Osnivački sabor HDZ-a za općinu Slavonski Brod

Dogodilo se na današnji dan 3. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 03.02.2020
Osnivački sabor HDZ-a za općinu Slavonski Brod
 972. Prema tradiciji Dubrovčani slave sv. Vlaha kao svojeg zaštitnika.

1824. u Beču je donesena odluka koja nalaže sadnju riže na području Broda.  

1909. umro je u 56. godini života rođeni Brođanin, poznati trgovac cincarskog porijekla, Naum Dimović.  Sahranjen je s velikim počastima jer je bio predsjednik Srpske crkvene općine i agilni član Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“.

1935. U Zagrebu je osnovan Savez klizanja i hokeja na ledu, iako je hokej na ledu u Hrvatskoj postojao još 30 godina ranije, s obzirom da je Dr. Franjo Bučar, pionir hrvatskog sporta još davne 1894. god. osnovao klizačku sekciju. Godine 1992. Hrvatski savez hokeja na ledu je primljen u članstvo međunarodnog saveza hokeja na ledu (IIHF).

1927. Isidor Kršnjavi je bio hrvatski slikar, povjesničar umjetnosti i političar. Posredovanjem Strossmayera postaje profesor povijesti umjetnosti i arheologije na zagrebačkom Sveučilištu, a bio je i prvi ravnatelj Strossmayerove galerije slika. Isidor Kršnjavi umro je u Zagrebu na današnji dan 1927. godine.

1928. Stjepan Radić, vođa i predsjednik Hrvatske seljačke stranke, boravio je u Oriovcu i na današnji dan se obratio stanovnicima brodskog kotara. Nakon što je održao govor, otputovao je u Pleternicu preko Stupnika i Starog Slatinika.

1945. Američki avioni u Drugom svjetskom ratu  izbacili 3.000 tona eksploziva na Berlin, a američke trupe na Filipinima preuzeli Manilu od Japanaca.

1967. izvršena je posljednja smrtna kazna u Australiji.

1972. Otvorene su prve zimske olimpijske igre u Aziji (Sapporo-Japan).

1984. rođena je Louise Brown, prva beba iz epruvete, donijevši nadu milijunima širom svijeta koji nisu mogli začeti dijete prirodnim putem.

1990. održan je u Spomen-domu „Ivana Brlić Mažuranić“ osnivački sabor Hrvatske demokratske zajednice za općinu Slavonski Brod. U Izvršni odbor  izabrani su: Đurđa Peček, Danijela Ostojić, Verica Travarević, Antun Babić, Stjepan Blažanović, Vinko Borevković, Tomo Galović, Tomislav Grgurević, Ante Klarić, Blažan Kljaić, Zdenko Knežević, Pero Katalinić, Franjo Mitrović, Antun Pitlović, i Hrvoje Solina. HDZ je tada na općini Slavonski Brod imao 9.830 članova u 45 mjesnih ogranaka.

1990. Europski poznati arheolog i znanstvenik dr. Đuro Bazler, rođen u Sijekovcu i đak brodske gimnazije, umro je u Sarajevu na današnji dan u 73. godini života. Pokopan je u Bosanskom Brodu.

1995. NATO održao prvu vojnu vježbu na teritoriji nekadašnje Istočne Njemačke.

1998. u talijanskom skijalištu Cavalese došlo do neobične nesreće s tragičnim posljedicama. Naime, američki avion iz zrakoplovne baze Aviano svojim je desnim krilom zahvatio i prekinuo kabel skijaške žičare koja se penjala na vrh planine Cermis u Dolomitima. Kabina žičare s 20 putnika pala s visine od oko 80 metara. Nitko u njoj nije preživio.

2008. U drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji Boris Tadić (Demokratska stranka) pobijedio Tomislava Nikolića (Srpska radikalna stranka).

2006. Na sudu Bosne i Hercegovine počelo   prvo suđenje za genocid u bosanskohercegovačkom pravosuđu. Jedanaest je optuženih za zločine koji su se dogodili u Srebrenici i Kravicama.

2009.  Pred Međunarodnim sudom pravde riješen spor oko granice na moru između Rumunjske i Ukrajine.

2015. Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, kao i protutužbu Srbije protiv Hrvatske.

Rođeni na današnji dan su: Samuel Butler, engleski književnik (1612.), njemački skladatelj Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809.) Novak Novak, književnik i novinar  1928), hrvatski glumac Žarko Potočnjak (1946.), hrvatski glazbenik Jurica Pađen (1955.), Vinko Brešan, hrvatski filmski redatelj (1964.),  košarkaš Vlade Divac (1968.). 

Umrli na današnji dan su:  Johannes Gutenberg, njemački izumitelj tiskarskog stroja (1468.),  Isidor Kršnjavi, hrvatski slikar (1927.),  Mile Magdić, povjesničar (1931), Petar Skok, hrvatski jezikoslovac (1956.),  Franjo  Čutura, pjesnik i putopisac ( 1959), Marija Šnajder, francuska glumica ( 2011), Vanja Albahari, bosanskohercegovački glumac ( 2013).

Zadnje vijesti

Županija privremeno obustavlja donacije koje su dodijeljene javnim pozivima

Raspred za Veliki tjedan i Uskrs u Župi Gospe Brze Pomoći

Završena kratka sezona za košarkašice Broda na Savi

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji