Općine kreću s rezanjem troškova

Zbog epidemije koronavirusa i općine kreću s rebalansima proračuna i uštedama, no od projekata se ipak ne odustaje.

Autor: Brodportal | Datum objave: 16.05.2020


 Ukupni proračunski prihodi u 2020. godini, kada je državni proračun u pitanju, planirani su u iznosu  nešto većem od 145 milijardi kuna. Rashodi su trebali biti nešto veći od 147 milijardi kuna. Međutim, globalna pandemija, učinila je svoje, gospodarstvo pretrpjelo velik udarac, a posljedice će, kako najavljuju iz Ministarstva financija, osjetiti svi. Jedinice lokalne samouprave već su krenule s uštedama, a kako će se to odraziti na općinske proračune, ovisi od općine do općine.

Epidemija koronavirusa, općine u Brodsko-posavskoj županiji, natjerala je na štednju. Na zapadu, u Općini Rešetari, već sada je poznato da će se neki rezovi morati napraviti, no projekti neće stati. Jer u ovoj općini, kao i u većini ostalih, u tijeku je izvođenja brojnih projekata. Zakonom o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave koji je na snagu stupio prije dvije godine, općinski su proračuni povećani, krenulo se s ulaganjima, a od njih se, niti zbog epidemije, čini se, neće odustajati. 

I nešto istočnije, u Općini Podcrkavlje, svjesni su da se od sada, proračunska sredstva više neće moći trošiti kako su se trošila do sada. Općinski proračuni će se, dakle, umanjiti, načelnike očekuju rebalansi, rezanje troškova koji nisu nužni, ali i usmjeravanje sredstava tamo gdje su najpotrebnija. Baš kao što to čini i država, i Općina Okučani, pomoći će onima koji su proteklih mjeseci primili najveći udarac. Oslobađanjem, primjerice, komunalnih doprinosa, ili plaćanja najma u poslovnim prostorima koji su u vlasništvu općina, pojedine jedinice lokalne samouprave već su učinile prvi korak.

Kako je istaknuo i ministar financija, teret krize osjetiti će svi. U općinama Brodsko-posavske županije, toga su itekako svjesni. 

Zadnje vijesti

U Požegi započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika

24 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji

I dalje mali broj posvojenja u odnosu na broj djece bez odgovarajuće skrbi

NAJČITANIJE DANAS

Nagrada Ambasador elektroničke glazbe

Među nominiranima su dva DJ-a i jedno glazbeno izdanje iz Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

Najveća općina u Brodsko posavskoj županiji obilježava svoj dan

Radio92fm i Društvo multiple skleroze dobili vrijednu donaciju Zaklade Novo sutra

Jutro zimske idile u Slavonskom Brodu

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta "Kuće sretnih ciglica“

S radom počeo dislocirani centar "Kuće sretnih ciglica" u Novoj Gradiški