Oprez u sezoni grijanja: neispravni dimnjaci i instalacije znaju prouzročiti materijalne štete i fatalne ishode

Svaka sezona grijanja osim većih računa donosi i brojne izazove u smislu sigurnosti građana.

Autor: Brodportal | Datum objave: 28.11.2020


 Bilo da se grijete na plin, drva, pelete ili neki drugi izvor energije, prvo što treba je provjeriti jesu li sve instalacije i dimovodni sustavi sigurni. Jer neprovjerene instalacije ili začepljeni dimnjaci nažalost znaju rezultirati katastrofalnim posljedicama. Iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Sl. Broda već su zabilježili intervencije gašenja dimnjaka.

Požari dimnjaka često znaju biti opasni. Velike materijalne štete su česte, a jedini način za sprečavanje takvih scena je čišćenje. I to profesionalno. Nažalost začepljeni i oštećeni dimovodni sustavi znaju ostaviti i teže posljedice. 

Iz Stručne udruge dimnjačara Slavonije i Baranje podsjećaju da osim pucanja dimnjaka i zapaljenja čađi te temperatura iznad 1000 stupnjeva požar prijeti i zbog leta iskri, zagrijavanja zidova i prijenosa požara. Vatrogasci upozoravaju: Uradi sam metode kod čišćenja dimnjaka nikako se ne preporučuju, kao ni gašenje požara ukoliko se zapali. 

Kako prepoznati požar – uz karakteristične zvukove, zagrijanih zidova leta iskri iz grla dimnjaka javlja se i karakterističan miris paleži. U svakom slučaju prvo što treba napraviti je nazvati 112 ili vatrogasce na 193, prigušiti otvore zraka na ložištu no nikako ne ulijevati vodu ili pokušavati sami ugasiti požar. 

Zadnje vijesti

Brođani rade kućicu za obitelj iz Nebojana

43 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, jedna preminula osoba od covid-19

Završena opsežna obnova još jednog dijela novogradiške bolnice

FOTO GALERIJA

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina

Napreduju radovi na uređenju Kuće Brlić

Dodijeljena županijska priznanja i nagrade za 2020. godinu