Oni se trebaju dogovoriti, o čemu?

Najviše institucije ove države, Hrvatski sabor i Ustavni sud, svoje su rekli o uspostavi Sveučilišta u Slavonskom Brodu, a izvršna vlast Republike Hrvatske, Vlada, po ovom pitanju odradila je svoje, na način, što je za funkcioniranje brodskog Sveučilišta za ovu godinu iz državnog proračuna osigurala pet milijuna kuna, kao i dvadeset milijuna kuna za 2020. godinu, ali unatoč svemu odlučenom i učinjenom, Sveučilište u Slavonskom Brodu još uvijek saživilo nije. Zašto, tko koči, kome smeta, koji su interesi u pitanju?

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.04.2019
Oni se trebaju dogovoriti, o čemu?


 Na nedavnoj sjednici Hrvatske vlade koja je održana u Novoj Gradiški, a bila je vezana na razvojni projekt Savjeta za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem, između ostalog bilo je govora i o uspostavi Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Prema onome što je tamo viđeno i rečeno na ovu temu, to nitko ne dovodi u pitanje, dapače, čvrsto se stoji iza toga. Tom prigodom zanimljivo je zazvučala izjava rektora osječkom Sveučilišta, prof. Guberca, koji je rekao , kako bi o ovoj temi još jedan puta trebalo porazgovarati i da za taj razgovor trebaju naći vremena, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, župani Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije i on, prof. Guberac, kako bi se dogovorili , a i donijeli konačnu odluku. O čemu? Možda o onome što je već odlučeno i što je po Ustavnom sudu potvrđeno, a što se možda prof. Guberc, kao vodećem čovjeku osječkoga Sveučilišta, ne dopada, pa bi se eto o tome još trebalo porazgovarati. 

Koji bi to mogli bili motivi i razlozi sa kojima prof. Guberac nije zadovoljan i po  kojima na određen način osječko Sveučilište opstruira i odugovlači sa odlukom o izdvajanju visoko školskih ustanova koji su u njihovu sastavu, a djeluju u Slavonskom Brodu, a koje bi izlaskom iz okvira osječkoga Sveučilišta postale sastavnice brodskog Sveučilišta? Razlog je izgleda vrlo jednostavan i za vodeće ljude osječkoga Sveučilišta shvatljiv, ali ne i za proces uspostave slavonskobrodskog Sveučilišta opravdan i prihvatljiv. Izdvajanjem brodskih visoko obrazovnih učilišta iz sastava osječkoga Sveučilišta, istom se smanjuju troškovi, a prema tome i budžetska sredstva, koja se dotiraju iz državnog proračuna. Upravo to vodećim ljudima osječkoga Sveučilišta izgleda nikako ne odgovara i pod svaku cijenu oni bi htjeli visinu svojih godišnjih dotacija zadržati bar na dosadašnjoj razini, i to bi izgleda trebao biti razlog o čemu bi još jednom trebalo razgovarati. Ovakva očekivanja nisu opravdana i racionalna iz razloga  što će uspostavom  studijskih programa na Sveučilištu u Slavonskom Brodu zasigurno jedan dio studenata koji sada studiraju na osječkim fakultetima, kao i novo upisani, a kojima je Brod bliže odredište, bilo po  mjestu stanovanja ili prometno, prijeći i doći studirati u Slavonski Brod, što će za posljedicu imati manji broj studenata na osječkim fakultetima, iz čega proizlazi da će se i troškovi na tim fakultetima smanjiti, a time i državne dotacije umanjiti.  

Ovi i ovakvi problemi osječkoga Sveučilišta, ne smiju i ne mogu biti razlog, da se toliko dugo čeka na uspostavu Sveučilišta u Slavonskom Brodu. To je, ako u opće je, problem između Hrvatske vlade i osječkoga Sveučilišta i zato nikakve potrebe nema, da se politika ponovo miješa u ono o čemu je već konačnu odluku donijela, jedino ako se jš ne želi nešto ušićariti, prirediti još poneko slikanje za javnost ili pokupiti pokoji dnevno politički poen, od čega ta javnost u pravilu nikada nikakve koristi nema, dapače samo štete, kao i u ovom slučaju, zbog koje Sveučilište u Slavonskom Brodu još uvijek proradilo nije. Nikoga u Slavonskom Brodu ne bi trebalo zanimati koliko će novaca od Hrvatske vlade dobiti osječko Sveučilište, jedino da to ne bude na uštrb i štetu Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Ono što je u ovoj cijeloj priči sigurno i višestruko smisleno i opravdano, je da dva Sveučilišta na području Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, sa dodatnim okruženjem od ukupno oko dva milijuna stanovnika, nisu previše i da zbog dugoročnog strateškog značenja djelovanja Sveučilišta i u Osijeku i u Slavonskom Brodu, nikakve prepreke i razloge ne treba izmišljati i postavljati, zbog kojih ona kao takva ne bi mogli odradi  svoje zadaće, u smisli znanosti, razvoja i perspektive ovoga područja, a i šire. A novca je uvijek bilo i biti će ga, a pogotovo u državnoj blagajni, koja se svake budžetske godine i tako povećava za bar deset posto i u kojoj stavka koja se izdvaja za visoko obrazovanje, ne smije i ne može biti upitna.

tekst: Franjo Memedović

Zadnje vijesti

Brođani rade kućicu za obitelj iz Nebojana

43 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, jedna preminula osoba od covid-19

Završena opsežna obnova još jednog dijela novogradiške bolnice

FOTO GALERIJA

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina

Napreduju radovi na uređenju Kuće Brlić

Dodijeljena županijska priznanja i nagrade za 2020. godinu