Održana tribina GI Narod odlučuje o promjeni izbornog sustava u Novoj Gradiški

U četvrtak, 27. rujna održana je tribina Građanske inicijative Narod odlučuje o promjeni izbornog sustava u Novoj Gradiški.

Autor: Brodportal | Datum objave: 28.09.2018


 Hrvatska ima najstroži zakon o prikupljanju potpisa građana za raspisivanje referenduma jer je “u samo dva tjedna potrebno prikupiti izrazito velik broj potpisa birača, što smo mi na kraju i uspjeli. Prikupili smo i više od traženog broja potpisa, unatoč svim opstrukcijama s kojima smo se susretali,” izjavila je Andreja Kotnik, koordinatorica GI Narod odlučuje na tribini Promjena izbornog sustava - preduvjet svih promjena u Hrvatskoj, koja je jučer održana u Novoj Gradiški.

Objasnila je korake za raspisivanje referenduma i naglasila je da su troškovi za tiskanje popisnih knjiga, majica, letaka, ali i za plaćanje zakupnina javnih površina pokriveni velikodušnim donacijama građana.

Podsjetila je okupljene kako je ministar Kuščević često u javnost iznosio lažne informacije o inicijativi čime je svoju nepristranost uvelike doveo u pitanje.

Doc. dr. sc. Mate Palić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku objasnio je oba referendumska pitanja, obrazloživši detaljno koje će ključne promjene prijedlog novog izbornog sustava donijeti te je istaknuo važnost zastupničkog mandata.

“Zastupnički mandat ne pripada političkoj stranci. Zastupnički mandat pripada narodu. Zastupnik u svome radu treba biti odgovoran narodu i biračima, dakle funkcionirati za opće dobro u okviru programa političke stranke kojoj formalno pripada”, rekao je Palić.

Komentirao je i proces provjere potpisa istaknuvši pristranost u cijelom procesu provjere vjerodostojnosti i broja potpisa. “Imate državno ministarstvo koje koordinira, državnu i gradsku tvrtku APIS koja provjerava vjerodostojnost i broj potpisa, a u Povjerenstvu za brojanje potpisa će opet biti državni službenici koji će to provjeravati," rekao je.

Osvrnuo se i na pitanje promatrača u cijelom procesu: "Gdje je problem s promatračima? Kod onoga koji pošteno provjerava, nema problema. Ako ja pošteno provjeravam potpise onda mi je svejedno hoće li vas promatrati pet, tri ili jedan. Isto je. Ali ako je moja namjera drugačija nije mi svejedno hoću li imati promatrače. I onda imate apsurdnu situaciju da je na okruglom stolu u Zagrebu pomoćnik ministra mrtav hladan rekao da su potpise za referendum davale bebe i mrtvi ljudi. Nije član Povjerenstva, nije uključen u proceduru provjere potpisa i postavlja se pitanje otkud to njemu? Kako ja to ne znam? Ili netko od vas? Nismo uključeni u proces provjere. On formalno nije član, a zna što se tamo događa. To nije ozbiljan posao. A nije ni transparentan. I onda nije čudno da se stvara nepovjerenje prema institucijama koje postoje. Ne znamo kad je potpis pravovaljan, a kad nije. Ako nemate kriterije onda svaki potpis može biti ispravan ili neispravan. Dakle nemamo pravila, a očekujemo povjerenje da će ishod biti kakav treba. To je jedno s drugim potpuno nespojivo,” zaključio je Palić.

Nakon njihova izlaganja razvila se diskusija i građani su postavljali pitanja izlagačima. Novogradiščani su zaključili kako je odgovornost birača u sudjelovanju na izborima i važnosti davanja glasa neophodna za stvaranje zdrave političke klime u Hrvatskoj.  

Zadnje vijesti

272 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, jedna osoba preminula

Obilježena 29. obljetnica Vojno-redarstvene operacija Maslenica '93

Muzeju Brodskog Posavlja vraćena vrijedna slika iz 1831. godine, najavljena i nova izložbena sezona

FOTO GALERIJA

Održana Konferencija o budućnosti Europe na temu mladih i održive poljoprivrede

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja