Općine kreću s rezanjem troškova

Zbog epidemije koronavirusa i općine kreću s rebalansima proračuna i uštedama, no od projekata se ipak ne odustaje.

Autor: Brodportal | Datum objave: 16.05.2020
 Ukupni proračunski prihodi u 2020. godini, kada je državni proračun u pitanju, planirani su u iznosu  nešto većem od 145 milijardi kuna. Rashodi su trebali biti nešto veći od 147 milijardi kuna. Međutim, globalna pandemija, učinila je svoje, gospodarstvo pretrpjelo velik udarac, a posljedice će, kako najavljuju iz Ministarstva financija, osjetiti svi. Jedinice lokalne samouprave već su krenule s uštedama, a kako će se to odraziti na općinske proračune, ovisi od općine do općine.

Epidemija koronavirusa, općine u Brodsko-posavskoj županiji, natjerala je na štednju. Na zapadu, u Općini Rešetari, već sada je poznato da će se neki rezovi morati napraviti, no projekti neće stati. Jer u ovoj općini, kao i u većini ostalih, u tijeku je izvođenja brojnih projekata. Zakonom o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave koji je na snagu stupio prije dvije godine, općinski su proračuni povećani, krenulo se s ulaganjima, a od njih se, niti zbog epidemije, čini se, neće odustajati. 

I nešto istočnije, u Općini Podcrkavlje, svjesni su da se od sada, proračunska sredstva više neće moći trošiti kako su se trošila do sada. Općinski proračuni će se, dakle, umanjiti, načelnike očekuju rebalansi, rezanje troškova koji nisu nužni, ali i usmjeravanje sredstava tamo gdje su najpotrebnija. Baš kao što to čini i država, i Općina Okučani, pomoći će onima koji su proteklih mjeseci primili najveći udarac. Oslobađanjem, primjerice, komunalnih doprinosa, ili plaćanja najma u poslovnim prostorima koji su u vlasništvu općina, pojedine jedinice lokalne samouprave već su učinile prvi korak.

Kako je istaknuo i ministar financija, teret krize osjetiti će svi. U općinama Brodsko-posavske županije, toga su itekako svjesni. 

Zadnje vijesti

U Savi pronađeno tijelo utopljenika

U Zagrebu predstavljena nova web platforma Slavonia.Travel

HZJZ objavio nove upute za dječje vrtiće i škole

FOTO GALERIJA

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu