Oriovac i Slavonija uz bok New Yorku, Londonu, Sydneyju…

Oriovac, u žestokoj svjetskoj konkurenciji, uvršten u prestižnu inicijativu "Global Greening" - svjetsku proslavu nacionalnog dana Irske, Dana svetog Patrika.

Autor: Brodportal | Datum objave: 11.03.2021
Oriovac i Slavonija uz bok New Yorku, Londonu, Sydneyju…


 U petak (05.03.2021.) iz Veleposlanstava Irske u Republici Hrvatskoj je stigla službena potvrda da je nakon provedene iznimno složene procedure Oriovac, malo mjesto iz srca Slavonije, uvršteno u prestižnu inicijativu "Global Greening" - svjetsku proslavu nacionalnog dana Irske, Dana svetog Patrika.

Navedena činjenica je rezultat suradnje Veleposlanstva Republike Irske u RH, NK Oriolika i Općine Oriovac na organizaciji prošlogodišnjeg oriovačkog GreenGold Festivala, tijekom kojega je začeta ideja o pokretanju službene procedure za uključivanje Oriovca u inicijativu "Global Greening" (u organizaciji irske institucije Tourism Ireland), i to ozelenjivanjem (osvjetljivanjem zelenom svjetlošću) znamenitog oriovačkog spomenika kulture –400 godina stare Turske česme (oris česme se nalazi na službenim dresovima NK Oriolika), a sve kako bi se globalno proslavio irski nacionalni dan, Dan sv. Patrika, 17. ožujka 2021., koji je ove godine službeno lansirala Catherine Martin, irska ministrica za turizam, kulturu, umjetnost, Gaeltacht, sport i medije.

Naime, u najvećim svjetskim gradovima poznate turističke destinacije taj dan su već 12. godinu za redom obojene zelenom svjetlošću, poput Madison Square Gardena u New Yorku, kosog tornja u Pisi, slapova Niagare, London Eye ili zgrade opere u Sydneyu.

Od hrvatskih destinacija do sada su ovu prestižnu Inicijativu bili uvršteni samo Zagreb, Rijeka, Zadar, Split, Pula, Hvar, Varaždin, Dubrovnik, a od ove godine i Oriovac, kao prvi slavonski predstavnik te jedina općina u Hrvatskoj. 

Sudionici Global Greeninga pa tako i Oriovac bit će predstavljeni širom svijeta putem interneta, radio-etera, u novinama i digitalnim medijima – obzirom da će organizacija Tourism Ireland kroz mrežu od više od 20.000 utjecajnih međunarodnih medija- slati slike, video snimke i vijesti o ovom događanju – što će definitivno biti neprocjenjiva promidžba za Oriovac i Slavoniju.

Ozelenjivanje česme će biti vidljivo na Dan svetog Patrika, srijeda, 17. ožujka od 18:30; i to samo dan nakon odigravanja povijesne utakmice koju NK Oriolik kao jedini ne-prvoligaš među osam najboljih ekipa u hrvatskom nogometnom Kupu igra protiv NK Istre, u četvrtfinalnoj fazi natjecanja. 

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška