Osnovan NK Dinamo Zagreb

Dogodilo se na današnji dan 26. travnja

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 26.04.2020
Osnovan NK Dinamo Zagreb
 1134. znamenita Felicijanova povelja predstavlja najstariji sačuvani dokument u kojem je izrijekom spomenuto ime Zagreba i to u kontekstu osnivanja Zagrebačke biskupije.

1684. obitelj Stjepana Horvata, starijeg, dobiva plemstvo. Stjepan plemeniti Horvat bio je gradonačelnik Broda 1894. godine. Morao je otići, tj. dati ostavku na dužnost gradonačelnika nakon tučnjave između mađarskih oficira i brodskih Hrvata na nekom balu u Žutoj kući. Horvat je umro 1927. godine i sahranjen je u obiteljskoj grobnici na gradskom groblju. Gradu je ostavio svoju palaču u Starčevićevoj ulici 8.  

1756.  Narod Slavonije običavao je od Đurđeva do žetve svake četvrtke slaviti neradom. To su činili jednako katolici i grčkoistočni vjernici. Međutim, 26. travnja proglašena je zapovijed  kojom kraljica Marija Terezija ukida spomenutu zlu naviku Slavonaca.

1909. došla je jezična naredba austrijskog ministra Bienertha kojom je hrvatski jezik uveden u potpunosti kao službeni jezik u Dalmaciji. 

1911. Na današnji dan osnovan nogometni klub Dinamo. Nova je vlast 26. lipnja 1991. promijenila ime Dinamo u HAŠK Građanski, a 24. veljače 1993. u Croatiju. Konačno je 14. veljače 2000. vraćeno popularno ime Dinamo.

1939. rođen je u Čelebiću velečasni Josip Rimac, župnik župe sv. Josipa Radnika i sv. Nikole Tavelića u Brodu. Osnovao je na Jelasu crkvenu župu, a njegovom je zaslugom izgrađen Župni centar sv. Nikole Tavelića. Umro je 1987. godine. 

 1949. U promet je pušten nathodnik preko željezničkih tračnica zapadno od željezničkog kolodvora. 

1977. Publicist i povjesničar Ivo Brlić umro je na današnji dan. U Brodu je radio kao odvjetnik, a potom je bio odgovorni urednik časopisa „Liga naroda“ u Ženevi. Bavio se kritičkim izučavanjem obitelji Mažuranić, prevodio i objavio knjigu dječjih pripovijedaka „Dobrome i dobra kob“. 

1986. Na današnji dan, u subotu 26. travnja, došlo je do najveće nuklearne katastrofe u dosadašnjoj svjetskoj povijesti. Eksplodirao je reaktor broj četiri u nuklearnoj elektrani Černobil oko 110 kilometara sjeverno od ukrajinskog glavnog grada Kijeva. 

2015. Započeli radovi na izgradnji 15,5 kilometara opskrbnog cjevovoda Štivica – Komarnica - Magić Mala- Batrina. Za stanovnike navedenih mjesta napokon će se riješiti problem vode za pice, a ovi radovi su sastavni dio projekta posavskog dijela vodovoda u zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije.

2018.  Srbijanska vlada odlučila je o mjerama reciprociteta Hrvatskoj, do daljnjega proglasiti nepoželjnom osobom hrvatskog ministra obrane  i potpredsjednika vlade Damira Krstičevića.  Krstičević je za tu odluku rekao kako je ona neopravdana te da više govori o Srbiji. 

2019.  Otvorena nova ACI marina Rovinj, kao najveća investicija u povijesti ACI-ja u koju je uloženo 150 milijuna kuna i kategorizirana je s visokih pet sidara.  ACI marina ima 196 vezova za prosječnu duljinu plovila od 17 metara, uz mogućnost smještaja na godišnji vez plovila  do 35 metara dužine i plovila u tranzitu znatno veće duljine.

2019.  U 75. godini života, 55. godini redovništva i 50. godini svećeništva, u Novom Marofu okrijepljen svetim sakramentima, preminuo je  pater Mario Crvenka (punog imena  Vladimir Mario Crvenka), svećenik-franjevac koji je ostavio velikog traga u Slavonskom Brodu u vrijeme službe u Franjevačkom samostanu Presvetog Trojstva (2010.-2014.). Sahranjen je na gradskom groblju u Varaždinu.  

Rođeni na današnji dan su: William Shakespeare (1564.), Alfred Krupp njemački industrijalac (1812),  Rudolf Hess, njemački nacistički političar (1894.), Charles Richter, autor Richterove skale- jačine potresa (1900), Mehmed Meša Selimović, bosanski književnik ( 1910), Božo Biškupić, hrvatski političar (1938.), hrvatski pjevač, Vlado Kalember, hrvatski pjevač (1953.), Bojan Navojec, hrvatski glumac (1976.), hrvatska glumica, Marija Kobić (1984.).

Umrli na današnji dan su: Franjo Glad, hrvatski pisac (1905),  nadbiskup Juraj Posilović (1914.), William “Count” Basie, američki jazz klavirist (1984.), Branko Belan, hrvatski redatelj ( 1986),  Carmine Coppola  američki skladatelj (1991.), Augusto Roa Bastos, paragvajski književnik (2005).

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"