Okreću li se optužbe Mirka Duspare o manipulaciji popisom birača protiv njega?

Ustavni sud Republike Hrvatske u subotu, 22. svibnja donio je odluku kojom se odbija žalba Mirka Duspare, kandidata Nezavisne liste Mirko Duspara za gradonačelnika Slavonskog Broda protiv rješenja Županijskog izbornog povjerenstva Brodsko –posavske županije.

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.05.2021
Okreću li se optužbe Mirka Duspare o manipulaciji popisom birača protiv njega?


 Kako piše portal direktno.hr, Ustavni sud je  žalbu proglasio neosnovanom, čime je završena višednevna trakavica i prepucanje koje je Duspara pokrenuo protiv  predsjednika Izbornog povjerenstva GIP-a grada Slavonskog Broda, Vedrana Pavelića,  kojega je javno prozvao da određenim odlukama navodno pogoduje HDZ-u u njihovom discipliniranju stranačkog članstva.

Naime, strana Mirka Duspare je spornim držala činjenicu što je Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) Grada Slavonskog Broda pod vodstvom predsjednika Općinskog suda u Slavonskom Brodu i predsjednika Izbornog povjerenstva, suca Vedrana Pavelića, usvojilo odluku o načinu rada Povjerenstva na noć izbora još na svojoj sjednici održanoj 11. svibnja 2021., kada je usuglašeno da će se izborni materijali  svih 66 biračkih odbora donijeti u Gradsku upravu, na adresu Vukovarska 1 gdje je i sjedište GIP-a.

No pet dana kasnije sudac Pavelić će zatražiti od predsjednika i potpredsjednika biračkih odbora, njih točno 132-je i to putem SMS poruke, da se popise birača za sve četiri vrste izbora preda direktno njemu u ruke. Držeći postupak predsjednika Izbornog povjerenstva GIP-a, Vedrana Pavelića,  protuzakonitim, NL Mirka Duspare uložila je prigovor  Županijskom izbornom povjerenstvu (ŽIP) u Slavonskom Bordu.

U svom su prigovoru naveli kako se izdvajanjem izvadaka iz popisa birača - na kojem su utvrđeni oni koji su pristupili glasovanju ostavlja prostor za zlouporabu zaštite osobnih podataka građana. Naročito onih koji nisu glasovali jer bi se na njih mogao vršiti pritisaka, što bi moglo utjecati na rezultate izbora. Naime, Dusparin stožer zapravo je insinuirao kako je sudac Pavelić u dogovoru s HDZ-om i kako je cilj dobiti uvid u imena onih članova HDZ-a koji navodno nisu izašli na izbore, a kako bi ih HDZ potom podsjetio na stranačku obavezu.

No predsjednik Općinskog suda u Slavonskom Brodu i predsjednik Izbornog povjerenstva Vedran Pavelić rezolutno odbija ovakve prozivke i tvrdi kako je ovo potpuno izokrenuta istina. 

"Zašto Nezavisnu listu Mirka Duspare sada toliko boli što sam ja sklonio popis lista birača? Naime, kada su predstavnici NL Mirka Duspare uložili prigovor Županijskom izbornom povjerenstvu, po proceduri sam  bio dužan dati  svoje očitovanje i tamo sam jasno rekao kako sam  popis birača sklonio zato što sam doznao da su se prije četiri godine na izborima pojavile nepravilnosti.

Naime, tada su do članova GIP-a Slavonski Brod došle neslužbene informacije, s više različitih adresa, u smislu da su postale javni pogovor  o tome kako su nepoznate osobe, koje nisu bile u tadašnjem stalnom sastavu GIP-a, preturale izborni materijal, vadile popise birača, a sve u cilju provjere tko nije došao glasovati i animiranja tih birača na glasovanje u drugom krugu. Znači  tada  se ljude zvalo i animiralo na glasanje. Kako je  tada netko mogao znati je li netko glasovao ili ne, osim ako je imao popis birača .

Kako bih otklonio bilo kakve neregularnosti ja sam ovaj put zatražio da se svi popisi birača izdvoje i donesu u Ured predsjednika Općinskog suda u Slavonskom Brodu. Plaćen sam  za to da ove izbore učinim regularnim i  ovakvom odlukom sam  popise birača učinio jednako  nedostupnima za sve. Tumačenje da sam to učinio kako bi ih prokazo HDZ-u su apsurdni. To je čisto podmetanje želji za provođenjem zakona i manipuliranje istinom. Zašto njih sada boli što nemaju pristup popisu birača? Jako je čudna njihova reakcija i samo potvrđuje ono što sam i sam tvrdio da je netko manipulirao listama birača prije četiri godine", komentirao je za direktno.hr sudac Pavelić, koji dodaje i kako su i Županijsko izborno povjerenstvo, pa i sam Ustavni sud potvrdili da nepravilnosti nije bilo. 

Što je rekao Ustavni sud?

Ustavni sud Republike Hrvatske u svojoj je odluci od 22. svibnja u sastavu sudac Davorin Mlakar, predsjednik Vijeća, te sutkinje Lovorka Kušan i Ingrid Antičević Marinović, članice Vijeća zaključio "kako  s obzirom na to da sukladno članku 65. ZoLI-ja nije precizirano mjesto pohrane biračkih popisa i ostalog izbornog materijala, a odredba Pravilnika na koju se pozvao žalitelj nije primjenjiva u konkretnom slučaju, Ustavni sud ocjenjuje da žalba nije osnovana. Ustavni sud također ocjenjuje da pohrana biračkih popisa i ostalog izbornog materijala predajom istog predsjedniku GIP-a u prostorima Porezne uprave nije okolnost koja bi mogla utjecati na rezultat izbora pa ne postoje razlozi za poništavanje izbora i određivanje roka u kojem će se izbori ponoviti. 9. Povreda članka 45. ZoLI-a od strane Predsjednika GIP-a žalbenim razlozima nije dovedena u pitanje, s obzirom na to da je ŽIP prilikom ispitivanja iste okolnosti koje je žalitelj naveo u prigovoru zatražio očitovanje Predsjednika GIP-a Vedrana Pavelića iz kojeg proizlazi da je postupio u skladu s navedenim člankom te prije donošenja odluke o pohrani biračkih popisa i izbornog materijala proveo konzultacije s ostalim članovima ŽIP-a koji su s navedenim bili suglasni".

Odluku Ustavnog suda možete pročitati OVDJE.

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“