Osnovana Hrvatska demokratska zajednica

Na današnji je dan, godine 1989. osnovana Hrvatska demokratska zajednica. Bilo je to u prostorijama nogometnog kluba „Borac“ nedaleko od Jaruna u Zagrebu. Za predsjednika stranke jednoglasno je izabran Franjo Tuđman.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 17.06.2019
Osnovana Hrvatska demokratska zajednica


 1828. za gvardijana Franjevačkog samostana u Brodu dolazi velečasni otac Josip Matzek, licencijent i djelatni lektor teologije. 

 
1871. U Brodu održan je prvi pjevački pokus novoosnovanog Hrvatskog pjevačkog društva – „Davor“. Društvo se zalagalo za promicanje glazbene kulture i širenje narodne pjesme kao udjela u borbi protiv Bachovog apsolutizma i nasilne mađarizacije. Više od sedamdeset godina ni jedan značajniji događaj u Brodu nije prošao bez Davoraša, a bili su poznati u cijeloj Hrvatskoj. 
 
1886. Kip slobode, punog imena Liberty enlightening the World, jedan od najprepoznatljivijih simbola New Yorka, brodom je stigao u svoju današnju domovinu. Francuzi su za izradu kipa prikupili 400.000, a Amerikanci za izradu 27 metara visokog podnožja 300.000 dolara. Konačni kip težio je preko 200 tona i bio je gotov 1884. u Parizu. Potom je rastavljen i u 214 sanduka poslan u Ameriku gdje je opet sastavljen.
 
1942. u Novoj Gradiški uspješno je djelovalo Zrakoplovno modelarsko učilište. 
 
1944. Island postao nezavisna republika i odvojili se od Danske.
 
1962. Nogometaši BSK-a izborili su ulazak u vrlo jaku Drugu nogometnu ligu odigravši u kvalifikacijama 3:1 i 0:0 s momčadi Zagreba. Za BSK su igrali: Miljković, Pavičić, Bida, Velički, Aračić, Renić, Lojen, Kačar, Bogdan, Teskera, braća Gajger i braća Čop. 
 
1950. U Chicagu je izvršena prva transplantacija bubrega.
 
1972. Košarkaškom utakmicom Europa – Svijet otvoren Dom sportova u Zagrebu. Objekt ima 32.000 metara kvadratnih korisne površine od čega je 10.000 poslovnog prostora a 22.000 služi isključivo sportu
 
1989. Na današnji dan, osnovana je Hrvatska demokratska zajednica u prostorijama nogometnog kluba „Borac“ nedaleko od Jaruna. Osnivačkoj skupštini, koja je bila održana u tajnosti zbog straha od policije, nazočilo je navodno samo 48 ljudi. Branimir Glavaš navodno je predložio Tuđmana za predsjednika stranke, što su svi prisutni na glasovanju podržali. Potpredsjednicima su postali Vladimir Šeks, Dalibor Brozović i Krešimir Balenović. HDZ je službeno upisan u registar političkih stranaka tek sljedeće godine, 5. veljače 1990., nakon što je okupljanje u stranke zakonski dozvoljeno.
 
1994. u Brodu je osnovan ogranak Društva hrvatskih intelektualki. Za prvu predsjednicu ogranka izabrana je liječnica dr. Miroslava Balen.
 
2002. Egipatski arheolozi objavili da su blizu piramida u Gizi našli najstariji nedirnut sarkofag, star oko 4.500 godina. 
 
2014. U Novoj Gradiški potpisan Glavni ugovor o izgradnji nove tvornice za proizvodnju opreme za ventilaciju, klimatizaciju i čiste prostore na prostoru 60.008 metara kvadratnih. Ugovor kojim se planira ulaganje u vrijednosti 37 milijuna kuna potpisali su gradonačelnik Nove Gradiške i Branko Duvnjak direktor Klimaopreme d.d. 
 
 
Rođeni: Ivan Lorković, hrvatski političar (1876.), ruski skladatelj, Igor Stravinski (1882.), hrvatski nogometaš, Tomislav Crnković (1929.), Josip Diminić, slikar kipar i grafičar (1937.), Eddy Merckx, belgijski biciklist (1945.), Blaž Kraljević, zapovjednik HOS-a u BiH, general Armije BiH (1947.), hrvatski političar, Zlatko Mateša (1949.), Venus Williams, američka tenisačica (1980.). 
 
Umrli: Prosper Jolyot Crébillon, francuski književnik (1762.) Gustav Poša, odvjetnik i akademski slikar (1900.), Vlastimir Đuza Stojiljković, glumac i pjevač (2015.).

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Održan prijem za istaknute brodske sportaše

Ljudska knjižnica i u Slavonskom Brodu

U Centru mladih održana konferencija povodom predstavljanja nove scenske opreme

FOTO GALERIJA

Održan koncert popularne duhovne glazbe uz Mateja Galića i mlade glazbenike iz Doma molitve

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu