Općinski sud u Slavonskom Brodu konačno ide u obnovu

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u utorak, 18. rujna 2018. godine sudjelovali su na svečanosti povodom dodjele bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove zgrade Općinskog suda u Slavonskom Brodu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.09.2018
Općinski sud u Slavonskom Brodu konačno ide u obnovu


Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove zgrade Općinskog suda u Slavonskom Brodu obnovit će se postojeća zgrada Općinskog suda u Slavonskom Brodu izgrađena 1974. godine koja ne zadovoljava Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama.

U svom obraćanju, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasio je kako očekuje da će obnovljena zgrada Općinskog suda u Slavonskom Brodu postati primjer uspješno provedene prakse, primjenjive na ostale zgrade u pravosuđu koje karakterizira visoka potrošnja energije jer je „Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove zgrade Općinskog suda u Slavonskom Brodu prvi u nizu ugovora koje Ministarstvo pravosuđa planira potpisati s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u okviru javnog poziva za energetsku obnovu zgrada javnog sektora.“

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš tom je prigodom kazao: „Iz EU fondova dobili smo mogućnost da milijunska sredstva kanaliziramo u projekte energetske učinkovitosti zgrada. Veliki interes pokazuje da su javni pozivi dobro strukturirani te da potencijalni korisnici uz stručnu pomoć Fonda mogu uspješno prijaviti projekte. Ovim primjerom pokazujemo da država, odnosno resorna ministarstva žele biti „dobar gospodar“ te da brinu o prostorima koje koriste za obavljanje poslova iz djelokruga svoga rada. Energetska obnova i sustavno gospodarenje energijom dovest će do smanjenja troškova, ali će kako zaposlenicima tako i strankama omogućiti ugodniji boravak u ovim prostorima.“

U svom obraćanju potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar naglasio je „Projekti energetske obnove imaju višestruki učinak. Osim što se ostvaruje ušteda na energentima, treba naglasiti i kako će projekti rezultirati i pozitivnim učinkom na rast građevinskog sektora. U narednom razdoblju planirano je pet milijardi kuna ulaganja u energetsku obnovu, što je prilika za male i srednje građevinske tvrtke. Naš je cilju vratiti građevinski sektor u doba prije krize, što će rezultirati i većim plaćama za građevinske radnike.“

Energetska učinkovitosti pokazatelj je stupnja tehnološkog razvoja, a energetska osviještenost utječe na gospodarski razvoj, očuvanje okoliša i socijalni razvoj cjelokupnog društva te je u korelaciji sa širim reformskim aktivnostima koje se tiču učinkovitosti pravosuđa.

U cilju jačanja učinkovitosti, kao jednom od najvažnijih reformskih mjera, Ministarstvo pravosuđa je pokrenulo racionalizaciju mreže sudova. Tim procesima je, između ostalog, smanjen broj sudova. Danas se provedene racionalizacije dopunjuju dodatnim reformskim aktivnostima usmjerenim na povećanje učinkovitosti sudova kroz poboljšanje radnih uvjeta, renoviranje, adaptiranje i provedbu mjera energetske učinkovitosti zgrada.

Najveći dio zgrada koje čine pravosudnu mrežu ne zadovoljava Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama. Stoga je cilj izvođenja mjera definiranih projektom energetske obnove zgrade u Slavonskom Brodu postići uštede u proračunskoj energiji za grijanje od skoro 80% i primarnoj energiji od skoro 90%, osuvremeniti izgled zgrade i povećati kvalitetu života i rada u njoj.

Vanjska ovojnica zgrade Općinskog suda u Slavonskom Brodu i postojeća stolarija u lošem su stanju, ostvaruju velike toplinske gubitke i ne zadovoljavaju današnje zahtjeve u pogledu racionalne uporabe energije i toplinske zaštite.

Stoga se, radi poboljšanja energetskih svojstava zgrade, planira sustavna sanacija svih elemenata vanjske ovojnice zgrade kako bi se zadovoljili važeći tehnički propisi, propisi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te poboljšala toplinska zaštita zgrade, a uz navedeno, izvršit će se mjere poboljšanja učinkovitosti sustava grijanja, kao i ugradnja tehnološki naprednije rasvjete.

Po implementaciji mjera definiranih glavnim projektom energetske obnove, zgrada će biti certificirana u energetski razred B u skladu s današnjim tehničkim propisom, što u proračunskoj energiji za grijanje predstavlja uštede od 79,95%, u dijelu primarne energije nakon energetske obnove 89,27% uštede i smanjenja emisiji CO2 od 90,49% na godišnjoj razini.

Zadnje vijesti

Hrvatska slavi Dan državnosti!

Prezentacija klastera Slavonija u mađarskom Pečuhu

Naslov iz Slavonskog Šamca vinkovačkoj Cibaliji

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

U katedrali sv. Terezije Avilske zaređena dva nova svećenika Požeške biskupije

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine

Turnir u pogađanju trica u sjećanje na Dražena Petrovića