Osnivačka skupština Tvornice vagona u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 17. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 17.02.2020
Osnivačka skupština Tvornice vagona u Brodu
 1863. osnovan Međunarodni komitet za pomoć ranjenima, što će kasnije postati poznato kao Međunarodni komitet crvenog križa.

1878. Josip Kopričević, rodio se u Brodu na Savi, gradonačelnik Broda 1943. do 1945. godine. Kao zaslužni i znameniti Hrvat primljen je u članstvo Družine hrvatskog zmaja s titulom Zmaj od Bosne. 

1895. U ruskom Sankt Peterburgu na današnji dan prvi je puta u cijelosti s glazbom Čajkovskog izveden balet Labuđe jezero.

1921. U gradskoj vijećnici u Brodu održana je 17. veljače 1921. godine konstituirajuća skupština osnivača Tvornice vagona sa glavnicom od 50 milijuna kuna. Prvu jugoslavensku Tvornicu vagona i mostova osnovali su Prva hrvatska štedionica d. d. Zagreb, „Slavonija“ d. d. za industriju drva Zagreb, Kaufmann i drugovi Zagreb i Tvornica strojeva i željeznih uređaja Kistarača kraj Budimpešte. Kasnije, pri osnivanju lokomotivskog odjela tvornice pristupio je i koncern Krupp iz Essena. Godine 1926. međutim, Krupp i Kristarača su istupili, a umjesto njih ušla je bečka državna tvrtka koja se specijalno bavi izradom lokomotiva. Zemljište na kome su sagrađene tvorničke radionice i druge zgrade veliko je 68 katastarskih jutara, dok ostali dio zauzimaju industrijski kolosijek od ukupnih 15 kilometara, razna tvornička skladišta, kantina, vrtovi, parkovi itd. Sve zgrade su suvremeno građene, od betona, tvrdog materijala i željezne konstrukcije. 

1929. U Brodu je održana godišnja skupština podružnice Saveza metalskih radnika Jugoslavije koja, nakon zabrane Nezavisnih sindikata i Hrvatskog radničkog saveza, ostaje jedini oblik organiziranog okupljanja radnika nakon uvođenja tzv. šestojanuarske diktature kralja Aleksandra Karađorđevića. 

1933. u SAD-u je započet proces ukidanja prohibicije.

1948. Rođen je u Slavonskom Brodu akademski slikar Marko Kern. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972. godine. Slika slavonske krajolike i vedute grada Zagreba. Posebno mjesto u njegovu opusu imaju slike sakralne tematike. Umro 21. veljače 2018. u Poreču.

1960. Sportska dvorana „Klasije“ u Slavonskom Brodu otvorena je susretom košarkaša reprezentacije Jugoslavije i grada Slavonskog Broda. Bila je to prva sportska dvorana izgrađena u tadašnjoj SFRJ, a za Brođane je to posatalo mjesto i institucija gradskog sporta. 

1990. Održana Osnivačka skupština  ogranka HDZ-a u Brodskom Varošu. U odbor su izabrani: Krunoslav Štefančić, Tomislav Mirosavljević, Ratimir Čičić, Predrag Filajdić, Zlatko Čičić, Marijan Galović i Mladen Tomas.

1996. Završio je jedan od najpoznatijih dvoboja u šahu između čovjeka i računala, i to čovjekovom pobjedom. Radilo se o slavnom dvoboju superračunala IBM Deep Blue protiv šahovskog prvaka Garryja Kasparova.

2008. Kosovo je nakon godina političke i oružane borbe, te uz veliki pritisak zapadnih sila, proglasilo neovisnost od Srbije.

2011.  U 51. godini preminuo Predrag Vušović, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac. Najpoznatiji je, između ostalog, bio po ulozi Gazde u seriji Bitange i princeze, a sa velikim uspjehom je glumio i u serijama Odmori se zaslužio si i Stipe u Gostima. Bio je zapažen i u filmovima Vinka Brešana - Kako je počeo rat na mom otoku i Maršal.

2012. U 60. godini preminuo Milorad  Bibić – Mosor, dugogodišnji novinar splitske Slobodne Dalmacije, scenarist i pisac, te košarkaški sudac.

Rođeni na današnji dan su: Silvije Strahimir Kranjčević, hrvatski književnik (1865.),Slavko Ježić, hrvatski književnik (1895.), hrvatski političar Hrvoje Šarinić (1935.), Stipe Šuvar, hrvatski političar (1936.), Marko Kern , akademski slikar (1948),  Michael Jordan, američki košarkaš (1963.), hrvatski glazbenik Davor Gobac (1964.), Željko Mavrović, hrvatski boksač (1969.), Bojana Gregorić, hrvatska glumica (1972.), Paris Hilton, nasljednica lanca hotela Hilton (1981.), Ante Tomić, hrvatski košarkaš (1987).

Umrli na današnji dan su:  Giordano Bruno, filozof, matematičar, (1600.), Ferdinand I. Medici (1609.), Geronimo, indijanski ratni vođa (1909.), Mate Balota, književnik i ekonomist (1963.),  Zvonimir Červenko, ,hrvatski general (2001.), Kosta Angeli Radovani, hrvatski kipar, (2002), Šaban Šaulić, glazbenik (2019).

Zadnje vijesti

Policija pronašla trojicu 18-godišnjaka koji su pretukli 29-godišnjaka i ukrali mi bicikl

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

Svađali se zbog nesuglasica u prometu pa se i potukli

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji