Održan okrugli stol s ciljem promocije mentalnog zdravlja

U petak, 12. studenog 2021. godine održan je Okrugli stol u organizaciji Udruge za unaprijeđenje mentalnog zdravlja Vrapčići a s ciljem promocije mentalnog zdravlja.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.11.2021


 Na samome početku Okruglog stola predsjednica udruge Dubravka Ergović Novotny, dr. med., spec. psihijatrije održala je pozdravni govor, gdje je sudionicima Okruglog stola predstvaila Udrugu za unaprijeđenje mentalnog zdravlja Vrapčići, njihove usluge i aktivnosti koje provode, nakon čega je Erika Todorić iz Doma za odrasle osobe Vila Maria, Pula ukratko predstavila sam projekt i njegove aktivnosti. Projekt „Podrška po mjeri korisnika“ usmjeren je na pružanje izvan institucionalne usluge po mjeri osobama s mentalnim poteškoćama i njihovim obiteljima u što boljoj integraciji u svakodnevni život. Projekt se provodi u 4 županije od kojih je jedna i Brodsko-posavska županija. Aktivnosti koje se provode u sklopu projekta i aktivnosti Udruge za unaprijeđenje mentalnog zdravlja Vrapčići predstavila je mag.psihologije Josipa Erdeši, stručnjakinja koja radi sa korisnicima i njihovim obiteljima. Stručnjakinja u sklopu projekta provodi aktivnosti individualnog savjetovanja i grupnog savjetovanja osoba s problemima mentalnog zdravlja te s članovima njihovih obitelji koje su usmjerene na poboljšanje kvalitete života korisnika projekta.

Nakon uvodnih informacija o samom projektu, prof. klinički psiholog Dijana Rac, vanjska suradnica na projektu održala je je predavanje na temu „Psihološke otporsnoti“ u kojem je kroz svoje izlaganje stručnjakinja ukazala na važnost kontinuiranog rada na razvijanju naše psihološke otpornosti u suoćavanju s problemima koje nas okružuju te je upoznala je sudionike Okruglog stola s metodama koje mogu korisiti za dobrobit njihovog mentalnog zdravlja.

Projekt „Podrška po mjeri korisnika“ ima za cilj povećanje kvalitete života osoba s mentalnim oštećenjima kroz pružanje usluga podrške i savjetovanja te osnaživanje članova njihovih obitelji za kvalitetnu podršku u svakodnevnom funkcioniranju i maksimalnom korištenju potencijala na području Istarske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Krapinsko-zagorske županije. U sklopu projekta pokrenuta je usluga savjetovanja i podrške osobama s teškoćama mentalnog zdravlja i članovima njihovih obitelji. Program rada usmjeren je prema poboljšanju kvalitete života osoba s teškoćama mentalnog zdravlja kroz novu socijalnu uslugu koja se pruža u njihovom domu. Naglasak je na individualnom pristupu, poboljšanju socijalnih, kognitivnih i funkcionalnih vještina kroz osnaživanje i uključivanje i u druge aktivnosti u zajednici. Savjetovanje članova obitelji osigurava kvalitetniju podršku u svakodnevnom funkcioniranju osoba s teškoćama mentalnog zdravlja.

Projekt provode Dom za odrasle osobe Vila Maria, Dom za odrasle osobe Ljeskovica, Dom za odrasle osobe Lobor – grad, Dom za odrasle osobe Motovun, Udruga za unaprjeđenje mentalnog zdravlja „Vrapčići“ i Institut za razvoj tržišta rada. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 1. srpnja 2020. godine između Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Doma za odrasle osobe Vila Maria. Projekt vrijedan 1.467.567,42kn financiran je iz Europskog socijalnog fonda te je ukupna vrijednost projekta jednaka iznosu bespovratnih sredstava. Projekt traje 21 mjesec odnosno do 31. ožujka 2022. godine. 

Zadnje vijesti

263 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Ne sjedajte za upravljač vozila ukoliko ste konzumirali alkohol!

Uhvaćen 18-godišnji počinitelj kaznenih djela teške krađe

FOTO GALERIJA

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu