Održana godišnja skupština Udruge uzgajivača slavonsko-srijemskog podolca na Gajni

U prostorijama Stana na Gajni u selu Oprisavci održala se godišnja skupština nacionalne udruge uzgajivača slavonsko-srijemskog podolca - UUSSP-a.

Autor: Brodportal | Datum objave: 16.04.2019
Održana godišnja skupština Udruge uzgajivača slavonsko-srijemskog podolca na Gajni


 Svojim prisustvom su podršku radu udruge i uzgajivačima izrazili predstavnice/i Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ruralni razvoj, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Javne ustanove za zaštićena područja prirode Brodsko-posavske županije.  Europska komisija je prihvatila prijedlog RH da se izmjenom Programa ruralnog razvoja od 2019. povise potpore za uzgoj izvornih pasmina što su uzgajivači pozdravili. Prepoznali su to kao dobru vijest protivnu trendu dugogodišnjih prepreka u sustavu, koji još uvijek teško uklapa i vrednuje vrstu poljoprivredne proizvodnje koja nije visoko produktivna. Očuvanje genetske raznolikosti je neophodan preduvjet u održanju i očuvanju biološke raznolikosti nekog prostora kao i pojedinačnih vrsta i podvrsta biljnog i životinjskog svijeta. Prilagodljivost i izdržljivost koju ova pasmina čuva u sebi, odlike su koje bi se, kao genetski bazen, morale sačuvati.

Novi uzgojni program za ovu pasminu trenutno je na odobrenju u nadležnom ministarstvu i iz njega su predstavljene najvažnije smjernice prema kojima će udruga djelovati u 2019. godini. Zaključci rasprave i pitanja upućena raznim tijelima, najviše od njih prema Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju biti će adresirani nadležnima nakon skupštine. Na raspravi je dr.sc. Zdenko Ivkić, dosadašnji voditelj uzgojnog programa UUSSP-a, predao palicu Vatroslavu Tissaueru a uzgajivači su mu se zahvalili za dosadašnju izvrsnu komunikaciju i suradnju. U populacija u 2018. godini od 272 krave njih 84 nalazi se u Brodsko-posavskoj županiji.  U 36 posjednika u cijelog RH te stare hrvatske, kritično ugrožene pasmine, njih je 10 u Pašnjačkoj zajednici braniteljskoj zadruzi Eko-Gajna koja je bila domaćin ove skupštine.

 

Zadnje vijesti

Potpisani ugovori za dodjelu materijalnih i financijskih sredstava KPA "Marsonia" i HGSS-u

Nogometaši Marsonije sutra dočekuju NAŠK iz Našica

Uhvaćeni provalnici u četiri obiteljske kuće

VIJESTI

Ulaganja u kvalitetniji sustav zaštite i spašavanja

Potpisani ugovori za dodjelu materijalnih i financijskih sredstava KPA "Marsonia" i HGSS-u

NAJČITANIJE DANAS

Apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala

Film Dnevnik Diane Budisavljević počinje igrati u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...

U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema