Oprezno s vatrom, posljedice mogu biti tragične

Kako je nastupilo vremensko razdoblje proljetnog uređivanja vrtova, okućnica i drugih zemljanih površina mogućnost opasnosti od širenja požara na otvorenom koje prijete pri paljenju suhog korova i trave višestruko je povećana, što za posljedicu mogu imati veću materijalnu štetu na opožarenim poljoprivrednim i šumskim površinama, oštećenje nadzemnih instalacija niskonaponskih i visokonaponskih električnih vodova, pa čak i ljudske žrtve.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 01.05.2013
-Loženje vatre na otvorenom prostoru i spaljivanje korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla na poljoprivrednim površinama uređeno je Odlukom Županije brodsko-posavske. U danima umjerene opasnosti dozvoljeno je spaljivanje korova i trave uz prisutnost tri osobe i priručnu opremu za gašenje požara, uz uvjet da se spriječi prelazak vatre na susjednu poljoprivrednu površinu. Kod visokog i vrlo visokog stupnja opasnosti od požara zabranjeno je loženje vatre na poljoprivrednim površinama i spaljivanje biljnog pokrova, u vremenu od 16.lipnja do 31.srpnja zabranjeno je spaljivanje i loženje vatre na poljoprivrednim površinama. Zbog povreda odredbi navedene Odluke fizičke i odgovorne osobe mogu biti kažnjene sa 500, a pravna osoba sa 700 do 2000 kuna-pripominje Antun Jakobović, policijski službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske.

Prilikom spaljivanja trave ili loženja vatre na otvorenom prostoru svaka je osoba dužna voditi računa da ne izazove požar i nekontrolirano širenje plamena, u protivnom im, ovisno o posljedicama, slijede novčane kazne od 15.000 do 150.000 kn ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana, a za nehatno izazvan požar "čeka" novčana kazna od dvije do 15 tisuća kuna.

-Zbog nesavjesnog i najblaže rečeno neodgovornog spaljivanja mogu nastati velike materijalne štete, pa čak i ljudske žrtve. Za to postoji kaznena odgovornost zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom“, za što je propisana zatvorska kazna od 6 mjeseci do pet godina. Upozoravamo građane da pri spaljivanju otpada, suhe trave, odbacivanja opušaka, uporabe roštilja u prirodi budu krajnje odgovorni i savjesni i navrijeme spriječe neželjene posljedice-zaključuje Antun Jakobović.

{youtube}SLxPJxZwTxA|480|360{/youtube}

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

U Davoru radovi na projektima teku nesmetano unatoč situaciji s koronavirusom

Građani se odlučili na dragovoljnu predaju oružja i pozvali policiju

Učenici medicinske škole povodom Svjetskog dana zdravlja dali podršku svim zdravstvenim djelatnicima

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji