Održana komemoracija u sjećanje na Mirka Tomca

U sjećanje na bivšeg župana, Mirka Tomca, danas je, prije posljednjeg ispraćaja, održana svečana komemoracija u Brodsko-posavskoj županiji. Njegovog života, ali i političkog doprinosa prisjetili su se brojni prijatelji, suradnici i članovi obitelji.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.05.2020
 Nakon duge i teške godine, u šezdeset i šestoj godini života, u utorak je preminuo Mirko Tomac. Prijatelji, suradnici i članovi obitelji, ispratili su ga lijepim riječima i sjećanjima.  Kroz tridesetak godina koliko je proveo na političkoj sceni, Tomac je obnašao brojne dužnosti, no najviše ostao zapamćen kao župan Brodsko-posavske županije.

Dužnost župana obnašao je od 1997.  do 2001. godine, a jedan mandat bio je i zamjenik župana. Kako je istaknuo bivši predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine Općine Slavonski Brod, Frano Piplović, već na početku karijere, dao je naslutiti kakav će političar u budućnosti biti. 

"Mirko uistinu bio pravi čovjek, koji je volio i poštovao svoju zemlju, ali i svoju obitelj te da danas, kada je nažalost otišao izgubivši bitku s teškom bolešću, svi možemo biti ponosni na njega i na trag koji je ostavio za sobom", rekao je Frano Piplović, bivši predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Slavonski Brod.

Predsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije Pero Ćosić istakuo je Tomčeve ideje demokršćanstva, narodnjaštva i domoljublja.

"Bio je onaj koji je javno zagovarao samostalnost i suverenost Hrvatske, a svojim uvjerenjima ostao je vjeran do zadnjeg. Svima nama je svojom dosljednošću i lojalnošću, odlučnim i jasnim stavovima bio i ostao uzor", rekao je Ćosić na komemoraciji.

Mirko Tomac bio je diplomirani pravnik s odvjetničkom karijerom, ali i urednik Slavonskog narodnog kalendara koji je nastavio uređivati nakon smrti oca Ivana. 

"Bio je vizionar, pomalo pjesnik i lirik. Umjetnik. Kroničar vremena. Pravio je svoje rodoslovlje, tražio svoje korijene sve dublje i dublje kao da želi prodrijeti u dušu slavonskog čovjeka. Nosio je slavonski šešir. Volio svoje Bicko Selo", rekao je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Kako je istaknuto i na danas održanoj svečanoj komemoraciji koja je održana u zgradi Brodsko-posavske županije, svojim radom i idejama ostavio je neizbrisiv trag u političkom, ali i društvenom životu.

Mirko Tomac sahranjen je u obiteljskoj grobnici u Sapcima uz prisustvo obitelji i najbližih prijatelja.

Zadnje vijesti

Kako postati ekološki proizvođač?

Prva kazališna predstava u epidemiji koronavirusa u Slavonskom Brodu

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

FOTO GALERIJA

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu