Opetovana granatiranja Broda

Dogodilo se na današnji dan 17. rujna..

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 17.09.2017


 Epidemije kuge, izrađen američki Ustav, bika na obali rijeke Anitetama, prva kazališna dvorana u Brodu, prvi transkontinentalni let, Hitler odustao od invazije na Britaniju, granatirana Vinkovačka knjižnica, opetovana granatiranje Broda.

 
1665. u Londonu je izbila velika epidemija kuge u kojoj je umrlo oko 70.000 ljudi. Doba kuge (Crna Smrt ili Crna kuga) bila je jedna od najrazoritijih pandemija u povijesti čovječanstva. Započevši u jugozapadnoj Aziji proširila se u Europu kasnih 1340-ih gdje je i dobila ime Crna Smrt (lat. mors atra), iako je ovaj naziv nastao tek u 18. stoljeću. Konačan broj smrti koje je ta pandemija izazvala diljem svijeta procjenjuje se na oko 75 milijuna ljudi. Procjenjuje se da je Crna smrt pobila negdje između jedne i dvije trećine tadašnjeg stanovništva Europe. Naravno, demografski gubici ove pandemije nisu svuda bili jednaki jer je bolest odnosila više života u zajednicama s višom fluktuacijom ljudi i roba. Vjeruje se da se ista bolest vraćala u Europu svake generacije sa različitim stupnjevima intenziteta i smrtonosnosti sve do 1700-ih. Značajnija daljnja izbijanja uključuju Talijansku kugu (1629.-1631.), Veliku londonsku kugu (1665.–1666.), Veliku bečku kugu (1679.), Veliku marseillsku kugu (1720.–1722.) i 1771. kugu u Moskvi. Unatoč nekim kontroverzama oko porijekla bolesti, njezin se smrtonosni oblik povukao iz Europe u 18. stoljeću. Doba kuge imalo je drastičan utjecaj na europsku populaciju, nepovratno izmijenivši socijalnu strukturu Europe. Također je pogodilo i Rimokatoličku Crkvu, koja je kao nadmoćna vjerska institucija bila u prevlasti u to doba, što je rezultiralo progonom manjina kao što su bili Židovi, Muslimani, stranci, prosjaci i gubavci.  Nesigurnost u svakodnevno preživljavanje dovela je ljude do ludila, tjerajući ih da žive za trenutak, kao što je Giovanni Boccaccio ilustrirao u Dekameronu (1353.). Prvobitan događaj četrnaestog stoljeća nazvan je „Velika Smrtonosnost“ sa strane pisaca koji su bili suvremenici tog doba, a kasnije je postao poznat pod nazivom „Crna smrt“.
 
Na današnji dan 1730. godine rođen je jedan od Nijemaca koji su najviše pomogli u ostvarivanju nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država – znameniti Friedrich Wilhelm von Steuben, poznat i kao barun von Steuben. On je rođen u njemačkom gradu Magdeburgu, na području vlasti pruskog kralja. Postao je pruski vojni časnik, s vremenom napredovavši do čina kapetana. Radio je u generalštabu najslavnijeg njemačkog kralja-vojnika – Fridrika Velikog (Hitlerov idol). Tamo je stekao neprocjenjivo iskustvo funkcioniranja pruskog generalštaba (glavnog stožera). Naime, koncept generalštaba bio je u to doba u svijetu malo poznat, a pruska vojska je pomoću njega ostvarivala velike uspjehe na bojištima. Nakon što je u pruskoj vojsci došlo do smanjivanja kadra, von Steuben se našao nezaposlenim. Počeo se lažno nazivati barunom, premda nije imao pravo na tu titulu. Imao je sreću da je predstavljen francuskom ministru obrane, koji je prepoznao njegov potencijal. Naime, u to je vrijeme Francuska bila saveznica novoproglašenog SAD-a koji se borio s Britancima za samostalnost. Francuski ministar procijenio je da bi pruski stožerni časnik dobro došao mladoj i neiskusnoj američkoj vojsci, pa je upoznao von Steubena s Benjaminom Franklinom, tadašnjim američkim poslanikom u Francuskoj. Amerikanci su bili zadovoljni i von Steuben je uskoro brodom krenuo u Ameriku. U SAD-u ga je general George Washington, glavni zapovjednik američke vojske, korisno upotrijebio. Von Steuben je obučavao američke vojnike i časnike. Zaslužan je za mnoge reforme u vojsci. Primjerice, naučio ih je koristiti bajunete u borbi, pa se pobjeda Amerikanaca u Bitki kod Stony Pointa pripisuje upravo von Steubenu. Naime, u toj su bitki dobro obučeni američki vojnici uspjeli nenabijenih pušaka svladati neprijatelja samo ubodima bajuneta. Von Steben je bio nemilosrdan u obučavanju vojnika. Primjerice, budući da nije znao engleski jezik, zaposlio je jednog časnika da umjesto njega na engleskom jeziku psuje na američke vojnike koji nisu zadovoljavali stroga mjerila. George Washington počastio je von Steubena visokom službom glavnog inspektora američke vojske. Primio je i američko državljanstvo. Umro je u dobi od 64 godine u američkoj saveznoj državi New York.
 
Na današnji se dan u Sjedinjenim Američkim Državama slavi Dan ustava, jer je toga dana 1787. godine izrađen američki ustav. U Philadelphiji ga je izradilo tijelo od 55 delegata američkih država. Tih 55 osoba može se smatrati očevima osnivačima SAD-a. Između njih, 49 su bili protestanti, a 3 rimokatolici. Po zanimanju, trinaestorica su bili trgovci, dvojica znanstvenici, a trojica liječnici. Sedmorica su se bavila kupoprodajom zemljišta, a jedanaestorica su bili veliki investitori u vrijednosne papire. Dvanaestorica su posjedovala plantaže s robovima, a još dvojica su robove privatno posjedovala. Američkom je ustavu često prigovarano da štiti robovlasnike. Od potpisivanja pa do danas, ustavu je dodano 37 amandmana. I danas ga neki kritiziraju zbog zastarjelosti. Naime, američki je ustav drugi po starosti u svijetu, nakon onoga San Marina.
 
1804. godine u Sankt Jakob Rosentalu u Austriji rođen je Ivan Amruš, liječnik. Medicinu je završio u Beču te potom radio kao vojni liječnik u Novoj Gradiški i Brodu na Savi. Zaslužan je za unapređivanje zdravstva u Vojnoj krajini. Poslije premještaja radio je od 1859. pa do umirovljenja u Vojnoj bolnici u Zagrebu. Bio je oženjen Brođankom Jagodom Brlić, ilirskom pjesnikinjom. Njihov dom u Zagrebu bio je stjecište mnogih hrvatskih uglednika.
 
1826. rođen je Georg Friedrich Bernhard Riemann,njemački matematičar, poznat po nekoliko dalekosežnih doprinosa matematici; a općenito se smatra najvećim matematičarom sredinom 19. stoljeća i jednim od najvećih matematičara svih vremena. U srednjoj školi bavio se proučavanjem Biblije, ali se stalno okretao matematici; čak je pokušavao matematički dokazati ispravnost Knjige Postanka.
 
Rijeka Antietam lijevi je pritok rijeke Potomac u državi Maryland na kojoj je tijekom američkog građanskog rata 17. rujna 1862. došlo do bitke između postrojbi Unije (sjever) i Kofederacije (jug). Zapovjednik armije Konfederacije general Lee odlučio je prihvatiti bitku na desnoj obali rijeke Anitetama. Zaštitni odredi konfederacijskih postrojbi uspjeli su zadržati napadajne odrede postrojbi Unije pod zapovjedništvom generala McClellana na prijelazima preko Južnih planina do 14. rujna navečer. To je dalo vremena generalu Konfederacije Jacksonu da iz Harper's Ferry sa svojim postrojbama priskoči u pomoć Leeju. General McClellan nije iskoristio pogodnost što su postrojbe Konfederacije bile razvučene na svojim hodnjama do obala Antietama, pa je napao tek 17. rujna, a u tom trenutku postrojbe generala Jacksona već su izbile pred grad Sharpsburg. Postrojbe Unije napadaju sporo, bez žestine i nekoordinirano, pa su svi njihovi napadi odbijeni. General McClellan uopće nije u bitku uključio pričuvu, pa se general Lee sutradan bez problema povukao preko rijeke Potomac u Virginiju. Gubici postrojbi Unije iznosili su 13.000, a postrojbi Konfederacije 8.000 vojnika. Bila je to najkrvavija bitka u Američkom građanskom ratu.
 
Prva kazališna dvorana u Brodu sa scenom, gledalištem, ložama i galerijom, bila je ona, koju je njemački časnik Fohmann dao izgraditi u brodskoj Tvrđavi četrdesetih godina 19. stoljeća. Prestankom postojanja tog kazalište, koje je djelovalo dvadesetak godina, nije prestao i kazališni život u Brodu. Lokalni amateri povremeno upriliče po neku predstavu, a i putujuća kazališta su u Brodu dosta česti gosti. Tako je 17. rujna 1870. godine ravnatelj putujuće njemačke kazališne družine Dragutin Remay, zatraži od vojnih vlasti Broda dozvolu za prikazivanje kazališne predstave u Brodu. Na dozvolu, koja je odobrila gostovanje, čekao je ravno dvadeset dana, pa je prva predstava održana 7. listopada. Takve dozvole tada je davalo Graničarsko vojno zapovjedništvo u Petrovaradinu, a gradsko poglavarstvo Broda samo ih je prosljeđivalo. 
 
1884. godine u Brodu su održani izbori zastupnika u Hrvatski sabor. Kandidati su bili župnik Širmer i ravnatelj Obrtne škole u Zagrebu i sveučilišni profesor dr. Iso Kršnjavi. Od 570 birača s pravom glasa, na izbore je izašlo 459. Za zastupnika u Hrvatskom saboru izabran je dr.  Isidor Kršnjavi s dvadeset i jednim glasom razlike u svoju korist. Kršnjavi je tada politički pripadao Strossmayerovim narodnjacima, a župnik Širmer obzorašima. 
 
Na današnji dan 1899. umro je bogati poduzetnik Charles Alfred Pillsbury – vlasnik svojedobno najvećeg mlinarskog poduzeća na svijetu. Pillsbury je u američkom gradu Minneapolisu podigao najveći svjetski paromlin. U njegovo je doba Minneapolis bio najveće mlinarsko središte na cijelom svijetu. Vrlo je zanimljivo da je na drugom mjestu bila Budimpešta (tada u sastavu Austro-Ugarske). Naime, Mađari su svojedobno uspjeli postići da se žito iz gotovo cijele prostrane Panonske nizine slijeva u Budimpeštu gdje se od njega mljelo brašno. Charles Alfred Pillsbury bio je otprilike vršnjak Johna Davisona Rockefellera (po nekima najbogatijeg čovjeka u čitavoj povijesti). Zanimljivo je da je Pillsburyjev ujak bio guverner Minnesote – američke savezne države čiji je Minneapolis najveći grad. Premda ga je ujak uveo u mlinarsku industriju, Charles je vlastitim idejama unaprijedio proizvodnju brašna i doveo je na novu razinu. Uveo je vlastitu marku brašna „Pillsbury's Best“. To je bilo navodno najbolje brašno na svijetu, a mljeveno je pomoću tada modernih čeličnih valjaka, a ne zastarjelog kamena. Grad Minneapolis postao je divovsko mlinarsko središte uvelike zbog rijeke Mississippi koja upravo ondje prolazi kroz vodopad (Saint Anthony Falls). Na tom je vodopadu bio sagrađen niz mlinova pokretanih snagom vode. Charles Alfred Pillsbury sagradio je na rijeci Mississippi golem mlin nazvan Pillsbury „A“. To je navodno tijekom čak 40 godina bio najveći mlin na svijetu. Imao je dva vodenička kola, od kojih je svako davalo navodno po 1,200 konjskih snaga (bez premca u vodeničkim mlinovima). Navodno je taj mlin mogao proizvoditi čak 890,000 kilograma brašna na dan, od čega se moglo napraviti preko milijun štruca kruha. Zanimljivo je da je Charles Alfred Pillsbury radi poboljšanja mlinarske tehnologije proučavao i industriju brašna u tadašnjoj Ugarskoj. Naime, Budimpešta je bila, kao što je naznačeno, najveće mlinarsko središte na Starom kontinentu.
 
1907. godine u Novog Gradiški sahranjen je posjednik i kulturni djelatnik te utemeljitelj mjesnog Hrvatskog pjevačkog društva „Graničar“ Dragutin Schneider. Rođen je 28. siječnja 1860. godine u Novoj Gradiški. 
 
Prvi transkontinentalni let od New Yorka do Long Beacha u Kaliforniji izveo je američki pilot Cal P. Rodgers 17. rujna 1911. U Kaliforniju je stigao 84 dana kasnije, 10. prosinca 1911. U zraku je proveo tri dana, 10 sati i 14 minuta.
 
1920. godine u Brodu na Savi osnovana je limena glazba Dobrovoljnog vatrogasnog društva, no već 1923. godine otkazano je glazbenicima i kapelniku. 
 
1924. godine umro je Mijo Terkal; jedan od najpoznatijih brodskih ugostitelja. Imao je gostionu s kuglanom u Berisalvićevoj ulici 13 (danas Gupčeva). Terkal je gostionu preuzeo 1909. godine od Ivana Leskovca (umro u lipnju 1910. godine od zapetljaja crijeva) i u njoj organizirao poznate „šnapslturnire“. Nakon njegove smrti gostionu vode udova Terkal-Kutuzović, a 1932. godine ju preuzima Tomo Adrović. Gostiona je godinama bila prepoznatljiva po crveno-bijeloj tendi ispred ulaza. 
 
1928. godine u brodskom i novogradiškom kraju započela je berba vinove loze. U novogradiškom kraju uzgojeni vinogradi protezali su se od Medara-Dragalića uz podnožje Psunja do najbliže okolice Nove Gradiške i Cernika. Taj se je kraj dijelio na tri brijega – Slavče, Grmare i Lipovice. 
 
U nacističkoj Njemačkoj postojao je plan za invaziju Britanije pod nazivom operacija Morski lav (Seelöwe). Plan je predviđao iskrcavanje na obalu Engleske koja je bila najbliže Francuskoj, sa 260 000 ljudi u tri dana. Bilo je zamišljeno da tako stvorenih jedanaest divizija osvoji Britaniju za mjesec dana. Tada bi došao SS s popisom od 2700 ljudi koje bi trebalo uhapsiti. Trebalo bi eliminirati svaku opoziciju, uključujući čak i mlade izviđače, koji su smatrani produženom rukom obavještajne službe. Međutim, preduvjet za pokretanje operacije Morski lav bila je pobjeda Luftwaffe nad britanskim zračnim snagama. Britanci su imali sreću što su uspjeli sačuvati dovoljan broj aviona iz bitke za Francusku. Naime, zračni maršal Dowding, zapovjednik lovačke komande RAF-a, nije htio poslati u Francusku sve avione koje su Francuzi tražili kao pomoć. To se kasnije pokazalo odlučujućim za ishod cijele bitke za Britaniju jer je RAF imao dosta aviona da se odupre Göringovoj Luftwaffi. Druga važna prednost Britanaca bilo je korištenje radara, koje Nijemci nisu prepoznali kao ključno. Sve u svemu, Njemačka nije uspjela steći premoć u zraku pa je zbog toga Hitler na današnji dan 1940. godine odustao od invazije. Nakon toga, više nikada neće dobiti bolju priliku, jer će sljedeće godine zaratiti istodobno is sa SSSR-om i sa SAD-om.
 
Te davne 1953. pilot Scott Crossfield izveo je prvi nadzvučni let sa specijaliziranim zrakoplovom North American X-15. Raketni zrakoplov izrađen je za istraživački program NASA-e, ratnog zrakoplovstva i ratne mornarice SAD-a, kao dio serije eksperimentalnih aviona "X". X-15 tijekom 1960-ih postavio je brojne brzinske i visinske rekorde, između ostalog i dosezanje Kármánove linije (vanjski rub svemira - 100 km visine), te je tijekom svog radnog vijeka prikupio ogromnu količinu podataka o nadzvučnim strujanjima zraka, aerodinamičkom zagrijavanju, kontroli i stabilnosti pri nadzvučnim brzinama, kontroli leta iznad atmosfere, tehnikama pilotaže pri povratku u atmosferu, ljudskim faktorima i instrumentima leta korištenim u dizajnu zrakoplova i svemirskih letjelica. Još uvijek drži svjetski rekord najveće brzine ikada postignute za zrakoplov s ljudskom posadom.
 
Serija M.A.S.H. bila je najpopularnija u cijeloj povijesti televizijskih komedija i dobitnica je nebrojenih nagrada. Punih 11 godina, od 1972. do 1983., u svijetu ju je svakog tjedna pratilo 225 milijuna gledatelja. Njenu zadnju epizodu samo je u Americi gledalo 125 milijuna. Prvo je snimljen film, a njegov fenomenalni uspjeh navodi predsjednika kompanije 20th Century Fox, Williama Selfa, na snimanje televizijskog pilot-programa, a onda i na snimanje serije. M.A.S.H. je inače akronim od Mobile Army Surgical Hospital, tj. Pokretna vojna kirurška bolnica. Na današnji dan 1972. bilo je njeno premijerno prikazivanje na televiziji.
 
Na današnji dan 1976. godine predstavila je američka NASA prvi model space shuttlea. Zanimljivo je da ga je nazvala Enterprise, dijelom prema poznatom svemirskom brodu iz znanstveno-fantastične serije Zvjezdane staze (Star Trek). Naime, prethodno su obožavatelji te serije organizirali kampanju s željom da se prvi space shuttle upravo tako nazove. I doista je to ime prihvaćeno, a odbačen je raniji prijedlog „Constitution“. Dakako, ime „Enterprise“ imalo je slavnu tradiciju u američkoj povijesti već ranije, bez obzira na „Zvjezdane staze“ (ime „Enterprise“ nosio je niz američkih ratnih brodova još u doba plovidbe na jedra). Predstavljanje shuttlea Enterprise obavljeno je u bazi Palmdale u Kaliforniji jer su ondje bili pogoni kompanije Rockwell, koja je radila na proizvodnji shuttlea. Na predstavljanju Enterprisea bio je prisutan i Gene Roddenbery (autor Zvjezdanih staza), te gotovo cijela glumačka postava, uključujući Leonarda Nimoya (Mr. Spock), DeForesta Kelleyja (Scotty), Georgea Takeija (Sulu) i Nichelle Nichols (Uhura).
 
Najranije zabilježeni snijeg na Sljemenu, otkada postoje mjerenja, pao je 17. rujna 1977. godine. Već navečer toga dana izmjerena su četiri centimetra snijega. Tijekom noći sa 17. na 18. rujna nastavilo je sniježiti, tako da je ujutro sljedećeg dana snježni pokrivač bio debeo već šest centimetara. U prosjeku, prvi snijeg na Sljemenu obično pada tek sredinom listopada. Sljeme kao najviši vrh Medvednice nalazi se na nadmorskoj visini od 1033 metra. Snježni pokrivač na Medvednici prosječno traje 100 dana godišnje. Najviše razine snijega u prosjeku su zabilježene u mjesecu veljači. Zanimljivo je da u zimskim mjesecima sunca na Medvednici ima u prosjeku više nego u gradu Zagrebu. 
 
U Camp Davidu su 1978. godine egipatski predsjednik Anwar al-Sadat i izraelski premijer Menechem Begin potpisali, uz posredovanje SAD, „Campdavidski sporazum“, kojim prestaje ratno stanje između dviju država.
 
Vanessa Williams jedna je od najcjenjenijih izvođačica i zabavljačica današnjice, u karijeri je dobila 16 Grammy nominacija i prodala milijune albuma. Postala je poznata po tome jer je bila prva miss SAD-a afro-američkog porijekla. Za miss je proglašena 1983. godine, upravo na današnji dan, a godinu dana kasnije joj je oduzeta titula zbog toga što se slikala obnažena. Njezine je fotografije 1984. godine objavio magazin Penthouse.
 
99. brigada HV, Zagreb osnovana je na današnji dan 1991. godine.
 
1991. godine počela je jugoslavenska blokada hrvatskog mora. 
 
Velikosrpski kulturocid dogodio se na današnji dan 1991. Granatirali su vinkovačku Narodnu knjižnicu i čitaonicu u noći sa 16. na 17. rujna. U cijelosti je izgorjela. 
 
1992. godine u bosanskoj Posavini vode se teške borbe. Na Brod se od 10.08 ispaljuju plutoni od tri do šest granata. U 11.30, 12.00, 12.30, 14.20, 15.30, 16.43, 17.45 i 21.40 sati. Dvije su osobe poginule, a materijalna šteta je velika. 
 
Na današnji dan 1996. umro je Spiro Agnew – američki političar koji je u doba Richarda Nixona bio potpredsjednik SAD-a. Budući da je Richard Nixon dao 1974. godine ostavku na predsjedničku funkciju, Spiro Agnew bi ga automatski naslijedio, samo da nije i sam zbog korupcijskog skandala dao deset mjeseci ranije ostavku na mjesto potpredsjednika. Umjesto njega, Nixona je naslijedio Gerald Ford, koga je sam Nixon imenovao na mjesto potpredsjednika nakon ostavke Spira Agnewa (u slučaju da potpredsjednik SAD-a da ostavku, predsjednik ima pravo sam odabrati njegovog nasljednika bez općih izbora). Spiro Agnew bio je Amerikanac grčkog podrijetla. Prezime Agnew nastalo je skraćivanjem grčkog Anagnostopoulos (Αναγνωστόπουλος). Spiro je odgojen kao pravoslavni kršćanin. Potpredsjednikom SAD-a postao je nakon što su Nixon i on pobijedili na izborima 1968. godine. Dapače, 1972. opet su izabrani, i to nakon izrazito nadmoćne pobjede nad kandidatima Demokratske stranke – McGovernom i Shriverom (koji je inače bio šogor bivšeg predsjednika Johna F. Kennedyja, ali i tast Arnolda Schwarzeneggera). Razlog ostavke Spira Agnewa bila je činjenica da su ga optužili za uzimanje mita u vrijeme dok je još bio guverner Marylanda. U pogledu sudskog postupka, Agnew je postigao nagodbu s tužilaštvom, ne priznavši, ali ni ne zanijekavši krivnju. Kao što je rečeno, da nije dao ostavku zbog tog slučaja, desetak mjeseci kasnije postao bi predsjednik SAD-a.
 
Rođeni na današnji dan su: Karlo III., kralj Francuske (879.), Camillo Borghese, kasnije papa Pavao V. (1552.), matematičar, filozof i politički znanstvenik, Markiz Condercet (1743.), Ben Turpin, glumac (1874.), fizičar i pisac, William Carlos Williams (1883.), John Willard Marriott, hotelijer (1900.), hrvatski književnik, Vladan Desnica (1905.), Hank Williams, glazbenik (1923.), glumac, Roddy McDowall (1928.), Hrvoje Babić, hrvatski akademik (1929.), astronaut, Edgar Mitchell (1930.), Anne Bancroft, glumica (1931.), hrvatski biskup, Mijo Gorski (1952.), Franck Piccard, francuski alpski skijaš (1965.), pjevačica Anastacia (1973.). 
 
 

Zadnje vijesti

92 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 2 osobe preminule

Počeo je play off Homer kupa

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske