:sebe naziva knezom Hrvata, a svoju državu državom Hrvata.

1801. Thomas Jefferson postao prvi predsjednik SAD-a inauguriran u novom glavnom gradu Washingtonu.

1877. U moskovskom Boljšoj teatru premijerno je izveden balet „Labuđe jezero“ Petra Iljiča Čajkovskog.

1862. rođen je u Brodu na Savi odvjetnik i političar dr. Vladimir Prebeg. Godine 1920. biran je u Zagrebu za gradskog zastupnika, a 1925. i 1927. sudjeluje u formiranju Hrvatskog bloka. Za vrijeme NDH zastupnik je u Hrvatskom državnom saboru. Umro je u Zagrebu 17. veljače 1944. godine u 83. godini života. 

1866. car Franjo Josip I. potvrdio pravila Akademije u Zagrebu koje je predložio Hrvatski sabor: biskup Strossmayer je izabran za pokrovitelja, a dr. Franjo Rački za predsjednika.

1898. rođen je u Podvinju poznati  hrvatski kazališni i filmski glumac Mato Grković, dugogodišnji član Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i pisac zapažene monografije o Milki Trnini. Umro je 21. svibnja 1973. u Zagrebu.

1919. rođen je u Brodu na Savi poznati hrvatski kipar, slikar i likovni pedagog Branko Ružić. U početku slika u tradiciji postimpresionizma, a od 1955. godine počinje se baviti skulpturom u kovini. Od 1960. godine radi u drvu, a osamdesetih godina priklanja se papiru. Umro je 1998. godine, a bogatu kolekciju svojih radovao ostavio je gradu Brodu.  

1933. Franklin Roosevelt položio zakletvu kao 32. predsjednik SAD-a.

1966.  John Lennon u intervjuu za londonski  Evening Standard, tvrdi da su „Beatlesi popularniji od Isusa“, izazvavši time veliku kontroverzu. 

1979. poginula je u prometnoj nesreći Branka Tomić, poznata profesorica brodske gimnazije i uspješni dugogodišnji sportski pedagog. 

1990. Održana Osnivačka skupština ogranka HDZ-a za Kruševicu i Slavonski Šamac.

1993. u prometnoj nesreći u Zagrebu poginuo slavni glazbenik Tomislav Ivčić. Poginuo je zajedno s još troje ljudi. Rođeni Zadranin, Ivčić je u svojoj plodnoj karijeri snimio oko 250 pjesama. Tijekom Domovinskog rata osobito je popularna bila njegova pjesma „Stop the War in Croatia“. Na izborima 1993. izabran je za HDZ-ovog zastupnika u Hrvatskom saboru, no poginuo je prije nego je preuzeo dužnost. Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju.

1993.  U Zagrebu osnovana Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata, a za doživotnog počasnog predsjednika izabran Tomislav Merčep. Aktualni predsjednik je Đuro Dečak, general pukovnik u miru, a potpredsjednici su: Bruno Vukić –Regija „Južna Hrvatska“, Marina Mužinić- Regija „Zapadna Hrvatska“, Krešimir Pavelić- Regija „Istočna Hrvatska“, Siniša Pavlović- Regija „Sjeverna Hrvatska“, Zvonko Marić- Regija  „Središnja Hrvatska“.

1996. Odlukom predsjednika Tuđmana, za gradonačelnicu Zagreba  imenovana Marina  Matulović  Dropulić, dosadašnja ministrica  prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja.

2000. SAD ponudile pet milijuna dolara za informaciju koje mogu pomoći u hapšenju predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karađića i ratnog komandanta Vojske  Republike Srpske  Ratka Mladića, optuženih pred Međunarodnim sudom za ratne zločine. Ponuda objavljena na oko 10 000 potjernica postavljenih na javnim mjestima u Bosni i Hercegovini.

2002. Lider Demokratskog saveza Kosova  Ibrahim Rugova postao prvi predsjednik Kosova pod međunarodnom upravom.

2004. U požaru u manastiru Hilandar na Svetoj gori izgorjelo dvije trećine tog kompleksa.

2007. prvo elektronsko glasovanje na parlamentarnim izborima (Estonija).

Rođeni na današnji dan su: Fran Krsto Frankopan, hrvatski plemić,(1643.), talijanski skladatelj Antonio Vivaldi (1678.), Vladimir Gerić, hrvatski redatelj, dramaturg i prevoditelj (1928.), Dimitrije Popović, slikar i pisac (1951), Umberto Tozzi, talijanski pjevač (1952), Slaven Knezović, bosanskohercegovački glumac (1968.), američka glumica Andrea Bowmen (1990.).

Umrli na današnji dan su: Jean-François Champollion, francuski egiptolog (1832.), Nikolaj Vasiljevič Gogolj, ruski pisac (1852), Vladan Desnica, književnik (1967), Mladen Raukar, hrvatski pijanist, (1999), Velibor Vasović, nogometaš, (2002), Semka Sokolović Bertok, glumica (2008), Dušan Bilandžić, hrvatski političar i povjesničar (2015), Klaus Kinkel, njemački političar (2019). 

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja