Optimistični planovi Đure Đakovića za 2021. godinu

U novu poslovnu godinu Grupa Đuro Đaković ulazi s novim ugovorima za Specijalna vozila i Strojnu obradu. U sljedećim mjesecima konačna odluka o investitoru.

Autor: Brodportal | Datum objave: 07.01.2021


 U studenome i prosincu 2019. godine malo tko je vjerovao u budućnost Đure Đakovića. Grupa se našla pred zidom, a nakon blokiranja računa i neisplaćenih plaća Uprava je dala ostavku, a država obećanje za pomoć od 300 milijuna kuna. Gdje je Grupa danas, u kojoj je fazi program restrukturiranja te ima li konkretnih ugovorenih poslova za ovu godinu – priču je istražila u Dnevniku SBTV-a  Ivana Imrešković. 

Od projektiranja, obrade metala, zavarivanja, pa sve do završnog proizvoda – u halama Specijalnih vozila Đure Đakovića radi se i ovih dana punom parom. Proizvodnja vagona koja trenutno čini 95 posto ukupne zaposlenosti radi se za njemačka, francuska, švicarska, austrijska tržišta. 

A pogled unatrag od samo godinu dana dovoljno govori da je trenutna situacija više nego obećavajuća. Naime u prošlu 2020. godinu Specijalna vozila pa i cijela Đuro Đaković Grupa ušla je s blokiranim računima, neisplaćenim plaćama i obećanjem države za pomoći od 300 milijuna kuna. Nakon procesa odblokiravanja računa i normalizacije proizvodnje, pravo obnavljanje proizvodnje krenulo je tek krajem veljače.  

"Sve dalje je išlo jednom krivuljom prema dolje što se tiče samih gubitaka, smanjivanja gubitaka da bi se zadnja tri mjeseca poslovalo s dobiti u Specijalnim vozilima zahvaljujući to da smo prvo bili likvidni, kao drugo da je nova uprava dala napore da dođe do pojeftinjenja na svim mogućim poljima od nabavke materijala, pregovora s dobavljačima materijala, usluga, izmjena tehnologije, izmjena konstrukcije, rada sa zaposlenima na organizaciji", kaže Hrvoje Kekez, predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe.

Samo pomoć države i reorganizacija ne bi bili dovoljni za hale pune posla. Ono što su uspjeli, ističu iz Uprave, je osigurati maksimalnu ugovorenost novih poslova. 

"Tako da oni u ovom trenutku imaju punu zaposlenost minimalno 11 mjeseci, za 12. mjesec imaju ugovoreno i nešto za početak 2022. godine. Ono što nam daje materijala za optimizam je što oni redovito dobivaju od svojih postojećih kupaca upite za dalje", dodaje Kekez.

Izdvajamo dobar posao sklopljen u rujnu sa švicarskim naručiteljem kada je ugovorena proizvodnja i isporuka teretnih vagona vrijedna 127 milijuna kuna i to za 2021. i 2022. godini. S francuskim naručiteljem pred kraj prošle godine sklopili su ugovor o isporuci teretnih vagona za prijevoz kolutova lima vrijedan 28,5 milijuna kuna. U Industrijskim rješenjima prema planu krenuo je program predstečajne nagodbe, dok Strojna obrada pred kraj godine bilježi svoj najveći poslovni uspjeh kroz ugovor novi ugovor s INOM za proizvodnju dijelova naftne opreme.

"Oni koje prolaze autoputom vide kraj Ivanić Grada one njihove njihalice koje 24 sata pumpaju naftu iz naftinih polja koja Ina ima, rekao bih da je 90 posto njihovih njihalica proizveo Đuro Đaković", ističe Kekez.

Konkretno ugovor s INA-om vrijedan je više od 12 milijuna kuna na 24 mjeseca. 

Energetika i infrastruktura zadužena za opskrbu industrijske zone energentima također stabilno posluje. Iza nove uprave prvih je godinu dana. Izlazak iz najveće krize, borba s koronavirusom i zastojima no ipak, u konačnici, optimizam na ulasku u novu kaledarsku i poslovnu godinu. U međuvremenu dva vlasnika Bakić i Ivanović prodali su svoje dionice, obojica češkim tvrtkama, a Đuro Đaković Grupa dobila je dvije ponude za dokapitalizaciju i to hrvatske tvrtke Pavla Vujnovca te češkog konzorcija tri velike grupacije. 

"Jako sam optimističan i toliko sam sretan da stvarno postoje dva velika, jaka, ozbiljna, snažna investitora i koji god da uđe, ja sam uvjeren, iz nekakvih analiza koje smo mi pravili da vidimo tko su onu, da koji god da uđe od ta dva vjerujem da ima snage i načina da ovu firmu održi stabilnom i da napravi to što planira", optimističan je Kekez.

Upravo češki konzorcij zainteresiran za ulaganje ima trenutno oko 19 posto vlasničkog udjela, dok pojedinačno najveći udio i dalje ima država koja ima oko 28 posto udjela. U skladu s programom restrukturiranja Skupština će konačno donijeti odluku o budućnosti i novim ulagačima. A bez obzira na dobar tijek poslovanja u ovom trenutku, ističu iz Uprave, Đuro Đaković mora dobiti kvalitetnog investitora.

"Nije problem samo u novcu, problem je i u tržištima novim, u programima, u svemu što neki strani investitori imaju ili domaći veliki imaju, a mi nemamo i kad pogledamo u prošlost nismo mi to nikada ni imali", zaključuje Kekez.

I zato je nakon izvlačenja iz krize 2020. ova 2021. godina u konačnici ključna za budućnost Đure Đakovića. 

Zadnje vijesti

Ovoga vikenda nastup Klape Šufit i dolazak sv. Nikole

353 komada oružja, 15 tisuća komada streljiva i 10,7 kg eksploziva predano u 2021.

Upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,86 promila

FOTO GALERIJA

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata