Osnovan Muzej tambure u Slavonskom Brodu

Dogodilo se na današnji dan 23. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 23.01.2020
Osnovan Muzej tambure u Slavonskom Brodu
 1719. nastala je poznata Kneževina Liechtenstein između Austrije i Švicarske.

1849. prva žena koja je uspjela dobiti titulu liječnika, Elisabeth Blackwell. 

1855. rođen je slavni izumitelj oružja John Moses Browning.

1857. rođen je u Voloskom pokraj Opatije Andrija Mohorovičić. Bio je jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika svih vremena. Njegovo otkriće da zemljina utroba nije homogena, nego da postoje barem dva različita sloja (kora i plašt) smatra se najvećim znanstvenim otkrićem do kojeg je ikada došao neki znanstvenik radeći u Hrvatskoj. Po njemu je ta granica kore i plašta dobila naziv Mohorovičićev diskontinuitet (ili skraćeno Moho). Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju.

1899. Mirko i Stevo Seljan sinovi su karlovačkog krznara Janka Seljana. Godine 1898., Mirko je osvojio naslov „Champion of Globetrotter“ prešavši pješice put od Petrograda do Pariza za samo 110 dana. Na današnji dan 1899. otputio se pješice zajedno s mlađim bratom Stevom na put oko svijeta. Nakon mnogo muka i dramatičnih doživljaja, braća stižu u Addis Abebu, gdje stupaju u službu etiopskog negusa Menelika II. Doskora postaju časnici negusove tjelesne garde. 1902. godine vraćaju se u Europu i tako završava njihov istraživački rad u Etiopiji i Africi uopće.

1920. u Grižićima je pronađena zemlja bijele boje pogodna za priređivanje štricle – ličilačke bijele boje. U prve dvije godine eksploatacije iskopano je i u boju proizvedeno dvjestotinjak tona zemlje. Sirovina je u početku vožena u Brod i tu se prerađivala u posebnom mlinu. Godine 1933. taj mlin je premješten uz prugu Požega – Kapela u selo Ratkovicu, a potom u Ciglenik. Cijeli posao vodila su braća Marcel i Armin Berger koji su u Lužanima osnovali poduzeće MABE za proizvodnju boja i lakova. Tvrtka je preteča današnje Svjetlosti.

1933. na planinu Psunj i okolicu pao je obilan snijeg, vrlo pogodan za skijanje i sanjkanje, pa su na današnji dan svi ljubitelji zimskih sportova našli u okolici Strmca povoljne terene za zdrave zimske sportove. 

1942. po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova NDH, u noći sa 23. na 24. siječnja u oba Broda su pohapšeni svi preostali Židovi i privremeno su, do deportacije, držani u 17 prostorija Hotela „Jankomir“ u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora. 

1950. Izrael proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom.

1972. na omladinskom košarkaškom prvenstvu države, održanom u Brodu, omladinski sastav Oriolika osvojio je treće mjesto, plasiravši se ispred Crvene zvezde iz Beograda i Jugoplastike iz Splita. 

1991. uhićenje hrvatskih časnika u JNA.

1997. Madeleine Albright postala prva ženska državna tajnica (SAD).

1998. papa Ivan Pavao II. Bio na  Kubi u sklopu svog prvog posjeta toj zemlji.

2010. ustoličen 45.poglavar Srpske pravoslavne  crkve patrijarh Irinej.

2013. U Katalonskom parlamentu donesena deklaracija o suverenosti i pravu na određivanje naroda Katalonije.

2013. Glazbeni pedagog  Mihael Ferić i glazbalar Mladen Jurković inicijatori su osnivanja Muzeja tambure u Slavonskom Brodu, prvog i jedinog takvog muzeja u svijetu, što je realizirala i poduprla Brodska udruga tamburaša. Muzej tambure otvoren je u jednom od kazamata Tvrđave Brod 23. siječnja, istog datuma kada je prije 79 godina, 1934, otvoren i Muzej brodskog Posavlja.

Rođeni na današnji dan su: Muzio Clementi, talijanski pijanist i skladatelj (1752.), francuski Edouard Manet (1832.), Oton Župančić, slovenski književnik (1878.), sovjetski redatelj Sergej Eisenstein (1898.), Humphrey Bogart, američki filmski i kazališni glumac (1899.), književnik George Orwell (1903.), Vladimir Veselica, hrvatski ekonomist (1938), Laza Ristovski, glazbenik (1956), Arijan Komazec, hrvatski košarkaš (1970), Arjen Roben, nizozemski nogometaš(1984).

Umrli na današnji dan su: Ana Pavlova, ruska balerina (1931.), Franjo Hanaman, hrvatski izumitelj i učenjak (1941.), Edvard Munch, norveški slikar (1944.), Josip Kosor, hrvatski književnik (1961.),  Salvador Dalí,  španjolski slikar (1989.), Josip Friščić, hrvatski političar (2016), Mirko Grgin, hrvatski košarkaš (2017).

Zadnje vijesti

Po 22. put održana fišijada u Oriovcu

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a i u Slavonskom Brodu

Potpuni trijumf HDZ-a, Vladu ne bismo trebali dugo čekati. Teški poraz Restart koalicije

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika