Okučani: Obilježena 23. obljetnica akcije Bljesak

Hrvatska obilježava 23 godine od vojno-redarstvene akcije Bljesak, kojom je oslobođena zapadna Slavonija.

Autor: Brodportal | Datum objave: 01.05.2018


 Akcija je počela u zoru 1. svibnja 1995., a u manje od 32 sata hrvatske su snage oslobodile 500 četvornih kilometara te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U Bljesku je poginuo 51 hrvatski vojnik, a 23 godine nakon akcije žrtve su dobile dostojan spomenik.

Novi spomenik braniteljima u Okučanima nazvan "Kristalne kocke vedrine", sastavljen od 51 kocke, otkrili su predstavnici kadeta Oružanih snaga  i policije, a prethodno su pročitana imena branitelja poginulih u "Bljesku"  te kratka povjesnica te operacije. Spomenik je blagoslovio vojni ordinarij Jure Bogdan koji je predvodio i molitvu za sve poginule branitelje i civile u operaciji kojom je prije 23 godine oslobođena zapadna Slavonija.

Zajednički vijenac, u ime Republike Hrvatske, kod spomen-obilježja poginulima položila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović,  predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković, zajedno s izaslanstvima Sabora i Vlade. Vijence su, uz ostale, položila i izaslanstva braniteljskih udruga, gardijskih postrojba, Hrvatske vojske i policije. Na komemoraciji su sudjelovali i ministri Damir Krstičević, Davor Božinović i Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov i glavni ravnatelj policije Nikola Milin.  

Premijer Andrej Plenković kazao je kako su u Okučane došli još jednom odati počast braniteljima koji su dali sve za slobodu domovine i njihovim obiteljima. Zahvalio je ministru Medvedu i općini Okučani na izgradnji prekrasnog spomenika. Ovo je signal da će ova Vlada nastaviti voditi računa o braniteljima, Oružanim snagama i dignitetu Domovinskog rata. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je kako treba novim generacijama prenijeti istinu o agresiji i prisjetio se 'akcije koja je slomila kičmu velikosrpskom projektu". 

Ministar obrane Damir Krstičević čestitao je onima koji su izveli "briljantnu akciju Bljesak". Dodao je kako ova Vlada sustavno radi na razvoju pobjedničke Hrvatske vojske koja je prožeta domoljubljem i simbolima Domovinskog rata.  Ponovio je kako je u središtu vojske, unatoč modernizaciji - čovjek. 

U operaciji, koja je počela na današnji dan 1995., u manje od 32 sata 7200 hrvatskih vojnika i policajaca oslobodilo je 500 četvornih kilometara zapadnoslavonskog teritorija. Operacija "Bljesak" prethodila je operaciji "Oluja", koja je uslijedila nakon tri mjeseca čime je Hrvatska pokazala odlučnost uspostaviti državnopravni poredak na cijelom svom području. O značenju operacije "Bljesak" za oslobođenje Hrvatske govori ratni zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi, general Marijan Mareković.

Za posjetitelje je organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja, a veliko zanimanje od ranih jutarnjih sati izazvala je prezentacija borbene i neborbene tehnike te opreme postrojba Oružanih snaga RH, gdje je središnje mjesto zauzelo borbeno-oklopno vozilo Patria, samohodna haubica PzH 2000, višecijevni bacači raketa te druga vojna mehanizacija i vozila.  Predstavljen je i projekta "Kadet i studijski programi Hrvatskog vojnog učilišta  "Dr. Franjo Tuđman kao i dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Također, u Spomen-parku hrvatskim vitezovima izveden je i prikaz ceremonijalnih radnji Počasno-zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga. Za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu u crkvi sv. Vida služena  je misa zadušnica , koju je predvodio požeški biskup Antun Škovorčević.

U Okučane su došli i maratonci društva Hrvatski sokol Nova Kapela-Batrina i Novska-Okučani te motoristi iz svih krajeva Hrvatske, sudionici Moto-defilea Bljesak.

izvor:HRT

Zadnje vijesti

Otvorene prijave za ljetovanje u novim mobilnim kućicama na Korčuli

Izabrani novi članovi Savjeta mladih Grada Slavonskog Broda

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

NAJČITANIJE DANAS

Nagrada Ambasador elektroničke glazbe

Među nominiranima su dva DJ-a i jedno glazbeno izdanje iz Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske

U Požegi započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika

Najveća općina u Brodsko posavskoj županiji obilježava svoj dan

Radio92fm i Društvo multiple skleroze dobili vrijednu donaciju Zaklade Novo sutra