Operacija Bljesak i spomen-obilježje poginulima u akciji

Dogodilo se na današnji dan 1. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 01.05.2020
Operacija  Bljesak i spomen-obilježje poginulima u akciji
 1707. zakonom o uniji Engleska i Škotska postale Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije.

1748. Započeli radovi na izgradnji naselja – Nove Gradiške. Najstarija gradska jezgra je četverokutni trg (danas Trg kralja Tomislava) na kome su podignute prve zgrade od drvene građe – glavna straža, stanovi za posadu štaba i oficire, spremište, zatvor („tavnica“), gostionica i mala drvena kapela.

1786. Mozartova opera Figarov pir praizvedena je u Beču.

1886. U Chicagu je 50.000  radnika stupilo u štrajk, zahtijevajući bolje uvjete rada izražene u paroli „tri osmice“- po osam sati rada, osam sati odmora i kulturnog uzdizanja.  U sukobu s policijom ubijeno je 6 i ranjeno oko 50 radnika. Od 1889. ovaj dan slavi se kao Međunarodni praznik rada.

1896. brodski radnici nisu smjeli javno slaviti 1. svibnja, ali su zato uputili telegram podrške radnicima Zagreba. Tek 1906. godine u Brodu na Savi održana je  prva javna proslava Međunarodnog praznika rada. 

1927. Puštena u rad Električna centrala u Brodu na Savi. Kada je 1924. godine u Brodu osnovana Tvornica vagona, strojeva i mostova, držalo se kako je moguće da pored tvornice i grad dobije električnu energiju.

1931. Službeno je otvoren Empire state building, 102 kata visok neboder u New Yorku, tada najviša zgrada na svijetu.

1948. Gradska knjižnica osnovana je u Brodu u zgradi koja se nalazila ispred Hrvatskog doma u Mesićevoj ulici 13. 

1949. u čast proslave 1. svibnja na Trgu maršala Tita organizirana je izložba privrednih dostignuća, a KUD „Jedinstvo“ priredio je prvu poslijeratnu izložbu slika brodskih amatera i likovnih stvaralaca.

1991.  Prvi svibnja proslavljen je bez ideologijskog folklora. Migalovci, Petnja i Ljeskove vode bili su dobro posjećeni.

1992. Brod je prvi  put napadnut u 9,52, a drugi u 16,20 sati. Palo je više od 60 granata. Dvije su osobe poginule, a četiri ranjene. Prihvaćeno je 60 izbjeglica. 

1995. Operacija Bljesak - vojno - redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH.      Započela je 1. svibnja 1995. kada su hrvatske snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. U akciji je sudjelovalo oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca od kojih je oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginulo 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. 

2003. u zemljotresu u Turskoj poginulo 176 osoba, među kojima i 25 učenika za vrijeme spavanja u internatu koji se srušio.

2004. Nagrada za životno djelo Brodsko-posavske županije dodijeljena  peim.mr. sc. Josipu Šapini, za trajni doprinos razvoju zdravstva i vaskularene  kirurgije,  Ivi Petranoviću svestranom športskom  i pedagoškom djelatniku  iz Nove Gradiške čiji rad predstavlja trajne vrijednosti na području tjelesne  kulture i športa.

2004. godine Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija su se pridružile Europskoj Uniji. 

2011. Ivan Pavao II. proglašen blaženim.

2018. na 23. obljetnicu Bljeska (vojno redarstvene akcije kojom je oslobođen veći dio zapadne Slavonije) 1. svibnja 2018. kadeti Hrvatske vojne policije u Okučanima otkrili su spomen obilježje „Kristalne kocke vedrine“  koje simbolično predstavlja duše poginulih i umrlih branitelja koje se zrcale u  51  kristalnoj kocki s porukom vjere u bolju budućnost, rad akademskog kipara prof. Dalibora Stošića i arhitekta Hrvoja Bilandžića.

Rođeni na današnji dan su: hrvatski književnik, Ivan Trnski (1819.), hrvatski filozof, Milan Kangrga (1923.), hrvatski nogometaš, Bernard“Bajdo“ Vukas (1927),  Enes Kišević, hrvatski glumac, pjesnik (1947), Davor Domazet Lošo, časnik HV, admiral (1948),  Darijo Srna, hrvatski nogometaš (1982.).

Umrli na današnji dan su: David Livingstone, škotski istraživač (1873), hrvatski pisac i katolički svećenik Ivan Kuhar (1941.), Aram Hačaturjan, sovjetsko armenski skladatelj (1978.), Antonio Janigro, talijanski violončelist (1989.), Ayrton Senna, brazilski vozač Formule 1 (1994).

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja