Održan okrugli stol na temu zapošljavanja "Kako biti zaposlen danas i u budućnosti?"

U Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu održan je okrugli stol na temu "Kako biti zaposlen danas i u budućnosti?" na kojemu su glavni panelisti bili Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Mirjana Jakovčev, potpredsjednica Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Brodsko-posavske županije te sociologinja, Olga Klepač.

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.02.2020


Okrugli stol jedna je od posljednjih aktivnosti projekta "Suradnja za uspjeh III" koji već dvije godine provodi Centar za razvoj Brodsko-posavske županije. Njegovu provedbu pohvalio je i državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

"Taj je projekt dobar zato što se na neki način novci spuštaju s centralne razine na lokalnu razinu, gdje onda lokalna razina odlučuje, bira ljude kojima je potrebno zaposlenje, kojima je potrebno napredovanje ili samozapošljavanje. Što se tiče Suradnje za uspjeh III, skoro 200 milijuna kuna je na nivou Republike Hrvatske uloženo iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.", naveo je Dragan Jelić i podsjetio da je od tih sredstava iznos od gotovo milijun i 700 tisuća kuna došao i u Brodsko-posavsku županiju."

Cilj projekta Suradnja za uspjeh III bio je povećati zapošljivost ranjivih skupina, a ljudske potencijale uskladiti s tržištem rada. Stručne analize provedene kroz projekt pokazale su sljedeće:

"Ono što znamo, a ovdje se isto tako potvrdilo, da one kategorije ispitanika koje jesu u većem riziku od dugotrajne nezaposlenosti svakako jesu žene starije dobi." istaknula je na okruglom stolu sociologinja, Olgica Klepač i podsjetila da se u zapošljavanje kroz ovaj projekt ušlo sustavno i planski. Nakon analize potreba tržišta rada, kao i one nezaposlenih skupina, krenulo se u njihovu edukaciju, i na koncu, zapošljavanje. 

Kako je navela ravnateljica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije, kada se 2016. godine pisao projekt, u obzir su uzeta upravo ta saznanja. "Prema potrebama i evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prvo smo evidentirali da trebamo montere dizala, međutim, u provedbi projekta dogodila se situacija da takve radne snage ne nedostaje, a onda su se javile starije i mlađe osobe koje ispunjavaju kriterije i zatražile edukaciju za njegovateljice.", navela je Mirela Brechelmacher.

Podsjećamo, šesnaest njegovateljica koje su se prekvalificirale kroz ovaj projekt, svoje su diplome dobile u siječnju ove godine.

Projekt je proveden u suradnji s Brodsko-posavskom županijom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Slavonski Brod, te Udrugom "Vrapčići".

 "Cilj okruglog stola je zapravo predstaviti javnosti i podignuti razinu interesa i svijesti vezano za aktivnosti koje provodi Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Brodsko-posavske županije, odnosno svi oni projekti i aktivnosti koje doprinose povećanju zapošljivosti i rješavanju različitih pitanja vezano za područje razvoja ljudskih potencijala." Istaknuo je to Robert Babić, moderator okruglog stola na kojemu se razgovaralo o rezultatima projekta Suradnja za uspjeh, Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje, ali i mogućnostima koje će u budućnosti ponuditi Europski fondovi.

Za kraj, važno je naglasiti i da je projekt Suradnja za uspjeh III, u potpunosti financiran europskim sredstvima u iznosu od 1.693.623,86 kuna iz Europskog socijalnog fonda, točnije operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Zadnje vijesti

Kako su se do sada škole snašle u covid situaciji?

Suvremena plesna predstava "Prostor ni ja" u Galeriji Ružić

Nevjerojatna polusezona nogometaša Omladinca iz Gornje Vrbe!

FOTO GALERIJA

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta „Kuće sretnih ciglica“

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije predstavlja običaje slavonskog sela

Katarina Marjanović samostalno objavila prvu knjigu "Na putu prema sebi", skup istinitih priča iz života Slavonke u Zagrebu

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu