Održana 9. manifestacija Razigrani lipicanci pod bajerom na Savi 2017.

Kobaški hipodrom, pod bajerom na Savi bilo je mjesto gdje su se okupili uzgajivači i ljubitelji konja, u nedjelju 27. kolovoza, kako bi pokazali sportske mogućnosti lipicanca ili uživali u prezentaciji tradicije i konjičkog sporta.

Autor: Brodportal | Datum objave: 28.08.2017


Manifestaciju je otvorila zamjenica načelnika općine Oriovac Željka Čorak naglasivši kako Kobašani tradiciju čuvaju ne samo  devet godina već puno, puno duže od vremena kada je bez konja bilo nezamislivo baviti se proizvodnjom hrane, i tada je lipicanac, narodna nošnja, slavonska pisma i rič bila ta kojom su se Kobašani ponosili i organizirali slična natjecanja baš na poligonu na kojem to čine i danas.

Prisutnima su se obratili saborski zastupnik Davor Vlaović i zamjenik župana Damir Mirković koji su dodijelili pehare najljepšim svatovskim zapregama, a najljepše su bile prema ocjenjivačkom sudu zaprega Marijana Čuletića, po izboru publike zaprega Marije Pesić, najatraktivnija je bila svatovska zaprega Marijana Pavića, najizvornija Tomislava Ivića i najuparenija Marijana Benića.

Saborski zastupnik Vlaović je tom prilikom rekao: "Manifestacije kao ova čuvaju dušu hrvatskog sela, ruralnog prostora i stvaraju preduvjete za ostanak mladih ljudi u Slavoniji i Brodskoj Posavini. 

U vožnji dvpoprega, utrci  preciznost najuspješniji je bio Željko Matijević iz Bodovaljaca, drugi domaći Marko Sekulič, a treći Igor Čuletić. u atraktivnijoj i opasnijoj disciplini za same konje i vozače, brzinskoj utakmici najuspješniji je bio Željko Matijević, drugi Igor Čuletić i treći Marko Sekulić.

Kod jahača su najuspješniji bili  u kategoriji juniora Mihael Tandarić (1.), te Filip Gelemanović i Ivan Stanišić koji su dijelili drugo i treće mjesto. Najuspješniji juniori bili su Ivan Martić (1.), Valerija Katanić (2.) i Marta Marijanović (3.

U Kobašu postoji tradicija, zainteresirana mladosti i izvrstan genetski potencijal lipicanaca zato su organizatori. Općina Oriovac, udruga „Slavonija „ i suorganizator udruga „Limes“ najavili desetu manifestaciju pod bajerom na Savi zadnji vikend u kolovozu 2018.

 
 

Zadnje vijesti

Pas ugrizao poštara

Zašto je vlak iskočio iz tračnica?

Popis punktova za cijepljenje do kraja tjedna

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske