Osječani su se početkom 19. st. najviše izjašnjavali kao Slavonci

Istraživanjem je došla do zaključka da se broj upisanih Osječana početkom 19. stoljeća smanjuje, da gledano po zanimanjima najviše ima obrtnika i trgovaca te da se zbog osnivanja magistrata povećava broj školovanih ljudi

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.01.2019
Osječani su se početkom 19. st. najviše izjašnjavali kao Slavonci


 Mladu znanstvenicu Eldinu Lovaš (27) iz Zmajevca u Baranji povijest zanima od osnovne škole. Najprije je željela postati nastavnica, ali dolaskom u doticaj s matičnim knjigama iz 18. stoljeća shvatila je kako je još više zanima istraživački dio, piše lokalni.jutarnji.hr.

Na natječaju Hrvatskog instituta za povijest za najbolje istraživačke radove mladih povjesničara Slavonije, Baranje i Srijema Eldina je osvojila prvu nagradu za svoj rad o demografskoj povijesti Osijeka i osječkom građanstvu u Upisniku građana od 1809. do 1814. godine. 

Eldina Lovaš je doktorandica povijesti na Sveučilištu u Pečuhu, a radi kao vanjska suradnica Filozofskog fakulteta u Osijeku te u osnovnoj školi u Korogu.  Inače se bavi istraživačkim radom, a nedavno je napisala i svoju prvu knjigu. 

– Nagrade poput ove svakom mladom istraživaču predstavljaju veliki poticaj za daljnji rad. To je dokaz da smo ovladali nekom metodologijom i da je tema kojom se bavimo zanimljiva i drugim povjesničarima. Za ovu temu odlučila sam se zato što je vezana uz moju doktorsku disertaciju, koja se u širem kontekstu bavi stanovništvom Osijeka prema popisu iz 1814. godine – pojašnjava Eldina.  

Istraživanjem je došla do zaključka da se broj upisanih Osječana početkom 19. stoljeća smanjuje, da gledano po zanimanjima najviše ima obrtnika i trgovaca te da se zbog osnivanja magistrata  povećava broj školovanih ljudi. Upisnik je vođen na latinskom jeziku, a ima upisa i na njemačkom te gotici.

– U prvim desetljećima 19. stoljeća još uvijek se ne može govoriti o pravoj nacionalnoj pripadnosti.  Taj je pojam u to doba bio nepoznat, pa su se u upisniku često rabili nazivi prema regionalnim područjima, gradovima ili pokrajinama. Osijek je bio privlačniji tadašnjem srednjoeuropskom stanovništvu, što dokazuje i mali broj građana s područja jugoistočne Europe – ističe Eldina.  

Ona precizira kako se prema Upisniku od 1809. do 1814. godine najveći broj stanovnika Osijeka izjasnio kao Slavonci – 53 posto, dok su na drugom mjestu Osječani sa 16 posto. 

Od stranaca najviše je upisano Austrijanaca (8 posto), Mađara (7 posto) i Nijemaca (5,7 posto). Hrvata je bilo oko 2 posto,  a u izvoru se spominju i četvorica Makedonaca te jedan Bosanac. Iz navedenih podataka može se zaključiti kako je osječki magistrat u građanstvo većinom primao domaće stanovništvo, u koje su ubrojeni Osječani, Slavonci i Hrvati. 

U obrazloženju odluke da prva nagrada na natječaju bude dodijeljena upravo Eldini Lovaš, predstojnik Podružnice za povijest Slavonije, Baranje i Srijema dr.sc. Stanko Andrić naveo je kako je autorica istraživanju je pristupila analitički i jasno definirala istraživačka pitanja, broj, vjersku i "nacionalnu" strukturu, kao i bračni status i vrste djelatnosti osječkih građana.  

– Ovaj je rad vrijedan prilog istraživanju građanstva slobodnog kraljevskog grada Osijeka u 19. stoljeću – istaknuo je Andrić. 

Zadnje vijesti

Od početka snimanja filma, brojka od 3069 braniteljskih samoubojstava, povećala se za gotovo dvjesto

Položeni vijenci na spomen obilježju Šimi Đamiću u Gornjoj Bebrini

Najveći izumi i patenti genijalnog Nikole Tesle izloženi i u Muzeju Brodskog Posavlja

VIJESTI

U Slavonskom Brodu premijerno prikazan film "3069" Jakova Sedlara

Od početka snimanja filma, brojka od 3069 braniteljskih samoubojstava, povećala se za gotovo dvjesto

NAJČITANIJE DANAS

Apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala

Film Dnevnik Diane Budisavljević počinje igrati u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...

U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema