Odnos središnje državne vlasti prema Slavonskom Brodu i Slavoniji je katastrofalan, to mora prestati!

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin i predsjednica HKS-a Ruža Tomašić, te kandidati Koalicije HDSSB-HKS za 5.izbornu jedinicu održali su u petak tiskovnu konferenciju.

Autor: BG / BrodPortal | Datum objave: 26.08.2016


 Progovorili su o totalnoj nebrizi središnje državne vlasti prema građanima i gradu Slavonskom Brodu i okolici i Slavoniji općenito.

Odnos središnje državne vlasti prema gradu Slavonskom Brodu i Slavoniji je katastrofalan. Središnja državna vlast već niz godina namjerno opstruira provedbu projekata koji bi ovaj grad gospodarski i na druge načine značili život. Prigovaraju nam da se u Slavoniji bunimo a da nemamo projekte. Upravo suprotno, imamo kvalitetne projekte koji znače otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski oporavak ovog kraja. No, ti projekti ne samo da nisu prepoznati nego su i smišljeno opstruirani, učinjena je nam je ogromna šteta. Jedan od najvećih projekata, ako ne i najveći ovdje u Slavonskom Brodu je kombinirana plinska termoelektrana tvrtke. Zbog interesa pojedinaca opstruirana je od strane ministarstava gospodarstva i graditeljstva i ugrožen projekt koji bi izravno otvorio preko 2000 radnih mjesta ali isto tako uključio brojne kooperante i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja bi proizvodila sirovinu, kukuruz, za proizvodnju bioetanola ovdje u Slav.Brodu, a mi za sušnih godina više od 50 posto električne energije moramo uvoziti. To bi značajno poboljšalo energetsku sliku u Slavoniji i Hrvatskoj. Uz ovaj projekt zaživjela bi i riječna luka u Slav.Brodu, korist bi bila višestruka. Da su spomenuta dva ministarstva opstruirala taj projekt svjedoči i odluka Upravnog suda u Osijeku. Propuštena je velika prilika za grad Slavonski Brod i Slavoniju, a da za to nitko neće odgovarati-kazao je Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a.

Dodao je da je taj projekt zaustavljen da bi se u Osijeku gradila gotovo identična plinska termoelektrana, a koja Osijeku uopće ne treba. Ovako, ostali smo bez oba projekta, javni natječaji su zaustavljeni. Zapostavljanje Slavonije mora prestati, izbori su prava prilika za to.

Ruža Tomašić, predsjednica HKS-a, govorila je o problematici Ovršnog zakona, čijom se primjenom brojnim obiteljima zbog sve očitijeg siromaštva ugrožavaju nekretnine.

-Dugovi se moraju platiti, ali drastično treba srezati davanja i naknade za javne bilježnike i odvjetnike, mala dugovanja su preopterećena tim davanjima, zatezne kamate trebaju prestati pokretanjem ovrhe, na taj način odblokirali bismo mnoge građane dužnike, da mogu normalnije živjeti. Nažalost, nekome je u interesu da ovakvo stanje traje-rekla je Ruža Tomašić.   

Zadnje vijesti

50 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Studenti u završnim radovima analizirali turističke potencijale Slavonskog Broda

U pripremi vježbe spremnosti na izlijevanje naftnih derivata u Savu

FOTO GALERIJA

U Dječjem mimohodu 2.500 malih folkloraša

Prvog dana škole župan Marušić obišao prvašiće u Novoj Kapeli i Donjim Andrijevcima

Zatvoren 14. Festival amaterskih kazališta

Otvorena jedinstvena izložba o monumentalnom otkriću iz Hušnjakova, prapovijesnom lokalitetu neandertalaca

Snimljena milenijska fotografija povodom stote godišnjice metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu