Održan stručni skup "Nove mogućnosti liječenja laserom u urologiji"

Povodom promocije novog laserskog uređaja koji je kupljen sredstvima prikupljenim velikim dijelom iz donacija poslovnih subjekata i građana grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, pod pokroviteljstvom Hrvatskog centra za endemsku nefropatiju i Odjela za urologiju Opće bolnice "Dr. Josip Bencevic" , u petak, 14. prosinca organniziran je stručni skup naziva "Nove mogućnosti liječenja laserom u urologiji".

Autor: Brodportal | Datum objave: 15.12.2018


 Stručni skup je otvorio i pozdravnio sudionike dr. Damir Dittrich, voditelj Odjela urologije, a potom je uvodnu riječ održao prof.dr. sc. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC Zagreb, koji je nazočne upoznao s opsegom, složenošću rada i obimom posla liječnika i djelatnika zaposlenih na Odjelu urologije brodske bolnice. 

 
Uslijedio je niz stručnih izlaganja. a prvo predavanje imao je dr.sc. Tomislav Kuliš iz KBC Zagreb pod naslovom "Upotreba lasera u liječenju urolitijaze" na što se nastavilo izlaganje dr. Damira Dittricha na temu "Liječenje tumora urotrakta laserom", potom prim. Ninoslava Leke na temu "Novootkriveni tumor urotrakta u perlustraciji tkz.endemskog kraja 2015.godine, i zaključno dr. Krešimira Karlovića koji je prikazao video o 
operativnom zahvatu laserom.
 
Stručnom skupu su nazočili i prim. dr.sc. Josip Samaržić - ravnatelj OB "Dr.Josip Benčevic" , prim. Boris Hrečkovski, pročelnik Službe za kirurške bolesti, dr.sc. Mario Blekić, predsjednik podružnice HLZ i brojni drugi uzvanici. Posebni gosti skupa bili su donatori materijalnih sredstava za kupnju laserskog uređaja.
 
Uređaj novije generacije "Auriga QI" proizvodi laserski snop zraka određene frekvencije i energije koja se prenosi putem sonde tanje od vlasi kose i sluzi za litotripsiju sto znači razbijanje, usitnjavanje i odstranjivanje kamenaca iz bubrežnih čašica, nakapnice mokračovoda i
mokračnog mjehura kao i za druge zahvate poput operacije u mokračnom mjehuru, kaogulacije, evaporizacije i ablacije tumora mokračnih puteva, urođenih i stečenih suženja mokračne cijevi i mokračovoda, a poseba prednost ove metode je da nema krvarenja tijekom operativnog zahvata.
 
Nakon izlaganja predavača uslijedila je kratka rasprava, a potom je svečana dodjela zahvalnica donatorima koji su prepoznali potrebu i omogućili svojim plemenitim činom liječenje bolesnika na urološkom odjelu brodske bolnice najmodrenijim uređajem i na najbolji način. 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Tri pobjede boksača Radničkog u 1. Hrvatskoj boksačkoj ligi

Malik Tintilinić, Domaći, Palunko, Potjeh i Stribor vlakom iz davnina stižu u Slavonski Brod

Rock Brod plovi 12 godina, kreacija i inspiracija mladosti i trajanja

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Ljeto je pred vratima, vaga pod krevetom – upište Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu

Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy

Ponovno buknuo požar na pilani u Trnjanima