Općina Cernik pokreće revitalizaciju izletišta Strmac

Na 3. sjednici Općinskog vijeća Cernika, koja je održana 2. listopada načelnik Vitomir Žakić je u izvješću o poslovima koji se izvode na području općine , najavio i revitalizaciju poznatog izletišta "Strmac“ sa svim pripadajućim, ali mogućim dodatnim sadržajima.

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.10.2017
 Kako piše Radio Bljesak iz Okučana, na početku sjednice održana je kratka prezentacija projekta modernizacije javne rasvjete na području općine. Ukupni godišnji troškovi za potrošnju el.energije i održavanje postojeće rasvjete veći su od 200.000,00 kn a sukladno trendu i razvoju tehnologije, sve jedinice lokalne samouprave prelaze na jeftiniju, ekološki čišću i isplativiju LED rasvjetu. Posebna je pogodnost što će zamjenu postojeće i održavanje LED rasvjete financirati izvođač , koji jamči za tehničku i financijsku sigurnost kroz tzv. „energetsku uslugu“, gdje privatna tvrtka ulaže vlastiti kapital a naplaćuje se iz uštede koju ostvari. Na ukupno 467 rasvjetnih tijela nakon modernizacije godišnje bi se štedilo 121.905,00 kn rekao je Igor Živić predstavnik tvrtke koja je napravila elaborat. Ukupna investicija bi iznosila 1.634.500 kn s PDV-om (uključuje izradu glavnog projekta, demontažu, montažu, popravak infrastrukture ) a predviđeni povrat investicije je 9 godina i 10 mjeseci. Riječ je o certificiranoj i vrhunskoj europskoj tehnologiji koja daje jamstva za svako rasvjetno tijelo 10 godina. Nakon prezentacije vijećnici su jednoglasno usvojili Odluku o raspisivanju javne nabave za modernizaciju javne rasvjete putem energetske usluge.

Izvješće o Izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci tekuće godine obrazložio je voditelj proračuna Josip Novoselac koji je rekao kako je od planiranih 10.392.000,00 kn proračun realiziran sa samo 31 % i sa 22 % izdataka iz razloga što nisu ostvareni planirani kapitalni projekti, ali se realizacija jednog dijela očekuje u drugoj polovici godine te je detaljnije pojasnio pojedine stavke prihoda . Iz ukupnih prihoda od 3.308.000,00 financirani su i rashodi u ukupnom iznosu od 2.372.00,00 te je ostvaren višak prohoda koji je akumuliran za realizaciju nadolazećih radova za kapitalne i ostale projekte. Zabrinjavajuće je što je od predviđenih 100.000,00 kn za novorođenu djecu u tekućoj godini iskorišteno samo 17.000,00 kn. Vijećnica HSS-a Ivanka Vincetić je primjetila kako je realizacija programa javnih radova „Pomoć i njega u kući za starije osobe „ realizirana s indeksom 107 % te pitala ima li prostora za povećanje sredstava na toj stavci za sljedeće razdoblje i da se u tu svrhu zaposli još više osoba. U obrazloženju je rečeno kako o zapošljavanju ne odlučuje općina nego Zavod za zapošljavanje kojem se općina javlja s određenim projektima.Načelnik je dodao kako se općina Cernik , zajedno s Okučanima, Gornjim Bogićevcima i Starom Gradiškom javila na program „Zaželi“ u kojem će biti na dvije godine zaposleno 60-tak žena starijih od 50 godina a koje su dugo na zavodu bez posla . Programom će one skrbiti o starim i nemoćnim sugrađanima rekao je načelnik. Marija Vukšić iz HDZ-a je pitala kako to da je svega 31% proračuna realizirano i radi li se o lošem planiranju. Predsjednik vijeća Hrvoje Žakić je pojasnio kako se u proračun stavljaju i kapitalni projekti koji ovise o financiranju iz drugih izvora. Ako ih se ne uvrsti u proračun nema šanse ni da se realiziraju, a od tri planirana , realizira li se jedan ili dva proračun se onda realizira približno planiranoj brojci, a u tu svrhu i u slučaju izvanrednih prihoda ili rashoda postoji rebalans proračuna Također je napomenuo da se u praksi gotovo svih JLS dvije trećine proračuna realizira u drugom polugodištu. Nakon kraće konstruktivne rasprave vijećnici su jednoglasno usvojili izvješće. 

U povjerenstvo za procjenu šteta su imenovani djelatnici HZPSS dipl ing Vesna Alasić i dipling Mladen Konjević te sveučilišni prvostupnik voćarstva i vinogradarstva Alen Sokić.

Jednoglasno je usvojena odluka o raspisivanju natječaja za stipendiranje učenika i studenata s područja Općine Cernik. Načelnik Vitormir Žakić je nakon razmatranja nekoliko zamolbi pojasnio kako se nastavlja sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca s područja općine u Požegu i S.Brod te da će se taj iznos do kraja godine povećati a vijećnici su taj prijedlog također usvojili bez rasprave. Žakić je nakon toga izvijestio i koji se projekti i aktivnosti provode na području općine. Među ostalim rekao kako su se on i predsjednik vijeća sastali i s ministrom financija Zdravkom Marićem te da imaju informaciju kako će država povećati dosadašnje dotacije iz proračuna JLS-ave sa 12 na 17 % te da će to biti značajna pomoć općinskom proračunu. U Opatovcu je sanirano smetlište te uređen jedan poljski put. U Cerničkoj Šagovini je saniran poljski put iznad groblja i jedan put na ulasku u Cerničku Šagovinu. Projektna dokumentacija i natječaj za izradu mosta u Šagovini su gotovi te se nada da će on do kraja godine biti završen. Kupljeno je 6 klupa i dvije mreže za stadion u naselju. Uređeno je dječje igralište. Kanalizacija je pri završetku ali tu ima problema pri izvedbi, međutim načelnik smatra da će nakon koordinacije problem biti riješen. Napravljeno je novo autobusno stajlište a u svim selima su postavljeni kontejneri za komunalni otpad. Radi se projektna dokumentacija za vodovod kroz Giletince. Planira se izrada staze na groblju te postavljanje kocki ispred mrtvačnice. Pri završetku su radovi na magistralnom vodospskrbnom cjevovodu Cernik-Baćindol-Banićevac , potrebno je još završno testiranje cjevovoda. Konačno počinje realizacija osposobljavanja tlačne pumpe prema Šumetlici kako bi se to naselje spojilo na vodovod. Ovo naselje bi do kraja godine trebalo imati pitku vodu. U samom naselju Cernik na groblju su postavljene nove klupe, radi se na izgradnji sanitarnog čvora te postaljanju nadstrešnice ispred mrtvačnice. U Potočnoj ulici se rade priključci na vodovod i kanalizaciju te će se uskoro ići i s asfaltiranjem a nastavak slijedi i u Đurićevu ulicu te Ulicu Sv. Roka. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine. U industrijskoj zoni se planira izgradnja reciklažnog dvorišta rekao je načelnik Žakić te dodao kako je potpisan Ugovor za nastavak katastarske izmjere u naseljima Podvrško i Banićevac.

Zadnje vijesti

Brođanin Vjekoslav Škrinjar, bivši igrač zagrebačkog Dinama, prisjetio se bogate nogometne karijere

Počinje duhovno molitvena trodnevnica uoči velike kršćanske svetkovine Presvetog Trojstva!

Svi su mislili da je uginuo, ali Klepetan se ipak vratio Malenoj

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline