Osnovana podružnica Matice Hrvatske u Slavonskom Kobašu

Matica hrvatska jedna je od najstarijih kulturnih udruga na području današnje Republike Hrvatske, utemeljena u Zagrebu godine 1842. pod nazivom Matica ilirska, a od 1874. nosi ime Matica hrvatska.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.09.2022
Osnovana podružnica Matice Hrvatske u Slavonskom Kobašu


 Sinoć, 20. rujna 2022., u sali vatrogasnog doma u Slavonskom Kobašu osnovan je Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu kao 102. ogranak Matice hrvatske u državi, sukladno Odluci Glavnog odbora Matice hrvatske od 23. svibnja ove godine. Inicijativni odbor Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu čini 21 član, a uz njih je sinoć na Osnivačkoj skupštini bilo pedesetak uzvanika, među kojima je bio i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, glavni tajnik Matice hrvatske Marijo Dominiković, načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić, predsjednik Mjesnog odbora Slavonski Kobaš Josip Pišonić,​ kobaški svećenik Goran Kovačević, brodski svećenik Josip Matanović,​ ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja i pročelnik zmajskog stola u Slavonskom Brodu DBHZ Hrvoje Špicer, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu mr. Ivan Medved te voditeljica Područne škole u Slavonskom Kobašu Slađana Iličević, ravnateljica DV "Ivančica" Blanka Stažić, ravnatelj OŠ "Sibinjskih žrtava" Josip Šišmanović, voditelj Sveučilišne knjižnice UNISB Ivan Stipić, povjesničar Ivan Milec s Hrvatskog instituta za povijest - Podružnice Slavonski Brod te mnoge druge Kobašanke i Kobašani te gosti iz Starog Slatinika, Kaniže, Slavonskog Broda i Oriovca.

Tijekom programa četiri učenice, Petra Kolundžić, Sara Stanić, Dora Nikičić i Rea Klasnić recitirale su pjesmu Moje selo“ i „Kloštar“, a glazbeni dio upotpunili su članovi KUD-a „Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša. 

Na početku je sve prisutne pozdravi u ime Inicijativnog odbora Josip Jagodar koji je u uvodnom govoru naglasio da se na području Slavonskog Kobaša više od sto godina njeguje hrvatska i šokačka kultura i tradicijska baština, te da je ovaj Ogranak treći po redu na području Brodsko-posavske županije uz gradove Slavonski Brod i Novu Gradišku. Naglasio je da će članovi Ogranka poštivati Pravila Matice hrvatske i baviti se istraživanjem, čuvanjem, razvijanjem i promicanjem narodnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbiti za demokratski društveni razvitak. Na kraju obraćanja zahvalio se Glavnom oboru i predsjedniku Miri Gavranu na dosadašnjoj potpori te istaknuo kako se nada da će novoosnovani Ogranak Matice hrvatske u Slavonkom Kobašu svojom aktivnošću postati dio nacionalnog mozaika i obogatiti ga tradicijom i bogatom poviješću brodskog Posavlja. Spomenuo je i kako Ogranak ima već četrdesetak članova te se broj povećava. Među članovima su osobe s područja Slavonskog Kobaša, Oriovca, Lužana, Bebrine, Kaniže, Brodskog Stupnika i Sibinja te je pozvao sve prisutne da pozovu sve zainteresirane da se uključe.

Potom je prisutne pozdravio predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran koji je izrazio zadovoljstvo osnivanjem Ogranka u Slavonskom Kobašu te izrazio potporu svim matičarkama i matičarima. U svom je obraćanju ukratko opisao aktivnosti Matice hrvatske i povećanje broja članova te osnivanje 5 ogranaka ove godine. Naglasio je da novo vodstvo radi s jezikoslovcima na prijedlogu zakonskog prijedloga koji će za cilj imati očuvanje hrvatskog jezika. Istaknuo je kako se dosad promijenilo 6 država na ovom području, samo je Matica ostala ista tijekom tog perioda od 180 godina. 

Okupljenima su se obratili i načelnik općine Oriovac Antun Pavetić, Hrvoje Špicer i mr. sc. Ivan Medved koji su izrazili potporu Ogranku Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu.

Potom je sjednicu nastavilo voditi radno predsjedništvo u sastavu Tomislav Sarić (predsjednik) Višnja Kokanović, Magdalena Plemenčić, a zapisničarka je bila Valentina Džinić. U nastavku je održan izborni dio osnivačke skupštine te je izabrano vodstvo Ogranka na mandat od četiri godine. Josipu Jagodaru su iskazali čast i izabrali ga za prvog predsjednika Ogranka, za dopredsjednicu je izabrana Marija Plemenčić, tajnicu Magdalena Sarić, dva člana predsjedništva Antonija Jagodar i Julijana Kolundžić. U nadzorni odbor izabrani su Marijana Krijan Lužanac, Terezija Ferić i Antun Klaso. Za likvidatoricu Valentina Džinić, a blagajnicu Marija Malenica Pišonić.

izvor: Josip Jagoda (Facebook)

Zadnje vijesti

Trideset prijavitelja imat će solarne panele na vlastitim kućanstvima

Odabran izvođač radova za izradu geoinformacijskog sustava

Počinio niz prekršaja, pa pokušao pobjeći od policije – oduzet mu automobil

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Učinite napokon uslugu sami sebi i upišite se na Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara

Kazališna družina premijerom predstave "Vuk i sedmi kozlić" proslavila 10. rođendan

Počele 23. Poljoprivredno-poduzetničke ideje u Novoj Gradiški

Policija i građani zajedno u brodskom hodatonu

Obilježena 31. godišnjica stradavanja Luke Andrijanića, heroja obrane Vukovara