Oj Hrvatska mati, nemoj tugovati...

Zamislite jedan začarani krug. Krug sam po sebi nema početka niti kraja, on jednostavno cirkulira, stalno i opet. Ove riječi možda najbolje opisuju situaciju u kojoj smo se našli na samoj istočnoj granici – Vukovaru. S jedne strane je činjenica da je 66 posto Hrvata glasovalo za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, s druge strane postoji činjenica da je u Vukovaru  35 posto Srba. Dakle više od pola živućega stanovništva Republike Hrvatske zaokružilo je DA za ponovnu, samo ovaj puta modernu potlačenost "šerifima divljega zapada", za definiranje nacionalnost kakvu propisuje Europa, pa naposljetku i za redefiniranje pojma "demokratičnosti" i "jednakosti", jer nitko ne zna bolje od Francuza, Engleza i Švaba, što je "demokracija".

Autor: Ivana Šimac | Datum objave: 09.09.2013


Tako demokracija, koja inače ne postoji, a najmanje u Americi koja ju propagira kao vlastiti proizvod, ne može biti nametnuta, jer onda gubi smisao sama po sebi. Tako jedan Hans koji je za vrijeme II. Svjetskoga rata slušao didu kako mu pričao o kancelaru Hitleru koji će spasiti njemački narod od Židova, sada misli kako je 'demokratično' staviti službene natpise na ćirilićnom pismu u Vukovaru. Kaže Hans, 'Imate 35 posto srpskog stanovništva u Vukovaru, kao što u Poreču imate natpise javnih ustanova i na talijanskom jeziku, zbog svega 7 posto talijanske manjine u Istri'. Samo Hanše od toga Fabrizia iz Poreča dida koji je godište tvoga dida naciste nije vikao 'Bit će mesa, bit' će mesa...' 1991., pa da meni smeta što danas viče  'Buongiorno!' svaki dan. Ima ih 35 posto da, ali moramo biti svjesni da niti jedan naš političar nije toliko lud da ne zna kako je još rano za ovakve poteze. Nitko ni da bi preuzeo odgovornost na sebe, ni da bi stao ispred ovakvoga čina i objasnio narodu koji hoda već danima vukovarskim ulicama, zašto je stanje ovakvo kakvo jest i zašto su ploče stavljene na način na koji jesu. Usred noći, netko je morao platiti ljude i narediti im da se probude u tri kako bi u četiri već bili na pozicijama da stavljaju ploče na ćirilici. Kada je sve kako treba biti, nema razloga za skrivanje i tajne operacije koje graniče sa zdravim razumim i nalikuju dječjoj igri u kojoj sve na kraju završava konačnom odlukom negdje za stolom u Bruxellesu.

Dakle mi smo, barem dovoljno velik broj nas Hrvata, zaokružio da želimo živjeti u 'europskoj obitelji', nemojmo onda Milanoviću zamjerati jer se povukao kao zmija noge. Stisli su ga malo ovi 'mudonje', ili da finije kažem, malo veći igrači. Sada bismo opet da bude drugačije, da se sluša glas hrvatskoga naroda, vratili bismo nacionalizam koji više ne postoji kao čvrsta osnova neovisnosti, već kao simpatičan epitet koji privlači turiste. Poslije j....., nema kajanja i to svi znamo, jer džaba kajanje kada je ona gora faza već završila. Tako da može naša cijela Vlada biti Pavelićeve loze, ali Hans drži paru u rukama i dirigira kolika će prava Srbi, Cigani ili Muslimani imati u Hrvatskoj, isto kao što urigira kolika će prava imati Hrvat u Austriji. Vukovar je posebna priča, ali ne može ta priča biti poznata nekome izdaleka, ne može Švabo znati što je proživjela vukovarska majka i što joj znači suza u oku kada vidi na 6.9.2013 godine natpis '' na Marakani, a još nije preboljela sina. Mamić primjerice kaže da sve to zna, ali da je on toliko nadnaravno inteligentan čovjek koji je odavno sve shvatio pa osim što ode dogovoriti rezultat sa Srbimma par dana prije, još si daje za pravo da hrvatskom narodu drži neizravne prodike kako trebamo 'ljubiti braću Srbe'.

Duhovi prošlosti trebaju ostati upravo tamo, u prošlosti, samo prestanimo praviti senzacije na temelju tuđih patnji, prestanimo 'vrpati' po  ranama koje su duboke i krvave, prestanimo na kraju biti licemjerni do te granice da su pojedinci degutantni. Mi njima osvojeni rat, oni nama pale zastave, mi njima ulazak u Europu, oni nama ćirilicu u Vukovaru, na kraju, barem dok nam oni isti kuronje ne daju znak za dozvoljeni napad, uvijek završi 1:1.

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

77 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata, 1 osoba preminula

Sastanak u županiji s Hrvatskim vodama o obrani od poplava, navodnjavanju, aglomeraciji i budućim projektima

Osigurana dodatna sredstva za sufinanciranje europskih projekata

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja