Održan sastanak za LAG-ove na temu "Proizvođačke organizacije – postupak priznavanja"

U organizaciji CTR-a, danas je u Velikoj vijećnici županijske uprave održan informativni sastanak s predstavnicima LAG-ova s područja Brodsko-posavske županije s temom: „Proizvođačke organizacije – postupak priznavanja".

Autor: Brodportal | Datum objave: 30.10.2018
Održan sastanak za LAG-ove na temu "Proizvođačke organizacije – postupak priznavanja"


 Na samom početku sudionike sastanka pozdravio je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković rekavši kako je namjera ovog sastanka ukazati na važnost udruživanja poljoprivrednih proizvođača s ciljem zaštite njihovih interesa, prava i povećanja konkuretnost.

Tržišna dinamika često zahtijeva i potiče od poljoprivrede da se što više prilagodi zakonima industrijske ekonomije, a to je često rezultiralo smanjenjem broja poljoprivrednika, povećanjem proizvodnosti rada, povećanjem prosječne veličine obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te nastankom novih oblika organizacije poljoprivredne proizvodnje.

Razvojem poljoprivrede razvijaju se i novi načini organizacije poslovanja u poljoprivrednim djelatnostima. Kao jedan od novih načina udruživanja istaknule su se proizvođačke organizacije. Proizvođačka organizacija je pravni subjekt ili jasno definirani dio pravnog subjekta koji ispunjava određene uvjete: o ima određen minimalan broj članova (minimalan broj članova je 7), 2 o ima minimalnu vrijednost utržive proizvodnje ili minimalni obujam proizvodnje (minimalna vrijednost utrživost proizvodnje kod većine sektora iznosi 3 000 000 HRK), o može pravilno obavljati svoje aktivnosti tijekom određenog razdoblja kao i u pogledu učinkovitosti, pružanja ljudske, materijalne i tehničke podrške svojim članovima, o ima statut u skladu sa zakonskim odredbama.

Za priznavanje proizvođačke organizacije potrebno je ispuniti određene kriterije, odnosno, organizacija mora biti osnovana na inicijativu proizvođača koji na demokratičan način odlučuju o svojoj proizvođačkoj organizaciji te može pravilno obavljati svoje aktivnosti tijekom određenog razdoblja u pogledu učinkovitosti, pružanja ljudske, materijalne i tehničke podrške svojim članovima te koncentriranja ponude.

Proizvođačke organizacije kao takv za cilj imaju planiranje proizvodnje, uključujući predviđanje i praćenje proizvodnje i potrošnje,koncentriranje ponude i plasiranje na tržište proizvoda vlastitih članova, optimiziranje troškova proizvodnje i povrata ulaganja i poboljšanje kvalitete proizvoda, u svježem ili prerađenom obliku. Također ovim načinom poslovanja podiže se komercijalna vrijednost proizvoda te vrši dodatna promocija proizvoda, u svježem ili prerađenom obliku.

Članovi proizvođačke organizacije ovim načinom poslovanja ostvaruju brojne pogodnosti kao što su zajednička prerada, distribucija, prijevoz, korištenje opreme i skladišnih prostora, organizacija kvalitete proizvoda, a zajednički se nabavljaju i ulazna sredstva te upravlja otpadom izravno povezanim s proizvodnjom.

Na današnjem sastanku moglo se čuti kako je poslovanje i funkcioniranje proizvođačke organizacije regulirano Statutom kojim je definirana primjena zajedničkihpravila koja je proizvođačka organizacija donijela u vezi s proizvodnjom, stavljanjem na tržište i zaštitom okoliša. Statutom je određeno i kako članovi mogu biti samo jedne proizvođače organizacije za pojedini proizvod te da redovito moraju uplaćivati financijske doprinose nužne za financiranje proizvođačke organizacije.

Kako bi proizvođačka organizacija mogla ostvarivati pravo na potpore, mora biti službeno priznata, a njen poslovni plan odobren. Za postupak priznavanja nadležno je Ministarstvo poljoprivrede kojem se uz Zahtjev za priznavanje prilaže statut (ovjerena preslika), poslovni plan/operativni program, izvadak iz Sudskog registra Trgovačkog suda , potvrda banke o postojanju tekućeg računa te potpisni karton. Ministarstvo poljoprivrede će priznati proizvođačku organizaciju u sektoru poljoprivrednih proizvoda u roku od četiri mjeseca od podnošenja Zahtjeva kojemu su priloženi svi dokazi . Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zadužena je za administrativnu kontrolu i kontrolu na terenu kao i isplatu potpora.

Ovakav oblik udruživanja doprinosi jačanju pregovaračke pozicije proizvođača, koncentriranju poljoprivredne proizvodnje i stabilizaciji cijena olakšava pristupa tržištu, smanjuje troškove proizvodnje i povećava konkurentnost te omogućuje razmjenu znanja, inovacija i obuku članova.

Zadnje vijesti

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Povratak Marka Lipovca u reprezentaciju - dokaz da se upornost i napon rad isplate

Kava na Korzu u dobrom društvu i usred ljeta - neprocjenjivo!

FOTO GALERIJA

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu

Zaljubljeni jedno u drugo i u Slavonski Brod, održali australsko vjenčanje kraj Save

Slavonski Brod ima prvake Hrvatske u košarci i malom nogometu

U tijeku radovi zamjene toplovoda u naseljma Slavonija I II