Osnovan Dom zdravlja Slavonskom Brodu

Na današnji datum, 12. siječnja 1994. osnovan je Dom zdravlja u Slavonskom Brodu, nakon statusne promjene Medicinskog centra. Osnivač Doma zdravlja je Brodsko-posavska županija a prava i dužnosti osnivača obavlja predstavničko tijelo Županije.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 12.01.2018
Osnovan Dom zdravlja Slavonskom Brodu


 1838. Sava se zaledila. 

1901. tijekom potonjeg desetljeća najveći broj muškaraca Gornjih Andrijevaca nosili su ime Adam, Alojzije, Andrija, Antun, Blaž, Bartol, Đuro, Ferdinand, Filip, Gašpar, Grgur, Ignacije, Ilija, Ivan, Josip, Karlo, Luka, Marin, Marko, Nikola, Pavao, Petar, Rudolf, Stanislav, Stjepan, Šimun, Tomo, Valentin i Vinko. 

1909. umro je ugledni brodski postolarski obrtnik Josip Zietterbat u 50. godini života. Ostavio je iza sebe suprugu Klaricu rođenu Baumeister i četvero djece Slavu, Ivanu, Fanu i Dragutina. Na pogrebu mu je pjevalo Hrvatsko pjevačko društvo „Davor“, čiji je bio član, a također mu je i vatrogasno društvo pod barjakom odalo posebnu počast. 

1925. u Brodu je osnovan Studentski klub. Za predsjednika je izabran Vatroslav Uidl, tajnika Franjo Dujmović, a blagajnika Emanuel Gliksman. 

1940. Robert Frangeš-Mihanović umro je u Zagrebu. Bio je hrvatski kipar. Jedan je od pokretača i organizatora likovnog života u Zagrebu na prijelazu iz XIX. na XX. Stoljeće. Najmonumentalnije Frangešovo djelo je konjanički spomenik Kralj Tomislav. Godine 1925. utemeljeno je Društvo za podizanje spomenika kralju Tomislavu, koji su kiparu povjerili izradu spomenika. Kipar je 1930. izradio sadreni model, 1933./34. spomenik je saliven u bronci, a postolje za spomenik napravljeno je 1940. godine i tijekom ratnih godina postavljeno ispred Željezničkog kolodvora. Spomenik je postavljen 1947. godine ali bez Frangeševih reljefa na postolju i bez grba, što je bilo ispravljeno 1991. godine. 

1953. održan je u Brodu koncert klasične glazbe. Izvođena su djela Scarlattija, Corellija i Händla. Na klaviru su svirali Mora Gojković, Zlata Fuks, Emanuel Gliksman i Franjo Pokaz, na violini Đurđa Matković, a pjevali su Nada Kler, Đurđa Matković i Franjo Pokaz. Kulturno-umjetničko društvo „Jedinstvo“ otpjevalo je Purcellovu „Proljetnu pjesmu“. Koncert je održan u prepunoj dvorani kina Jadran i repriziran idućeg mjeseca. 

1990. Brodski list objavljuje tekst u kojem se navodi da je u toku 1989. godine pitka voda poskupjela 1 600%, grijanje 2 555%, odvoz smeća 3
108 % i gradski prijevoz 5 223%. 

1992. Zavičajni klub Nove Gradiške, koji je u Zagrebu djelovao od jeseni 1991. do kraja 1992., održao je u zagrebačkom Muzejsko-galerijskom centru na Jezuitskom trgu kulturnu manifestaciju Za Gradišku opet novu na kojoj su hrvatski umjetnici (Kulmer, Šiško, Lesjak, Dešković i drugi) poklonili svoje radove za obnovu u ratu okupirane okolice Nove Gradiške. 

1994. osnovan je Dom zdravlja u Slavonskom Brodu, nakon statusne promjene Medicinskog centra. Osnivač Doma zdravlja je Brodsko-posavska županija a prava i dužnosti osnivača obavlja predstavničko tijelo Županija.

2007. otvoreno je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Podgorici, glavnom gradu Republike Crne Gore.
Ostali događaji:

1773. Europa je svoje muzeje počela otvarati još u srednjem vijeku, dok je SAD tu zaostao u skladu sa svojim kasnim nastankom. Još i prije nego što su postali neovisna država, otvoren je prvi javni muzej u Charlestonu, 1773. godine.

1893. godine rođen je jedan od najpoznatijih nacističkih vođa – Hermann Göring.

1894. godine osnovana je britanska organizacija National Trust.

1896. godine snimljena je prva Fotografija korištenjem netom otkrivenih X-zraka. H.L.Smith snimio je ruku u kojoj je bio metak 1896. godine.

1969. godine izdan je prvi studijski album pod naslovom Led Zeppelin, s jedinstvenim sklopom zvukova bluesa i rocka.

1976. godine smrt je zatekla jednu od najpoznatijih svjetskih autorica detektivskih romana – Agathu Christie.

2001. godine umro je William Redington Hewlett, osnivač poznate kompanije Hewlett-Packard. HP je danas jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, a proizvodi više osobnih računala od bilo koje druge tvrtke.
2004. Queen Mary 2, najveći prekooceanski putnički brod na svijetu, krenuo je na današnji dan na svoju prvu plovidbu, iz Southamptona u Engleskoj prema Fort Lauderdaleu na Floridi.
 
Rođeni na današnji dan su: švedski kemičar i otkrivač litija Johan August Arfwedson (1792.), Dragojlo Kušlan, hrvatski odvjetnik, političar i ilirac koji se zajedno s Ivanom Mažuranićem zalagao za osnivanje napredne narodne stranke (1817.), američki književnik Jack London (1876.), Ferenc Molnár, mađarski pisac (1878.), nacistički političar i ratni zločinac Alfred Rosenberg (1893.), Imra Agotić, hrvatski general, prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (1943.), američki boksač Joe Frazier (1944.), Haruki Murakami, suvremeni japanski pisac i prevoditelj (1949.), američki radio-voditelj HowardStern (1954.), Rockne S. O'Bannon, američki televizijski producent i pisac (1955.), Meho Kodro bivši jugoslavenski i bosansko-hercegovački nogometni reprezentativac (1967.), hrvatski nogometaš Robert Prosinečki (1969.).
 
Umrli na današnji dan su: Maksimilijan I. Habsburški, njemački kralj (1519.), Pierre de Fermat (1665.), katolički biskup Richard Challoner (1781.), Nevil Shute, engleski pisac (1960.), Mira Kolar- Dimitrijević, hrvatska povjesničarka (1972.), princeza Patricia od Connaughta (1974.), Agata Christie, britanska spisateljica (1976), Nikolaj Podgorni, sovjetski predsjednik (1983.), Sajrus Vance, državni sekretar SAD-a (2002.), Claude Berri, francuski glumac, redatelj i producent (2009), Zdenko Škrabalo, hrvatski liječnik, akademik i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske (2014).

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Sukob Bad Blue Boysa i Torcide, jedna osoba lakše ozlijeđena

U Supernova Colosseumu i dalje velika zimska sniženja!

Započinju radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

SPORT

Druga Hrvatska kuglačka liga

Pobjeda kuglačica Obrtnika u županijskom derbiju

FOTO GALERIJA

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu