Održana 12. Orljavska ribarska večer

U Lužanima, u općini Oriovac, u subotu, 8. srpnja prava ribarska fešta: 12. orljavska večer okupila je sve generacije, koji su uživali u izobilju ribe pripremljene na različite načine i u veseloj pjesmi tamburaša. Oranizaciju potpisuju ribari okupljeni u Športsko ribolovnoj udruzi Orljava.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 09.07.2017


 Jako nam je drago što našim mještanima možemo omogućiti ovakvu jednu manifestaciju. Pripremili smo oko 600 kilograma riječne ribe, nadam se da će biti dovoljno. Inače, u udruzi nas ima 115, mislim da smo po masovnosti treća, četvrta udruga u županiji, kad god treba u akciju svi su tu. Poribljavanja su dva puta godišnje, aktivni smo, ljudi su prva liga, rekao je Stjepan Škarić, predsjednik ŠRU Orljava.

Pečenje šarana na štapu na otvorenoj vatri i u oriovačkoj općini je dugogodišnja navika ovdašnjih ribolovaca, koji ribare uglavnom u Orljavi i na poznatim oriovačkim ribnjacima. Za šaranske pole jedan od glavnih majstora je Pero Valentić iz Radovanja – Očistili smo 150 šarana, dakle 300 pola. Tu nam je ribu donirala općina Oriovac iz naših ribnjaka. U pripremi pola nema puno mudrovanja, bitan je temeljac, vegeta, paprika po želji. Na vatri pola treba biti od četrdeset minuta do sat vremena, ako želite da se lagano i fino ispeče", kaže Valentić. 

I Predsjednik Mjesnog odbora  Lužani Mato Shüller, nadaleko poznati ugostitelj i kuhar, uvijek je spreman pomoći udruzi ribiča, pa je i ovoga puta skuhao svoj čuveni fiš paprikaš. "Nema tu puno tajni, današnji kuhari svašta ubacuju, važno je da je svježa riba, a ostalo kao i uvijek, jednostavno", kaže Shüller.
 
Tradicionalnu Orljavsku ribarsku večer podržava i Općina Oriovac, koja je organizatorima dobirala 600 kilograma riječne ribe. "U ovih 12 godina članovi ŠRU Orljava su dokazali da znaju odlično organizirati ovu manifestaciju, bogata gastronomska ponuda svake godine je sve bolja. Prekrasna Ribarska večer je svaki put izuzetno posjećena i općina Oriovac je pokrovitelj kao i svih dosadašnjih godina, a pomažemo i stojimo na raspolaganju svim udrugama", istaklnula je Željka Čorak, zamjenica načelnika Općine Oriovac. 
 
Za dobru zabavu na 12. Orljavskim ribarskim večerima pobrinuo se Tamburaški sastav Lengeri iz Davora. Iz općine Oriovac pozivaju i u Slavonski Kobaš, slijedeće subote na Ribarsku večer u organizaciji kobaškonogometnog kluba.
 

Zadnje vijesti

Pas ugrizao poštara

Zašto je vlak iskočio iz tračnica?

Popis punktova za cijepljenje do kraja tjedna

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske