Održano 10. pokladno jahanje u Kupini

Nastavljena tradicija u Općini Velika Kopanica – održano 10. jubilarno pokladno jahanje u Kupini.

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.01.2020
Održano 10. pokladno jahanje u Kupini
 Pokladna jahanja nastavljaju se u Općini Velika Kopanica. Nakon što se ova manifestacija održala u samom središtu općine, jučer su jahači projahali šorovima mjesta Kupina. Tako se na jubilarnom desetom pokladnom jahanju u Kupini, okupilo šesdesetak jahača iz svih slavonskih krajeva. Ovaj tradicijski običaj organizirala je domaća Konjogojska udruga "LEDINA" uz veliku pomoć same Općine.

Kupinom su ponovo odjekivali topoti konja. Tako su se jahači okupili na jubilarnom desetom pokladnom jahanju. Cilj je očuvanje starih i drevnih običaja kada su jahači i konjanici prolazili selom, pozdravljajući te nazdravljajući s domaćinima.  Deseta godina pokladnog jahanja okupila je rekordan broj jahača. U Kupinuje došlo njih šesdesetak iz brojnih slavonskih sela i prijateljskih konjogojskih Udruga. Posebno raduje veliki broj mladih.

Pokladna jahanja su tradicija koju gaji skoro svaka slavonska općina, stoga ne čudi da su i gosti iz okolnih sela došli podržati manifestaciju u Kupini. Tradicionalno povorka je krenula od Crkve sv. Bartola te je obišla selo i tri domaćina. Da se jahači okrijepe, bilo je tu i slatkog i slanog. Kao i u stara vremena, prilikom ovog običaja mještani kite svoje domove brojnim rukotvorinama, koje su vrijedne snaše štrikale i vezle. Glavni organizator povorke Konjogojska Udruga "LEDINA" u organizaciji nije bila sama. Svesrdnu pomoć pružila je i općina.

Iako je u današnje vrijeme sve manje konja, manifestacije poput pokladnih jahanja dokaz su da se napornim radom, voljom i prvenstveno ljubavi prema ovim plemenitim životinjama, ovako jedna vrijedna tradicija može sačuvati.

Zadnje vijesti

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Šest novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji, pod samoizolacijom 478 osoba

Savom kod Broda plivalo krdo slonova

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja